Edvardes Šmites lekcija “Valda Buša daiļrade” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā

Šī gada 18. martā plkst. 14.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā ar lekciju “Valda Buša daiļrade” viesosies Mākslas vēsturniece, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktore Edvarda Šmite.

Edvarda Šmite mākslas zinātnes un muzejniecības nozarē strādājusi kopš 20. gadsimta 70. gadu sākuma, kad kļuva par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja darbinieci (1972–2015). Viņas darbību raksturo pētījumi par 19. gs. kultūras parādībām un personībām. Pēdējā desmitgadē iznācis krājums “Latvijas mākslas vēstures epizodes: 18. gs. beigas–20. gs. sākums” (2011), monogrāfijas par Kārli Hūnu (2016) un Johanu Heinrihu Baumani (2017, kopā ar literatūrzinātnieku Paulu Daiju), kā arī raksti par Jūliju Federu un visvairāk – Jūliusu Dēringu. Edvarda Šmite plaši sadarbojas ar kolēģiem Latvijas pētnieciskajos centros, Vācijā, Šveicē, Igaunijā un Krievijā, dāsni dalīdamās ar savām zināšanām un jaunatklājumiem gan zinātniskajās konferencēs un publiskās lekcijās, gan individuālās konsultācijās.

Vienlaikus būs iespēja apskatīt Valda Buša gleznu izstādi “Skaistums. Darbs. Mīlestība”, kā arī tikties ar šīs izstādes kuratori, Bulduru izstāžu nama Valda Buša kolekcijas glabātāju Līgu Baņķieri.

Valda Buša glezniecība ir stāsts par mīlestību. Mīlestība pret savu dzimto zemi Latviju, tās dabas skaistumu. Mīlestība pret savu izvēlēto nodarbošanos- glezniecību. Mīlestība pret krāsām. Viņš ir viens no spilgtākajiem latviešu mūsdienu ainavistiem, apveltīts ar izcilu kompozīcijas un krāsu izjūtu. “Labākie darbi man top dabā. Tā ir bagāta, piesātināta un objektīva, bez aizspriedumiem”, teicis mākslinieks. Ieeja  biļetes cena – 2,50 EUR Informējam, ka pasākuma laikā tiks veikta fotografēšana/filmēšana, publicitātes vajadzībām. Pasākumu var apmeklēt ar derīgu COVID sertifikātu.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, tālr.: 20203713, 65424155; www.dnmm.lv