Saņemts Eiropas Komisijas saskaņojums tirdzniecības centru un sporta centru atbalstam

Foto: BEST FIT Fitnesa klubs no Daugavpils

Ekonomikas ministrija saņēmusi Eiropas Komisijas saskaņojumu divām jaunām atbalsta programmām Covid-19 krīzes skartajiem komersantiem – ilgstošā dīkstāvē esošo tirdzniecības centru nomas ieņēmumu un sporta centru apgrozījuma krituma kompensācijai, kas radies vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumu dēļ.

Jānis Vitenbergs, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs: “Šonedēļ tiks uzsākta zaudējumu kompensācijas izmaksa tirdzniecības un sporta centriem,  kuri ilgstoši nevar veikt savu saimniecisko darbību.  Eiropas Komisija ir saskaņojusi atbalsta programmas, kas paredz vienreizēju atbalstu apgrozījuma krituma kompensācijai.

Gan lielie tirdzniecības centri, gan sports iekštelpās joprojām ir ierobežoto pakalpojumu sarakstā, un ieilgusī dīkstāve ar katru dienu rada arvien lielākus zaudējumus. Ekonomikas ministrija, kopā ar nozares organizācijām patstāvīgā dialogā meklē  labākos un drošākos  risinājumus, lai darbu klātienē var atsākt gan visi veikali, gan arī iekštelpu sporta klubi, halles, baseini un fitnesa centri”.

Abas atbalsta programmas ieviesīs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), kas tuvākajā laikā paziņos par pieteikumu pieņemšanas uzsākšanu. Pieteikumus atbalsta saņemšanai komersanti var iesniegt līdz š.g. 31. maijam; ņemot vērā atbalsta programmu ilgo saskaņošanas laiku, Ekonomikas ministrija gatavo priekšlikumu pieteikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanai.

Vienreizēju grantu piešķirs Covid-19 krīzes skartam komersantam tā īpašumā esošā tirdzniecības centra nomas ieņēmumu krituma kompensācijai, lai segtu operacionālās izmaksas (komunālie maksājumi (t.sk. elektrības, ūdens un siltuma apgāde), nekustamā īpašuma nomas, saistību maksājumus, t.sk. kredītmaksājumus, un ārpakalpojumu izmaksas, kā arī tamlīdzīgas saimnieciskās darbības izmaksas). Atbalsta apmērs būs vienreizējs maksājums – 15 eiro par katru tirdzniecības centra ēkas kadastrālās uzmērīšanas lietā norādītās kopējās platības m2, izņemot stāvlaukumus, kopējam atbalsta apmēram nepārsniedzot nomas ieņēmumu krituma apmēru. Piešķiramā atbalsta apmērs vienam uzņēmumam un ar to saistīto personu grupai nevarēs pārsniegt 1 800 000 eiro. Atbalsta programmas tirdzniecības centru nomas ieņēmumu krituma kompensācijai kopējais pieejamais valsts budžeta finansējums ir 20 miljoni eiro.

Atbalsta programmas izpratnē par tirdzniecības centru uzskata ēku, kas ir iekārtota pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai un tās kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība, tai skaitā ārtelpu tirdzniecības platība ir vismaz 7 000 m2 un kurā atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz pieci tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji. Tāpat noteikts, ka tirdzniecības centrā pārtikas preču veikali nevar aizņemt vairāk kā 30% no kopējās tirdzniecībai atvēlētās platības. Uz atbalstu varēs pretendēt tikai tāds komersants, kas nav atkārtoti pārkāpis epidemioloģiskās drošības prasības, kas veicamas, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību tirdzniecības centrā.

Vienreizējs grants paredzēts arī Covid-19 krīzes skartam komersantam tā  īpašumā, pārvaldībā vai nomā esoša sporta centra operacionālo izmaksu segšanai par komunālajiem maksājumiem, tai skaitā, elektrības, ūdens un siltuma apgādes, nekustamā īpašuma nomas, kā arī saistību maksājumiem, tai skaitā kredītmaksājumus, un ārpakalpojuma izmaksām. Atbalstu varēs saņemt sporta centri – fitnesa centri, sporta klubi, sporta zāles, publiskas lietošanas peldbaseini, iekštelpu halles (volejbols, teniss), ledus halles, olimpiskie centri ar kopējo iekštelpu platību virs 500 m2. Atbalsts būs vienreizējs fiksēts maksājums par sporta centra iekštelpu kopējo platību, kompensējot 25 eiro/m2, kopējam atbalsta apmēram nepārsniedzot apgrozījuma krituma apmēru. Piešķiramā atbalsta apmērs vienam uzņēmumam un ar to saistīto personu grupai nevarēs pārsniegt 1 800 000 eiro.  Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 8 miljoni eiro.

Detalizēti kritērijus un kārtību granta piešķiršanai Covid-19 krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem, kuru īpašumā ir tirdzniecības centrs, nomas ieņēmumu krituma kompensācijai, nosaka 2021. gada 8. aprīļa MK noteikumi Nr.229 “Noteikumi par nomas apgrozījuma krituma kompensāciju Covid-19 krīzes skartajiem komersantiem”.

Detalizēti kritērijus un kārtību granta piešķiršanai Covid-19 krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem, kuru īpašumā ir tirdzniecības centrs, nomas ieņēmumu krituma kompensācijai, nosaka 2021. gada 29. aprīļa MK noteikumi Nr.277 “Noteikumi par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem sporta centriem”.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa