“Stunde Latgolys laivā” šoreiz viesojas zīmola “Zelma Kraft” radītāja Zelma Pīgožne

29.aprīlī facebook tiešraidē notika jau septītais raidījums “Stunde Latgolys laivā”. Raidījumā viesojās radoša personība, ādas izstrādājumu meistare un apģērbu dizainere Zelma Pīgožne, kura veiksmīgi attīsta savu pirms 7 gadiem izveidoto zīmolu “Zelma Kraft”. Sarunu vadīja remigrācijas krustmāte Latgalē Astrīda Leščinska.

“Mani sauc Zelma –  esmu ādas izstrādājumu dizainere jau otrajā paaudzē. Tēvs ir apāvis 2% Latvijas iedzīvotājus un jaunizveidotais zīmols Zelma Kraft nodrošina ne tikai Latvijas dziedātājus un dejotājus ar ādas somām un aksesuāriem, bet mūsdienīgajai pasaulei piedāvājot arī neordinārus un izteiksmīgus ādas produktus.” – tā sevi raksturo pati Zelma.

Izveidotais zīmols “Zelma Kraft” piedāvā dabīgās ādas somas un aksesuārus, kurās apvienotas Latvijas amatniecības tradīcijas ar lāzertehnoloģijām, radot drosmīgus un ilgtspējīgus produktus.

   

Zelma raidījumā atklāj, ka savās veidotajās somās pielieto jau no bērnības apgūtās ādas izstrādājumu veidošanas prasmes  un jauno tehnoloģiju iespējas, radot ilgtspējīgus dizaina produktus. “Manu somu kolekcijas konstrukcijas balstās uz vienkāršām ģeometriskām formām. Godinot savas vecmāmiņas prasmes un piemiņu, dekoratīvais somu raksts tika piemeklēts vecmāmiņas adītajos cimdos. Kolekcijā atrodamas dažāda lieluma rokas somas, kuras, sekojot līdzi mūsdienīgajām tendencēm, iespējams arī transformēt, piemēram, pārveidot par mugursomām. Piedāvājam arī sīklietu somiņas ar etnogrāfiskiem rakstiem, kā arī klasiska dizaina vērtības, tādas somas kā no “Saddle” kolekcijas, kur pieejamas arī aktuālās jostas somas” stāsta Zelma.

Uz jautājumu “Kā viss iesākās?” Zelma atbild: “Mans tētis darina apavus ‒ lielākoties tautas deju kolektīviem. Skaisti, ērti un atbilstoši apavi, tomēr saskāros ar problēmu, ka pie tautu tērpiem parasti nēsā neatbilstošas somas. Pie tērpiem vajag arī somas, kas iekļaujas vienotā stilā un piestāv vizuālajam tēlam. Manas pirmās somas tapa pie tautastērpiem. Šobrīd cenšos attīstīt mūsdienīgāku virzienu, vienlaicīgi pieturoties vērtībām un veicināt tradīciju atspoguļojumu mūsdienīgā skatījumā. Nākotnē vēlos attīstīt ideju par ādas apvienojumu arī ar austajiem audumiem”.

Raidījuma gaitā Zelma pastāstīja par savu produktu izgatavošanas gaitu un deva iespēju raidījuma skatītājiem arī ielūkoties savā darbnīcā, parādot, ar cik lielu rūpību nepieciešams izstrādāt katru no somām, jo, kā minēja Zelma – strādājot ar ādu, otras iespējas nošūt taisnu vīli vairāk nebūs, tādēļ ir jābūt ļoti precīzai.

Runājot par vērībām, Zelma atzīmē, ka galvenā vērtība viņas dzīvē ir ģimene! Tādēļ viņa priecājas, ka tētis ir bijis labs atbalsts un padomdevējs, uzsākot biznesu, savukārt ar mammu viņa kopīgi darbojas pie vēl kādas savas aizraušanās: Zelma kopā ar mammu ir tautas lietišķās mākslas studijas “Dzīpariņš” dalībniece un ir izgatavojusi savu tautastērpu pati. Kā viņa smejoties saka – no sava darba atpūšos, darot citus darbus – vai nu aužot vai arī strādājot pie draugiem dārza darbus!

Noslēgumā Zelma pastāsta par savu pieredzi, piedaloties LIAA Biznesa inkubatorā, kas bijusi lieliskākā iespēja, kur nokļūt, lai attīstītu savu biznesa ideju, kā arī aicina citus būt drosmīgiem un attīstīt savas biznesa idejas tieši Latgalē, kā arī nebaidīties meklēt sadarbības partnerus, jo komandā uzsākt savu biznesu esot daudz vieglāk!

 Sarunu vadīja remigrācijas krustmāte Latgalē Astrīda Leščinska. Raidījums tapis sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu un diasporas sociālo mediju “LAIVA”.

Kontakti:

www.zelmakraft.lv

Instagram: @zelmakraft

Facebook: Zelma Kraft

E-pasts: info@zelmakraft.lv

Tālr.nr: +371 26447073