EIROPAS DIENA 2022 – KOPĀ NO SIRDS

Maijā visā Eiropā un Latvijā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena. Latvijā notiks virkne pasākumu, kurus organizē Latvijas iedzīvotāji, organizācijas, uzņēmumi, apzinoties savu līdzdalību Eiropas un Latvijas tagadnes un nākotnes veidošanā. 2022. gada Eiropas dienas moto ir „Kopā no sirds kā labos, tā ne tik labos laikos”. Laikā, kad Eiropa cīnās ar pandēmijas izraisītajām sekām, piedzīvo Krievijas militāro agresiju Ukrainā, miljoniem cilvēku devušies bēgļu gaitās, svarīgākas nekā jebkad kļuvušas Eiropas vērtības – demokrātija, solidaritāte un cilvēka cieņa. Aicinām ikvienu pievienoties kādai no aktivitātēm, kas šogad solidaritātes un miera zīmē notiek no 5.–15. maijam.

5. maijā Vides diena un jauna Europe Direct centra atklāšana Daugavpilī

Daugavpilī ar vairāk nekā 60 aktivitātēm un daudzveidīgiem pasākumiem pilsētas kultūras un izglītības iestādēs, parkos un skvēros tiks atzīmēta Vides diena un atklāts jauns Europe Direct centrs. Daugavpilī Vides dienā notiekošās aktivitātes sasaucas ar vairākām Eiropas Savienības aktualitātēm un izvirzītajiem mērķiem: informācijas pieejamība ikvienam eiropietim, ceļš uz klimatneitralitāti, bioloģiskās daudzveidības veicināšana, demokrātijas un solidaritātes iniciatīvas. Plašāka informācija: Vides diena un Europe Direct Dienvidlatgales centra atklāšana Daugavpilī 5. maijā | Latgales plānošanas reģions (lpr.gov.lv)

  1. maijā vides objekta “iESpēju platforma” atklāšana Bastejkalnā, Rīgā

 2022. gads ir pasludināts par Eiropas Jaunatnes gadu. 6. maijā, plkst. 11.00 Bastejkalna parkā, Rīgā tiks atklāts vides objekts – iESpēju platforma, kas veidots kā tikšanās un izziņas vieta jauniešiem. Vides objekta galvenais mērķis ir aicināt uzzināt aktuālāko informāciju par ES sniegtajām iespējām jauniešiem, radīt vietu diskusijām, mudināt jauniešus būt līdzdalīgiem. Pasākumā piedalīsies EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, ielu mākslinieks Dainis Rudens (Rudens Stencil), dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo, mūzikas grupa „Audiokvartāls” kopā ar mūziķiem Edgaru Vilcānu, Gunāru Gaumigu, Ilzi Rijnieci, Elizabeti Vētru, Kristeru Rudzīti, Eviju Smagari, Vidzemes Augstskolas un Valmieras Kultūras centra jauniešu kori “Skan” un fonda “Nāc līdzās” jauniešu kori “Nāc līdzās”. Eiropas dienas ieskaņā smelsimies spēku esot kopā, apsverot nākotnes piedāvātās iespējas, apvienojot balsis dziesmās.

  1. maijā pasākums tiešsaistē “EIROPAS DIENA: kopā no sirds”

No pulksten 11.00 Eiropas Savienības māja tiešsaistē portālā delfi.lv, www.esmaja.lv, kā arī Eiropas Savienības mājas un Eiropas Komisijas pārstāvniecības sociālo mediju kontos aicina sekot Eiropas dienas norisēm, paužot solidaritāti un atbalstu Ukrainai caur kultūras, solidaritātes un citu Eiropas vērtību prizmu, kā arī uzsverot jauniešu lomu un iespējas Eiropas nākotnes veidošanā. Pasākums veidots ciešā sadarbībā ar ES valstu vēstniecībām, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru, Eiropas Kustību Latvijā, Latvijas Pilsonisko aliansi, Pasaules dabas fondu un citiem sadarbības partneriem.

