Daugavpilī notiek Silvai Linartei veltīts starptautisks glezniecības simpozijs

Daugavpilī notiek Silvai Linartei veltīts starptautisks glezniecības simpozijsDaugavpils Marka Rotko mākslas centrs jau ceturto reizi rīko starptautisko glezniecības simpoziju “Silva Linarte”, godinot izcilās Latgales mākslinieces un ilggadējās mākslas pedagoģes Silvas Veronikas Linartes (1939–2018) piemiņu un radošo veikumu, kas šogad kopīgam radošam darbam divu nedēļu garumā apvienos māksliniekus no Latvijas, Grieķijas, Polijas un Peru.

Silva Linarte dzimusi 1939. gada 26. februārī Daugavpils novada Līksnas pagastā. Bērnību pavadījusi izsūtījumā Krasnojarskas apgabalā Sibīrijā. Pēc atgriešanās Latvijā absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, kā arī Mākslas akadēmiju, iegūstot pedagoģes un gleznotājas kvalifikāciju. Ilgus gadus bijusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas pedagoģe. Pēc valsts neatkarības atgūšanas atgriezusies tēva dzimtajās mājās, pedagoga darbu turpinot Daugavpils mākslas vidusskolā “Saules skola” un līdzās tam 1993. gadā uzņemoties arī Daugavpils pilsētas galvenās mākslinieces amata pienākumus. Pēdējie mākslinieces dzīves gadi tika pavadīti, intensīvi gleznojot un piedaloties izstādēs.

Pieminot mākslinieces radošo veikumu un to paaudzi, kas mainīja un veidoja Latvijas abstraktās glezniecības ainu, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs jau ceturto reizi rīko Silvai Linartei veltītu starptautisku glezniecības simpoziju. Mākslinieki no Latvijas, Grieķijas, Polijas un Peru apvienojas divu nedēļu ilgā kopdarbā, kur par galveno izteiksmes līdzekli kļūst krāsa, faktūra un tās vārdos neietveramās sajūtas, kuras izraisa tieša un nepastarpināta glezniecības pieredze.

Jau šo piektdien, 29. aprīlī, plkst. 15.00, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā simpozija dalībnieki prezentēs savu līdzšinējo pieredzi un radošā darba pamatnostādnes, bet nākampiektdien, 6. maijā plkst. 16.00, notiks simpozija laikā radīto darbu izstādes atklāšana. Dalība abos pasākumos – bez maksas.

Simpozijā piedalās:

Paola Bertla (Peru);

Nika Gžimska (Polija);

Mihalis Karaiskoss (Grieķija);

Ingūna Levša (Latvija);

Anita Meldere (Latvija);

Irīna Špakova (Latvija).

 

Publicitātes foto: Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

Informāciju sagatavoja: Aivars Baranovskis

aivars.baranovskis@daugavpils.lv

+371 65430273