Daugavpils pašvaldība pieņem lēmumus enerģētiskās krīzes pārvarēšanai

Pirmdien, 24. janvārī Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē, deputāti pieņēma divus lēmumus, lai rastu efektīvākus risinājumus enerģētiskās krīzes pārvarēšanā un stabilizētu situāciju PAS “Daugavpils siltumtīkli”. Nolemts apstiprināt Siltumenerģijas apgādes ierobežošanas un pārtraukšanas kārtību enerģētiskās krīzes laikā un sniegt galvojumu PAS “Daugavpils siltumtīkli” aizņēmumam Valsts kasē 3,5 milj. eiro apmērā, lai segtu priekšapmaksas izdevumus dabasgāzes iegādei.

2021. gadā pasaules tirgos ievērojami kāpusi dabasgāzes gāzes cena, kā rezultātā jūtami augušas arī siltumenerģijas izmaksas. Līdz šim Daugavpilī bija izdevies saglabāt vienu no zemākajiem apkures tarifiem valstī, tomēr straujā dabasgāzes cenu kāpuma dēļ, pašvaldības atbalsta iespējas, kas ļautu saglabāt samērīgu apkures tarifu PAS “Daugavpils siltumtīkli” klientiem ir ierobežotas.

Pirms 2021./2022. gada apkures sezonas sākuma augustā un septembrī privātie enerģijas ražotāji, ar kuriem iepriekš sadarbojās PAS “Daugavpils siltumtīkli”, apturēja koģenerācijas iekārtu darbību, pārtraucot arī siltumenerģijas piegādi. Tā rezultātā Daugavpilī gandrīz 2 reizes pieauguši dabasgāzes iegādes apjomi. Papildus tam pašreizējā situācija dabasgāzes tirgū ir ļoti nelabvēlīga dabasgāzes lietotājiem, jo dabasgāzes tirgus cena pieaugusi 3 reizes.

Izvērtējot dabasgāzes cenu pieaugumu biržā un situāciju PAS “Daugavpils siltumtīkli”, 2021. gada 27. decembrī Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē tika izsludināta otrā līmeņa vietējā enerģētiskā krīze siltumapgādē Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

Daugavpils pilsētas pašvaldībai 4 mēnešu garumā izdevās saglabāt nemainīgu apkures tarifu – 56,96 EUR/MWh. Apkures tarifs par februāri palielinājās līdz 93,65 EUR/MWh. Pateicoties tam, ka 5. janvārī ekspluatācijā nodota šķeldas katlu māja TEC-3 teritorijā, kas spēj saražot ap 30% no kopējās pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas daudzuma, apkures tarifa kāpums februārī nav tik straujš un nesasniedza iepriekš plānotos 153 EUR/MWh.

Tā kā mainījušies dabasgāzes piegādātāju līguma nosacījumi, proti, piegādātāji pieprasa priekšapmaksu par dabas gāzi 100% apmērā, 24. janvāra domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma lēmumu, ka Daugavpils pilsētas pašvaldība sniegs galvojumu PAS “Daugavpils siltumtīkli” aizņēmumam Valsts kasē 3,5 milj. eiro apmērā, lai segtu priekšapmaksas izdevumus dabasgāzes iegādei.

Domes ārkārtas sēdes laikā deputāti skatīja un apstiprināja Siltumenerģijas apgādes ierobežošanas un pārtraukšanas kārtību enerģētiskās krīzes laikā. Tas nozīmē, ka PAS “Daugavpils siltumtīkli”, pakāpeniski samazinās tuprgaitas siltumnesēja padevi. Savukārt ēku apsaimniekotajiem būs jāveic tehniskie siltumenerģijas taupīšanas pasākumi – samazinot ēku siltummezglu regulatoru temperatūras grafiku par 1 ℃. Papildus pieņemtā kārtība nosaka, ka visiem siltumenerģijas lietotājiem (izņēmums ir Daugavpils reģionālā slimnīca) tiks samazināts siltumenerģijas patēriņš karstā ūdens sagatavošanai, noregulējot karstā ūdens temperatūru nakts stundās (no plkst. 00:00 līdz 05:00) un/vai tajā diennakts laikā, kad telpas netiek izmantotas, līdz 40 ℃, pārējā diennakts laikā līdz 52℃ grādiem.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” vadība norāda, ka siltumapgādes samazinājums par 1 ℃ sniegs līdz pat 5% līdzekļu ekonomiju.

 Informāciju sagatavoja: Daugavpils pilsētas pašvaldības Komunikācijas  nodaļa.