Tiešraidi uzsāks vides objekta – iESpēju platforma – atklāšana. Šis vides objekts ir Eiropas Jaunatnes gada ietvaros radīta tikšanās vieta jauniešiem – diskusijām, jaunas informācijas ieguvei un kopīgai laika pavadīšanai. Savukārt no plkst. 11.30–12.00 kopā ar jauniešiem piedalīsimies improvizētā Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē, ieklausīsimies Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītājas Vitas Andas Tēraudas, Eiropas Parlamenta viceprezidenta Roberta Zīles, ES prezidējošās valsts Francijas vēstnieces un citu amatpersonu teiktajā par Eiropas vērtībām, nākotni un atbalstu Ukrainai. No plkst. 13.00–16.00, tiešraidē piedalīsimies iniciatīvā “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu” un stādīsim saulespuķes Rīgas sirdī. Vēlāk kopā ar jauniešiem izzināsim ES sniegtās iespējas, piemēram, strādāt un doties praksē uz ES institūcijām, diskutēsim par izvirzīto klimata mērķu sasniegšanu, viesosimies pie gardu ukraiņu ēdienu gatavotājiem. Diskutēsim arī par to, kā izrādīt solidaritāti ar kultūras un mākslas palīdzību un tiksimies ar ukraiņu bēgļu kopienas centra dalībniekiem, lai sadzirdētu viņu pieredzi un uzzinātu uzņēmēju sakāmo par solidaritātes iespējām Latvijā un Eiropā. Plašāk par pasākumu.

No 7.–9. maijam Eiropas eksāmens

“Eiropas eksāmens” ir tiešsaistes tests, kas, atzīmējot Eiropas dienu, notiek  jau astoto gadu. Šogad tajā var piedalīties gan skolēni, sākot jau no 1. klases, gan pieaugušie līdz pat sirmam vecumam. Tests ir izzinošs un atraktīvs veids, kā katram pašam pārbaudīt un paplašināt savas zināšanas par Eiropas Savienību. “Eiropas eksāmens” notiek no 7. maija plkst. 8.00 līdz 9. maija plkst. 21.00  tīmekļa vietnē www.esmaja.lv. Katrai vecuma grupai sagatavoti tai atbilstoši jautājumi, un pieaugušajiem testā tiks piedāvātas divas grūtības pakāpes. 2021. gadā “Eiropas eksāmenā” piedalījās vairāk nekā 37 tūkstoši visu vecumu zinātkāro un aktīvo Latvijas iedzīvotāju. “Eiropas eksāmenu” organizē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar biedrību “Eiropas Kustība Latvijā”. Vairāk informācijas par Eiropas eksāmenu šeit.

Akcija “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti”

Eiropas Komisijas pārstāvniecība aicina Latvijas izglītības iestādes un Eiropas Savienības lietu ekspertus piedalīties ikgadējā akcijā “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2022”. Aicinām izglītības iestādes un dažādu nozaru  ekspertus, Latvijas valsts un pašvaldības iestāžu, NVO, uzņēmumu, ES finansētu projektu pārstāvjus pieteikt savu dalību akcijā. Akcijas norises laiks – no 28. marta līdz 20. maijam, atkarībā no skolu un ekspertu iespējām – tiešsaistē vai klātienē.

Akcija ir iespēja dažādu nozaru pārstāvjiem eksperta lomā atgriezties skolās un augstākās izglītības iestādēs un dalīties ar jauniešiem savas pieredzes stāstos par dzīvi un darbu Eiropas Savienībā, runāt par jauniešu iespējām un Eiropas vērtībām, kā arī uzklausīt jauniešu viedokļus un iesaistīties diskusijās. Ikviena izglītības iestāde tiek aicināta izmantot šo iespēju, dodot izdevību jauniešiem pārrunāt aktuālus, ar Eiropas Savienību saistītus jautājumus, jauniešiem interesējošas tēmas, kas sniegtu plašāku redzējumu uz Eiropā un pasaulē notiekošajiem procesiem. Šī gada akcijas virstēmas: “Informācija un drošība digitālajā laikmetā”, “Jauniešu līdzdalība un iespējas” un “Eiropas Savienība un vērtības”. Vairāk informācijas par akciju “Atpakaļ uz skolu / Atpakaļ uz Universitāti”

