Daugavpilī uzsāka darbu Grupu dzīvokļi


Latgales plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāna ietvaros 18.Novembra ielā 354V, blakus Daugavpils Pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālajam centram, uzsāka darbu Grupu dzīvokļi.

Šobrīd jau 8 cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem apdzīvo jaunās telpas: kāds mājīgā atmosfērā skatās filmu, cits gatavo sev pusdienas vai nodarbojas ar rokdarbiem.

Kopumā tie kļūs par mājvietu 12 cilvēkiem, kas iepriekš uzturējušies Valsts ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās.

Ēkas pārvērtības uzsāktas 2018.gadā. Kopš tā laika ar ES fondu atbalstu veikta telpu energoefektivitātes uzlabošana: nosiltināta fasāde, nomainīti logi, nosiltināts un nomainīts jumta segums, atjaunota apkures sistēma un uzstādīts LED apgaismojums. Šiem darbiem sekoja iekštelpu pārbūve, pielāgojot tās deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai: ierīkota automātiskās ugunsdzēsības un izsaukuma sistēmas, nodrošinātas vides pieejamības prasības, uzstādīts atbilstošs aprīkojums un mēbeles, veidojot 12 atsevišķus omulīgus dzīvokļus ar koplietošanas telpām.

Galvenais uzdevums bija nodrošināt ērtu un drošu dzīves vidi, kur pakalpojuma saņēmēji varēs saņemt nepieciešamo atbalstu un attīstīt savas sociālās prasmes un iemaņas. Pēc līdzīga principa jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas Grupu dzīvokļi Šaurajā ielā 26.

Informāciju sagatavoja: Projekta “DI Latgalē” sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Čimbaraite, t.: 654 40862, e-pasts: kristina.cimbaraite@lpr.gov.lv