Biznesa ideju konkursa laureāti gūst iedvesmu Norvēģijā

No 2022.gada 13. līdz 16.jūnijam inovatīvu biznesa ideju konkursa “Nākotnes atslēga 2022” laureāti devās iedvesmojošā pieredzes apmaiņas braucienā uz Norvēģiju, lai iepazītos ar šīs valsts labās prakses piemēriem veiksmīgas uzņēmējdarbības attīstībā.

Konkurss tika rīkots ar mērķi veicināt uzņēmējdarbību, nodarbinātību, jauniešu uzņēmējspējas un Latgales reģiona konkurētspējas sekmēšanu, īstenojot inovatīvas idejas un reģionam specifiskas aktivitātes Latgales plānošanas reģions (LPR) Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekta Nr. LV-LOCALDEV-0001 ”Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” (UAP Latgale) ietvaros, sadarbojoties ar Latgales uzņēmējdarbības centru. Šis brauciens bija kā galvenā balva jaudīgāko biznesa ideju īpašniekiem, kuri par galveno balvu cīnījās divās vecuma grupās: “konkursa dalībnieks – jaunietis” – jebkurš Latgales reģiona iedzīvotājs ar deklarēto dzīvesvietu kādā no Latgales pašvaldībām vecumā no 16 līdz 18 gadiem un “konkursa dalībnieks” – jebkurš Latgales reģiona iedzīvotājs ar deklarēto dzīvesvietu kādā no Latgales pašvaldībām vecumā no 18 gadiem.

Kā konkursa fināla norises laikā, viesojoties Daugavpilī, solīja projekta “UAP Latgale” Norvēģijas partneru – Agderes reģionālā līmeņa pašvaldības pārstāvis Lars Holmer Hoven – konkursa laureātiem bija tiešām unikāla iespēja doties pieredzes apmaiņas vizītē uz vienu no skaistākajiem Norvēģijas apgabaliem – Agderes pašvaldību, apmeklējot valsts dienvidu pērli Krisjānsannu (Kristiansand) un šarmantāko piekrastes pilsētiņu Lillesannu (Lillesand), kur projekta norvēģu partneri bija sagatavojuši patiešām iedvesmojošu programmu:

14.06.2022. vizītes dalībniekus sagaidīja un sveica Lillesand pilsētas mērs, iepazīstinot ar pilsētas vēsturi, biznesa attīstības un atpūtas iespējām. Pēc tam visi tika gaidīti Lillesand Hub – inovāciju organizācijā, kas attīsta un stiprina vietējo uzņēmēju kopienu, piedāvājot modernas koprades un sanāksmju telpas. Tur dalībnieki dzirdēja iedvesmas stāstus par biznesa idejas attīstīšanu no vietējās kopienas uzņēmējiem. Turpinājumā delegāciju uzņēma AppSens AS – uzņēmumu, kas izstrādājis un ieviesis pasaulē inovatīvu sirds monitoringa sensoru sistēmu ECG247, nodrošinot viegli lietojamu, efektīvu un pieejamu EKG procedūru (elektrokardiogrāfiju). 

Savukārt dienas noslēgumā dalībniekiem bija iespēja baudīt norvēģu tradicionālo maltīti kopā ar apmeklēto uzņēmumu pārstāvjiem un dalīties iespaidos un apmainīties ar kontaktiem jaukā atmosfērā, pēc kā sekoja must-have pasākums – izbrauciens ar laivu pa gleznaino Skaggerakas piekrasti, pa ceļam iegriežoties uzņēmumā Green-Bay, kas ir sociālais uzņēmējs, kas no viena cilvēka idejas ir attīstīts par nozīmīgu vides iestāžu sadarbības partneri ilgtspējīgas ūdeņu izmantošanas jomā – iztīrot Raet jūras nacionālo parku no pazaudētajiem zvejas rīkiem, novēršot piesārņojuma draudus.

 

15.06.2022. brauciena dalībniekus sagaidīja noderīgas un informatīvas tikšanās ar CoWorx – uzņēmējdarbības centra un sociālā uzņēmēju kopienas izveidotāju ar vairāk nekā 90 dalībniekiem, kuri ar CoWorx palīdzību izveidojuši savu biznesu dažādās nozarēs, kur vienlaicīgi bija iespējams saņemt arī iedvesmojošus vārdus no uzņēmēja dibinātāja, kurš palīdzējis “augt”, attīties un iegūt investorus daudziem jaunajiem biznesmeņiem. Turpinājumā dalībnieki piedalījās diskusijā ar mūsu Latvijas LIAA biznesa inkubatora līdziniekiem – Innoventus Sørbezpeļņas reģionālo uzņēmumu/inkubatoru, kura uzdevums ir veicināt darba vietu izveidi, attīstību un saglabāšanu Agderes reģionā. Turpinājumā iepazināmies ar Vitensenteret Kristiansand zinātnes centra telpām, kas piedāvā jautrā un aizraujošā veidā spēlēties, veicinot interesei par eksakto zinātņu priekšmetu apguvi. Savukārt dienas noslēgumā baudījām burvīgu atmosfēru vienā no pilsētas skaistākajiem parkiem – Ravnedalen, kas pārsteidza ar krāšņo dabas skatu varenību.

 

Savukārt 16.06.2022. biznesa ideju konkursa laureāti apmeklēja vienu no valsts slavenākajām ģimenes atpūtas vietām – Kristiansand Zoo un atrakciju parku Dyreparken, kas ir skaistākais, dabiskākais zoodārzs un atrakciju parks ar ainavu un vides pārpilnību visā Norvēģijā.

Paldies Agderes nacionālā līmeņa pašvaldībai par delegācijas uzņemšanu! Ceram, ka brauciens ikvienam tā dalībniekam sniedza lielisku ierosmi biznesa idejas tālākai attīstībai un īstenošanai!

Uz tikšanos nākamajā gadā, kad LPR #EEANorwayGrants projekta “UAP Latgale” ietvaros rīkos jau nākamo inovatīvu biznesa ideju konkursu Latgalē!

Pasākums tika rīkots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta ”Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” ietvaros.
Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!
#EEANorwayGrantsLatvia

Papildus informācija:
uap.latgale@lpr.gov.lv
Tālr. +371 29957750