Orientēšanas spēle “IEPAZĪSTI EIROPU RĪGĀ”

Lejupielādējot Roadgames lietotni telefonā un sekojot norādēm, divu stundu pastaigas pa Rīgu laikā ikviens var iepazīt Eiropas valstu vēsturi, kultūru, tradīcijas un ES aktualitātes. Spēle ar norāžu un jautājumu palīdzību aizved dalībniekus uz dažādām vietām Rīgā un ļauj atklāt jaunus faktus un informāciju par Latviju un Eiropu, par Eiropas zaļā kursa īstenošanu un digitālo pārveidi. Spēles datuma un laika izvēle ir dalībnieku ziņā – spēle pieejama 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā – līdz pat 2022. gada 31. jūlijam. Tiem, kas Eiropu Rīgā iepazīs no 1. – 9. maijam, spēles partneri – Ārlietu ministrija, ES dalībvalstu vēstniecības un ES māja – būs sagādājuši pārsteiguma balvas. Ar balvas laimējušajām komandām ES māja sazināsies personīgi. Vairāk informācijas par piedzīvojumu spēli Roadgames

Europe Direct centru aktivitātes reģionos

ED Kuldīga kopā ar Kuldīgas tehnikumu plāno Eiropas dienas pasākumu kopā ar jauniešiem, savukārt Ventspilī ar dažādām aktivitātēm tiks aizvadīts pasākums “Eiropas diena”, kas norisināsies 10. maijā. ED Jelgava ieskandinās Eiropas dienu jau 26. aprīlī ar Zemes dienai veltītu pasākumu, bet 5. maijā izzinās Eiropas Savienības interaktīvās aktivitātēs divās Jelgavas novada izglītības iestādēs.  ED Austrumlatgale Eiropas dienā plāno trīs pasākumus – “Dzīvojam zaļi, svinam zaļi”, “Eiropas pēcpusdiena jauniešu stilā – Eiropas vērtības, zinātne, sports, stils un mūzika” un radošā darbnīca “Valoda – kultūras un sirds atslēga”. Gulbenē izsludināts bērnu zīmējumu konkurss “Vienoti Eiropā!”, kura iesniegtie darbi no 9. maija tiks izlikti izstādē, savukārt ED Vidzeme visa maija mēneša laikā organizēs konkursu – orientēšanās spēli “Eiropa Vidzemē”, kur varēs uzzināt faktus par ES sniegtajiem ieguvumiem Vidzemē. Plašāka informācija atrodama ED centru Facebook kontos, kā arī interesējoties centros.

Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu pasākumi

  • maijā Daugavpilī –Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā notiks pasākums “Dzīvo, dari, jūties kopā!”, lai jauniešu vidū aktualizētu solidaritāti kā vienu no Eiropas Savienības svarīgākajām vērtībām. Skolēni strādās darba grupās, novērtēs esošo situāciju un radīs idejas, kā risinās noteiktu problēmu saistībā ar solidaritātes tēmu.
  • maijā Salaspilī– Eiropas dienā Salaspils 1. vidusskolas jaunieši rīkos vairākus pasākumus visas dienas garumā, tajā skaitā EP pārstāvja un Latvijas Jaunatnes padomes pārstāvja tikšanos ar jauniešiem, lai pārrunātu jauniešu līdzdalības iespējas īpaši 2022. gadā, kas pasludināts par Eiropas Jaunatnes gadu. Skolā paredzēta arī viktorīna, apsveikuma kartīšu krāsošana un izsūtīšana, kā arī citas aktivitātes.
  • maijā Rīgā– Rīgas Centra humanitāra vidusskolas jauniešu Eiropas dienas rīkotā pasākuma mērķis ir informēt jauniešus par ES un tās dalībvalstu kultūras bagātību, dot iespēju padziļināti izprast ES lomu ikviena pilsoņa dzīvē un sniegtajām priekšrocībām, kā arī skaidrot ES solidaritāti un atbalstu Ukrainai. Pasākuma laikā jaunieši veidos un darbosies piecos virzienos jeb “istabās”, to skaitā, Latvija ceļā uz ES, Atbalsts Ukrainai, mūzika un modernā māksla, kino, valodas un literatūra.
  • maijā Valkā– Eiropas dienas pasākumu vadmotīvs ir “Izdejot Eiropu”, proti, iepazīt Eiropas kultūru caur dejas prizmu. Eiropas dienas pasākumus Valkā rīko Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija. Diena sāksies bērnudārzā “Pasaciņa”, kam sekos jauniešu pasākums – darbs dažādās tematiskās stacijās, aktivitātes Mūzikas un Mākslas skolās. Savukārt dienu plānots noslēgt ar deju un mūzikas koncertu.
  • Plašāka informācija par citiem EP Vēstnieku skolu Eiropas dienu pasākumiemEiropas Parlamenta Vēstnieku skolu FB grupā.

