Daugavpils uzņem pirmos Ukrainas kara bēgļus

4. martā Daugavpilī ierādās 56 Ukrainas iedzīvotāji – bērni, jaunieši un viņu māmiņas no Kijevas un Luckas, kuri meklēja patvērumu sakarā ar kara stāvokli dzimtenē. Daugavpils pilsētas pašvaldība norīkoja autobusu, kas no Ukrainas-Polijas robežas nogādāja Daugavpilī. Vēl 9 Ukrainas bēgļi ieradušies Latvijā un lūguši patvērumu Civilās aizsardzības pārvaldē un pašlaik izmitināti Daugavpilī. Palīdzības sniedzējus aicinām reģistrēties vienotajā sistēmā www.ukraine-latvia.lv.

Tā kā lielākā daļa jauniešu ir hokejisti, ar lūgumu uzņemt viņus Daugavpils pilsētas pašvaldībā vērsās Latvijas hokeja federācija. Daugavpils pilsētas domes vadība atsaucās lūgumam un operatīvi organizēja transportu bērnu un viņu māmiņu nogādāšanai drošībā. Pēc ierašanās Daugavpilī, Sporta medicīnas centrā patvēruma meklētājiem tika veikta veselības pārbaude, nevienam medicīniskā palīdzība nav nepieciešama. Patvēruma meklētāji izmitināti Medicīnas koledžas dienesta viesnīcās. Viņiem tiek organizēta regulāra ēdināšana, un ar laiku arī iespēja pašiem gatavot maltīti.

Bērni un jaunieši tiks integrēti mācību vidē, viņiem tiks nodrošināta iespēja turpināt hokeja treniņu procesu. Tiek prognozēts, ka bērni mācīsies 9. vidusskolā, kurai jau ir pieredze darbā ar reemigrantiem. Jaunie hokejisti tiks sadalīti pēc vecuma grupām un apmeklēs treniņus Daugavpils Ledus hallē. Viņiem līdzi ir savs ekipējums, bet gadījumā, ja kādam tā trūks, pašvaldība ir gatava nodrošināt visu nepieciešamo.

Daugavpils pilsētas pašvaldības administrācija informē, ka vēl 9 Ukrainas iedzīvotāji šķērsojuši Latvijas robežu un lūguši patvērumu Civilās aizsardzības pārvaldē, un pašlaik izmitināti Daugavpils Universitātes dienesta viesnīcā.

Sadarbojoties Daugavpils pilsētas Sociālajam dienestam, Bāriņtiesai un Latvijas Sarkanā krustam, visiem patvēruma meklētājiem tika nodrošinātas pirmās nepieciešamības un higiēnas preces. Tuvākajā laikā tiks apzinātas arī māmiņu profesijas un intereses, lai sniegtu viņām atbalstu darba meklējumos.

Daugavpils pilsētas pašvaldība pašlaik gatava uzņemt ap 200 Ukrainas bēgļus. Tuvākajā laikā skaits var mainīties, jo tiek apzināti papildus resursi un izmitināšanas vietas.

Lai sniegtu palīdzību patvēruma meklētājiem, pašvaldība aicina izmantot valsts pārvaldes iestāžu izveidoto vienoto palīdzības sistēmu www.ukraine-latvia.com vai informatīvo tālruni 27 380 380,  lai reģistrētos kā palīdzības sniedzēji, piedāvājot izmitināšanas vietas, nodarbinātības iespējas, transporta pakalpojumus, juridisko palīdzību, humāno palīdzību vai cita veida atbalstu. Palīdzības sniedzējus aicinām izmantot valsts pārvaldes iestāžu un biedrību vienoto palīdzības sniegšanas sistēmu, kas garantēs, ka Ukraina un Ukrainas iedzīvotāji tiešām šo palīdzību saņems.

Informāciju sagatavoja: Daugavpils pilsētas pašvaldības Komunikācijas nodaļa