ED Dienvidlatgale centrs tiekās ar Daugavpils 12.vidusskolas jauniešiem

Maijā visā Eiropā un Latvijā atzīmējam Eiropas dienu, Demokrātijas nedēļu. Tas ir laiks, kad īpaši uzsveram un runājam par ES vērtībām, nākotni un iespējām. Eiropas Jaunatnes gadā galveno uzmanību veltām jauniešiem, jauniešu iespējām un līdzdalībai Eiropas nākotnes veidošanā.

Šī gada 19. maijā Europe Direct Dienvidlatgales centra vadītājs Oskars Zuģickis tikās ar vienas no aktīvākajām EIROPAS EKSĀMENS 2022 Latvijas skolām – Daugavpils 12.vidusskolu. Šis pavasaris ir pilns izaicinājumu, kas liek mums mācīties daudz jauna, domāt, apgūt vairāk medijpratību, sadarboties.

Tiekoties ar mācību iestādes 11.klašu jauniešiem, O.Zuģickis parstāstīja par tā mērķiem, darbību, kā arī, plānotajām aktivitātēm – diskusiju pasākumiem, semināriem un citām aktivitātēm saistībā ar jaunatni, NVO darbību, Eiropas Savienības institūcijām un citām Eiropas Komisijas aktualitātēm. Ņemot vērā, ka Eiropas Komisija 2022. gadu ir pasludinājusi par Jaunatnes gadu, tad šogad visvairāk pasākumi tiks organizēti tieši jauniešu mērķauditorijai.

Savstarpējās sarunās jaunieši pastāstīja ka skola ir ne tikai aktīvs darībnieks EIROPAS EKSĀMENOS, bet iesaistās ERASMUMS + u.c. Eiropas programmās. Īpaši aktīvi mācību iestāde iesaistījās Vides dienas pasākumos, kas notika Europe Direct Dienvidlatgales centra atklāšanas dienā 5.maijā. Tad Daugavpils 12. vidusskolā norisinājās pasaules formāta debates par tēmu “Valdība uzskata, ka mūsu ikdienas ieradumi ietekmē/neietekmē vietējās ekosistēmas“. Debatēs piedalījās sešas Daugavpils 12. vidusskolas un Daugavpils Valsts ģimnāzijas komandas. Par labākajiem debatētājiem pamatskolas vecuma grupā kļuva 12.vidusskolas 9.a klases skolniece Inese Dzedone, bet vidusskolas vecuma grupā – Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolnieks Dāniels Leitāns.

1. vietu ieguva Daugavpils 12. vidusskolas komanda: Margarita Lakotko, Sandra Gura un Inese Dzedone, 2. vietu – Daugavpils Valsts ģimnāzijas komanda: Dāniels Leitāns, Kevins Konopeckis un Edvards Nikolajenkovs, bet 3. vietu ieguva Daugavpils 12. vidusskolas komanda: Elvīra Jahimoviča, Angelina Čuhnova un Armands Gaidels.
Pasākuma turpinājumā jauniešiem bija iespēja iesaistīties domāšanas lomu spēlē “Sala”, kuras ietvaros jauniešiem bija jāatrod efektīvākie, videi un sabiedrībai draudzīgākie risinājumi pilsētas attīstībai. Jauniešu komandas: “Zaļie”, “zemnieki”, “rūpnieki”, “enerģētiķi” un “tūristi” sacentās ideju ģenerēšanā un to prezentēšanā. Jauniešiem balsojot uzvarēja “Rūpnieki”.

Europe Direct Dienvidlatgale centrs pateicas debašu tiesnešiem skolotājām Zojai Vitkovskai, Tatjanai Gžibovskai,Nataļjai Seļinai, skolēniem Līgai Somai un Danielam Daņilovam. Īpaša pateicība skolotājām Lidijai Daņilovai un Ievai Purmalei!

Aktuālo informāciju par Europe Direct Dienvidlatgale centra darbību un pakalpojumiem var uzzināt LPR tīmekļa vietnē www.lpr.gov.lv sadaļā Europe Direct Dienvidlatgale, Facebook @EuropeDirectDienvidlatgale. Europe Direct Dienvidlatgale centrs atrodas Saules ielā 15, Daugavpilī. Kontakttālrunis saziņai: 654 23801.

Oskars Zuģickis, Europe Direct Dienvidlatgale centra vadītājs