Eiropas pēdas latgaliešos. Nav jābaidās būt Eiropas sapēdotam!

Marika Rudzīte-Griķe: “Nav jābaidās būt Eiropas sapēdotam”

Viņas moto: “Dzīvot brīvībā, kustībā, attīstībā!”

Kopš šī gada maija Latgales plānošanas reģiona paspārnē darbojas “Europe Direct Dienvidlatgale” centrs. Lai paplašinātu Latgales iedzīvotāju zināšanas par Eiropas Savienību (ES) un iepazīstinātu ar dažādu nozaru pārstāvjiem Latgalē, Europa Direct centrs sadarbībā ar “Vietējo Latgales Avīzi” lasītājiem piedāvā sarunu ciklu “Eiropas pēdas latgaliešos”.

Šoreiz šajā rubrikā viesojas līvāniete, Latgales mūsdienu amatniecības vērtību mājvietas “Handmade Latgola” idejas autore un virzītāja Marika Rudzīte-Griķe ar stāstu par Eiropas pienesumu mazajam un vidējam biznesam.

Marika atminējās, ka Eiropa pirmo reizi “sapēdoja” viņas dzīvi tad, kad viņai nebija vēl domas kļūt par uzņēmēju, proti, viņa iesaistījās Eiropas Savienības finansētajā un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras administrētajā programmā “Jaunatne darbībā”, ko šodien pazīstam kā Erasmus+ programmu.

“Toreiz es pati kā jaunietis braucu uz dažādām valstīm, un tad dzīves skats pavērās plašāks. Sapratu, ka pasaulē nav tikai tavs ciems, pagasts, pilsēta, valsts, ka pasaulē ir daudz kas plašs un interesants. No tā laika man ir liela vēlme mācīties, krāt pieredzi, iedvesmoties no citiem un ceļot, lai attīstītu lietas uz vietas – tā man ir kā dienišķā maize”, atzina Marika.

Vēlāk Marika ar māsu iestājās Līvānu biznesa inkubatorā, kas darbojās ar mērķi atbalstīt jaunu uzņēmumu veidošanos, izveidoja savu mazo uzņēmumu SIA “ArGaumi” un ražoja linu izstrādājumus mājai. Marika pastāstīja: “Ja nebūtu biznesa inkubatoru programmas un ja nebūtu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras starptautiskas konkurētspējas paaugstināšanas atbalsta programmas, ko finansēja Eiropas Savienība, tad mēs pašas  – tikai ar saviem līdzekļiem – noteikti nespētu apmeklēt starptautiskas izstādes Vācijā, Somijā, Itālijā. Tas bija nozīmīgs atbalsts un milzīga pieredze, jo mēs iepazinām ārvalstu kolēģu biznesa jomas un modeļus. Tu redzi, ka tādam pašam vācu, grieķu un citu valstu uzņēmējam darbs arī “ir ar garozu”, tu saproti, vai tu pats vēlies šo maizes garozu vai vēlies meklēt citu modeli. Mēs izvēlējāmies citu biznesa modeli. Tāpēc uzņēmums “ArGaumi” pēc desmit darbības gadiem ir pārdots, tas dzīves posms ir noslēdzies ar pieredzi, zināšanām un atklāsmēm, ko izmantoju jaunajos projektos.”

Šo pieredzi, zināšanas, atklāsmes Marika ieguldīja jaunā projektā “Handmade Latgola”. Tā ir Latgales amatniecības vērtību māja, nu jau vairāk nekā 30 Latgales amatnieku sadarbības platforma, kas tapusi ar Marikas ģimenes, labu apkārtējo cilvēku un Eiropas Savienības programmu atbalstu.

“Taču es noteikti nevēlos “piesiet” sevi tikai vienai vietai un vienai jomai. Šodien loloju jaunas biznesa idejas, kurām, iespējams, atkal meklēšu Eiropas Savienības atbalstu. Nav jābaidās būt Eiropas sapēdotam. Tas var būt viens projekts visam mūžam vai vairāki projekti daudzpusīgās jomās. Tā ir katra paša izvēle”, uzsvēra Marika.

“Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis pastāstīja: “Latgales plānošanas reģions vairāk nekā desmit gadus ar ES atbalstu organizē pasākumus amatniekiem, mājražotājiem un uzņēmējiem. Viens no populārākajiem ir Latgales diena Rīgā, kad reģionu var iepazīt caur latgaļu darba tikumu un dzīvesprieku. Nupat, 24. septembrī Latvijas Etnogrāfiskajā muzejā notika šī koncepta pasākums “Latgalīši Reigā brauc!”, kurā piedalījās 50 uzņēmumi no Latgales.”

Marikas Rudzītes-Griķes albuma foto

Autors: Egita Terēze Jonāne