Diskusiju cikls jauniešiem “ESi Nākotne” Zemgales reģionā

Eiropas nedēļu noslēgs Latvijas Platforma attīstības sadarbībai (LAPAS) un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā rīkotais diskusiju cikls jauniešiem “ESi Nākotne”. Piecas diskusijas ar jauniešiem norisināsies no 13. līdz 15. maijam Zemgales reģionā – Bauskā, Iecavā, Rundālē, Tukumā un Vecumniekos, noslēdzot 20 pasākumu ciklu, kas tika aizvadīts Konferences par Eiropas nākotni un Eiropas Jaunatnes gada ietvaros.  Pasākumu cikls kalpo kā platforma, kurā jauniešiem ir iespēja izteikt savu viedokli, priekšlikumus un tikt sadzirdētiem gan reģionālā, gan Eiropas līmenī.

Konferences par Eiropas nākotni pirmo rezultātu izziņošana

Eiropas dienā, 9. maijā, tiek plānota Konferences par Eiropas nākotni pirmo rezultātu izziņošana. Latvijā Konferences par Eiropas nākotni ietvaros tika aizvadīti vairāk nekā 140 pasākumi, sniedzot priekšlikumus Eiropas nākotnei. Šāda aktivitāte ierindoja Latviju aktīvāko dalībvalstu desmitniekā. Esam pateicīgi ikvienam, kas iesaistījās un atbalstīja Konferences par Eiropas nākotni aktivitātes un izteica savu viedokli! Plašāka informācija par konferences rezultātiem tiks publicēta EK pārstāvniecības Facebook kontā un www.esmaja.lv.

Aicinām locīt miera baložus

Balodis ir starptautisks miera simbols. Putns, kas vienmēr atgriežas mājās, nesot labas vēstis. Lai miera baloži ātrāk nestu vēsti par mieru Ukrainā, aicinām Demokrātijas nedēļā un sagaidot Eiropas dienu, locīt miera baložus un izvietot tos redzamās vietās. Baložu locīšanas piemēri.

Par Eiropas dienu

1950. gada 9. maijā, kad Eiropu pēc postošākā kara cilvēces vēsturē bija sadalījis dzelzs priekškars, Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans aicināja Eiropas valstis apvienot ieroču ražošanā būtiskās ogļu un tērauda nozares. Viņa plāns tika īstenots un padarīja neiespējamu jaunu karu starp iesaistītajām valstīm. Gadu gaitā kopīgi pārraudzīto nozaru un projektā iesaistīto valstu skaits pieauga, un uz Šūmana plāna pamatiem būvētā valstu savienība kļuva par bāku arī Latvijai, atgriežoties Eiropā. 9. maijā atzīmētā Eiropas diena ir atgādinājums, ka, tikai rīkojoties kopīgi, iestājoties vienam par otru, Eiropas valstis var pārvarēt arī vislielākās grūtības.

Ikvienam lejupielādei un lietošanai pieejami Eiropas dienas 2022 vizuālās identitātes materiāli