Atgādinot par latviešu valodas daudzveidību, sesto reizi rakstīs diktātu arī latgaliešu rakstu valodā

Sestdien, 15. oktobrī, kad Latvijā atzīmē Valsts valodas dienu un notiks par tradīciju kļuvušais Pasaules diktāts latviešu valodā, tiks pievērsta uzmanība latviešu valodas rakstu tradīciju daudzveidībai un jau sesto reizi būs iespēja rakstīt arī diktātu latgaliešu rakstu valodā. Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 ēterā raidījumā “Kolnasāta” sestdienas vakarā plkst. 18.20, kā arī video formātā būs skatāms Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv un sociālajos tīklos. Diktātu organizē biedrība “LgSC”, Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv un Latvijas Radio Latgales studija. Šī gada diktātā aktieris Jānis Kronis lasīs fragmentu no rakstnieka un literatūrzinātnieka Valentina Lukaševiča esejas.

Atbilstoši Valsts valodas likumā definētajam latgaliešu rakstu valoda ir vēsturisks latviešu valodas paveids un līdzās latviešu literārajai valodai ir latviešu valodas otra rakstu tradīcija. Tieši uzsverot latviešu valodas daudzveidību, ikviens interesents jebkur pasaulē 15. oktobrī tiek aicināts pamēģināt, kā tas ir – rakstīt latgaliski. Lai arī  kopējais latgaliešu valodas lietotāju skaits samazinās, tomēr arvien vairāk tiek pievērsta uzmanība latgaliešu valodas rakstītprasmei – jau otro gadu notiek pilotprojekts, kurā latgaliešu rakstu valoda tiek mācīta noteiktās Latgales skolās, tāpat šogad biedrība “LgSC” rīko bezmaksas tiešsaistes apmācības interesentiem, kuri grib mācīties rakstīt latgaliski. Būtisks fakts mūsdienu latgaliešu rakstu valodai – tikko septembra beigās pagāja 15 gadi kopš 2007. gadā Valsts valodas centrā ir apstiprināti mūsdienu latgaliešu rakstu valodas pareizrakstības noteikumi.

Sestais diktāts latgaliešu rakstu valodā skanēs sestdienas, 15. oktobra, vakarā plkst. 18.20 latgaliskajā raidījumā “Kolnasāta” Latvijas Radio 1 ēterā, kā arī video formātā būs skatāms Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv, tāpat Latvijas Radio Latgales studijas un portāla lakuga.lv sociālo tīklu profilos. Diktāta teksta lasīšana šogad uzticēta teātra trupas “KVADRIFRONS” aktierim Jānim Kronim, kura dzimtas saknes ir Latgalē, bet diktāta tekstam izvēlēts fragments no rakstnieka un literatūrzinātnieka Valentina Lukaševiča esejas. Diktāta teksts, kas sagatavots, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos noteikumus, pēc tā noslēguma pārbaudei būs pieejams portālos lakuga.lv un LSM.lv.

Diktātu rakstīt gribētājiem šogad tiek piedāvāta iespēja diktāta tekstu rakstīt arī tiešsaistē un to iesniegt kļūdu pārbaudei. Tas iespējams te: ej.uz/LTGdiktats. Tāpat šogad biedrība “LgSC” un Latvijas Radio Latgales studija svētdien, 16. oktobrī, plkst. 16.00 aicina gribētājus diktātu uzrakstīt arī klātienē Rēzeknes novada Lūznavas muižā. Pēc diktāta rakstīšanas interesenti var pakavēties un plkst. 17.00 piedalīties literārajās sarunās ar tekstilmākslinieci un literāti Anneli Slišāni. Kā arī, lai labāk izprastu un iemācītos latgaliešu rakstu valodas noteikumus, ikviens tiek aicināts sekot portāla lakuga.lv kontam @voluuda sociālajā tīklā Instagram, kur katru dienu līdz diktātam būs publicēts kāds padoms vai interesanta informācija par latgaliešu rakstu valodu. Tāpat vēl arvien ir iespēja pievienoties latgaliešu rakstu valodas tiešsaistes nodarbībām, kurām nākamā paredzēta 11. oktobrī plkst. 19.00, bet iepriekšējās pieejamas YouTube kanālā te: ej.uz/LTGkursi. Septembra beigās diktāta rīkotāji, popularizējot latgaliešu valodu jauniešu vidū, organizēja diktāta rakstīšanu Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā, kur ar jauniešiem tikās un diktātu lasīja aktieris Jānis Kronis un jauniešu radio raidījuma “Pīci breinumi” pārstāvji.

Diktātu latgaliešu rakstu valodā organizē biedrība “LgSC”, Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv un Latvijas Radio Latgales studija, bet atbalsta Latvijas Radio un Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Plašāka informācija par diktātu:
Edīte Husare
Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv | Biedrība “LgSC”
info@lakuga.lv
29509672
lakuga.lv | lgsc.lv