Attīsti savu biznesa ideju Latvijā – sākas pieteikšanās LIAA biznesa inkubatoru programmām

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatori izziņo 2022. gada pavasara uzņemšanu un aicina jaunos uzņēmējus un biznesa ideju autorus pieteikties pirmsinkubācijas vai inkubācijas programmai. Pieteikumu pieņemšana dalībai pirmsinkubācijas un inkubācijas programmās tiks atvērta no 2022. gada 21. februāra līdz 21. martam. Latgalē interesentiem iespējams pieteikties LIAA Daugavpils biznesa inkubatorā un LIAA Rēzeknes biznesa inkubatorā.

“LIAA biznesa inkubatoros var veiksmīgi attīstīties gan vietējie gan mūsu diasporas pārstāvju uzņēmumi. 2021. gadā diasporas pārstāvniecība inkubatoros bija pietiekami plaša. Programmā tika uzņemts 71 biznesa idejas autors, bet inkubācijas programmā trīs uzņēmumu komandas. Kopumā tika pārstāvētas 25 valstis, tostarp Kanāda, ASV, Šveice, Francija, Horvātija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Turcija, Taivāna, Japāna, Mozambika un Dienvidāfrikas Republika. Arī šajā reizē ceram uz plašu pārstāvniecību tieši no ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem, jo šādā veidā varam veidot ciešākas ekonomiskas attiecibas ar tām valstīm, kuras pārstāv mūsu inkubatoru dalībnieki. Mūsu līdzšinējā pieredze liecina, ka mācību un uzņēmumu attīstības procesā veidojas veiksmīga mijiedarbība starp vietējiem biznesa ideju autoriem un diasporas pārstāvjiem,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

LIAA biznesa inkubatoros savu biznesa ideju līdz šim attīstījuši 2474 pirmsinkubācijas dalībnieki. Inkubācijas programmā šobrīd savu uzņēmumu turpina attīstīt 363 jaunie uzņēmēji un to komandas, bet 86 inkubācijas programmu veiksmīgi noslēguši, saņemot atbalstu 4 gadu garumā.

Edīte Ligere – kukaiņu proteīna šokolādes konfekšu “Carlo’s Bugs” radītāja, kura dzīvo Vācijā atklāj, ka par kukaiņu produktiem domājusi jau pāris gadus, taču konfektes tapušas tieši LIAA biznesa inkubatoru īstenotās pirmsinkubācijas programmas (PINK) laikā. Pirmsinkubācijas sniegto atbalstu iespējams saņemt tiešsaistē, tādejādi to padarot pieejamu arī diasporas pārstāvjiem ārpus Latvijas robežām. “Carlo’s bugs” ir pierādījums tam, ka saņemt pirmsinkubācijas programmas atbalstu, dibināt uzņēmumu un izveidot pārdošanai gatavu produktu iespējams arī tad, ja neatrodies Latvijā.

Pirmsinkubācijas programma (PINK) piemērota ideju autoriem, kuri vēl ir tikai ceļā uz savu produktu vai pakalpojumu. Pretendentam jābūt biznesa idejai, vēlmei mācīties un piedalīties tiešsaistes apmācībās 6 mēnešu garumā. Tā ir iespēja apgūt visu to, kas jāzina uzņēmuma veidošanas sākumā, kā arī iespēja pārbaudīt savas biznesa idejas dzīvotspēju un iegūt atgriezenisko saiti no citiem PINK dalībniekiem un ekspertiem no biznesa inkubatoru kopienas.

Savukārt inkubācijas programmā (INK) aicināti pieteikties tie uzņēmumi, kuri jau ir izstrādājuši savu produktu vai pakalpojumu un uzsākuši to īstenošanu. Šī programma sniedz atbalstu gan jauno uzņēmēju zināšanu papildināšanai, gan arī līdzfinansējuma sniegšanā, kas ļauj attīstīt produktus un pakalpojumus tā, lai tie kļūtu par stabiliem, konkurētspējīgiem un eksportējošiem uzņēmumiem. INK programma piemērota uzņēmumiem, kas reģistrēti Latvijas Republikas komercreģistrā ne ilgāk par 3 gadiem.

Pieteikšanās LIAA biznesa inkubatoru atbalsta programmām norisināsies divās kārtās – sākotnēji tiks gaidīti pieteikumi no inkubācijas programmas pretendentiem, laikā no 21. februāra līdz 4. martam; savukārt pirmsinkubācijas programmas pieteikumu pieņemšana notiks no 1. marta līdz 21. martam. Pietiekumus programmām varēs iesniegt elektroniski, nosūtot elektroniski parakstītu pieteikumu uz pasts@liaa.gov.lvvai caur portālu www.latvija.lvPINK un INK programmas aktivitātes, kā arī dokumentācija ir latviešu valodā. PINK darba burtnīcas ir pieejamas arī angļu valodā, vieglākai programmas apguvei.

Pieteikšanās LIAA biznesa inkubatoru programmām iespējama tiešsaistē, tomēr, ja nav iespējams izpildīt kādu no minētajiem nosacījumiem, tad PINK programmām iespējams pieteikties arī komandā, kopā ar personu, kurai ir pieejami Latvijas e-pakalpojumi (eID, eParaksts, eParakstsmobile vai internetbanka kādā no Latvijas bankām).

Pirms pieteikuma aizpildīšanas, interesenti aicināti pieteikties uz klātienes un tiešsaistes konsultācijām reģionālajos inkubatoros, izvēloties to reģionu, kurā jums ir piederība, deklarētā dzīvesvieta vai kur plānojat veikt savu uzņēmējdarbību. Februārī un martā LIAA biznesa inkubatori visā Latvijā rīkos arī “INFO dienas”, kuru laikā būs iespēja paplašināti uzzināt par inkubatoru sniegtajiem pakalpojumiem un atbalsta iespējām, kā arī par pieteikšanās un uzņemšanas kārtību. Informācija par visiem biznesa inkubatoru pasākumiem tiks publicēta biznesa inkubatoru sociālo tīklu kontos un LIAA mājas lapā: www.liaa.gov.lv/lv/pieteiksanas-pasakumiem.

LIAA biznesa inkubatoru mērķis ir atbalstīt jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu uzņēmumu izveidi un attīstību. LIAA Biznesa inkubatorus finansē ERAF projekts “Reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators”.

Jaunie uzņēmēji aicināti atrast sev ērtāko LIAA biznesa inkubatoru pēc to darbības teritorijas – Daugavpilī, Jelgavā (atbalsta vienība Bauskā), Jūrmalā (atbalsta vienība Tukumā), Kuldīgā (atbalsta vienība Talsos), Liepājā (atbalsta vienība Saldū), Madonā (atbalsta vienības Gulbenē un Alūksnē), Ogrē (atbalsta vienība Jēkabpilī), Rēzeknē, Siguldā, Valmierā (atbalsta vienības Cēsīs un Smiltenē) un Ventspilī. Savukārt radošo industriju biznesa ideju autori no visas Latvijas aicināti pieteikumus iesniegt Radošo industriju inkubatorā Rīgā.

Vairāk par LIAA biznesa inkubatoriem: inkubatori.magneticlatvia.lv/

Par pirmsinkubācijas programmu: youtu.be/sfsxK-CVCJQ

Par inkubācijas programmu: youtu.be/jTis0NTX_A0

Autors: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Pārpublicēts no Latviesi.com