Augšdaugavas novada pašvaldībai attīstās sadarbība ar vāciešiem

18. augustā Augšdaugavas novada centrālās administrācijas ēkā tika sagaidīti viesi no Vācijas. Delegācija ieradās no Osnabrukas apgabala, kas atrodas Vācijas Ziemeļrietumos.

Ciemiņus sagaidīja Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Aivars Rasčevskis, priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts, izpilddirektore Vanda Kezika, Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms, deputāts Jānis Belkovskis.

Viesus iepazīstināja ar jaunizveidoto Augšdaugavas novadu, tā politisko un ekonomisko struktūru, ar kultūras, izglītības un sociālās jomas aktualitātēm, ikdienas lietām un problēmām. Tika noprezentēti arī Attīstības pārvaldes sagatavotie dati par attīstības projektiem novadā – plānotiem un realizētiem projektiem.

Delegācijā no Vācijas ieradās Hasbergenas galva (Osnabrukas apgabals) – Adrians Šefers (Adrian Schäfer), Osnabrukas ebreju kopienas kantors Baruhs Čauskins, profesionālu mūziķu duets no Nīderlandes “Duo NIHZ” Bobijs Rotvelds un Sanna van Elste, kuri ceļo pa visu Eiropu, apkopojot geto un koncentrācijas nometnēs sarakstītās dziesmas, Osnabrukas geto muzeja direktors Mihaels Ganders, Georgs Kanšmaijers (geto muzeja biedrības pārstāvis), Peters Diferts (lauksaimniecības uzņēmuma pārstāvis), Rita Biferte (biedrības “Drei Stuffen pārstāve)”.

Ar viesiem tika apspriestas arī sadarbības iespējas izglītības nozarē. IPĪV “Višķi” ir ieinteresēta sadarboties ar Osnabrukas reģionu, jo tajā darbojas kompānija “Amazone”, kura ražo lauksaimniecības tehniku. ”Višķi” cer uz sadarbību, jo izglītības procesā jāizmanto modernākās tehnoloģijas. Vācijas puse apliecināja vēlmi sadarboties šajā virzienā.

Mihaels Ganders atzīmēja, ka izmantojot Eiropas Savienības finansējumu, nākotnē ir iespējama sadarbība starp Naujenes muzeju un Osnabrukas geto muzeju. Pēc viņa vārdiem, ļoti svarīgi parādīt, ka pirms kara Višķos un Austrumbaltijā kā pierobežas reģionā miermīlīgi dzīvoja dažādu kultūru iedzīvotāji. B. Čauskins savukārt atzīmēja, ka biedrības “Drei Stuffen” plānos ir organizēt starptautisku nometni vai forumu, šādi piesaistot uzmanību mūsu reģionam. Bobijam Rotveldam interesēja iespēja iepazīties ar Augšdaugavas novada Mūzikas un mākslas skolām, lai nākotnē attīstītu sadarbību starp tām, jo pēc Bobija vārdiem, Vācijā, Latvijā un Izraēlā, kur viņš strādā par pedagogu, muzikālā izglītības atšķiras. Vācijas pusei ir interese sadarboties arī ar DBT IPĪV “Višķi” studentu apmaiņas programmās.

Sadarbība ar vāciešiem notiek jau 5. gadu. Delegācija no Vācija viesojās mūsu novadā arī pagājušogad, bet šī gada maijā Augšdaugavas novada pārstāvji devās Hasbergenā.