Rēzeknes novada pašvaldībai jauna mājaslapa

Šodien, 26. janvārī, apmeklētāju vērtējumam tiek nodota jaunā Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapa www.rezeknesnovads.lv. Jaunā tīmekļa vietne ir lietotājiem draudzīga. Informācija tajā ir strukturēta, ievērojot Ministru kabineta noteikumus, kā arī iedzīvotāju intereses un informācijas meklēšanas paradumus. Lapas dizains izveidots atbilstoši Rēzeknes novada jaunajai grafiskajai identitātei un mūsdienu dizaina izstrādes tendencēm, kā arī lapa ir tehniski droša un ātrdarbīga.

Galvenais uzsvars mājaslapas izstrādē bija vērsts uz viedierīču lietotājiem, lai atvieglotu informācijas iegūšanas procesu, izmantojot viedtelefonu vai planšetdatoru. Lapas responsīvais dizains automātiski pielāgojas dažādus izšķirtspēju un lielumu ekrāniem, jo, kā rāda statistika, jau tagad vairāk nekā puse novada pašvaldības interneta vietnes apmeklētāju izmanto tieši viedierīces, turklāt šī tendence gadu no gada pieaug.

Izstrādājot mājaslapu, sevišķi padomāts, lai tā būtu viegli uztverama un aplūkojama cilvēkiem ar īpašībām vajadzībām, par pamatu ņemot WCAG 2.0 rekomendācijas, piemēram, lapas apmeklētājs augšējā rīkjoslā var izvēlēties teksta lielumu, spilgtumu un fona krāsu, savukārt iezīmējot tekstu un noklikšķinot ikonu ar skaļruni, kas parādās blakus, teksts tiek atskaņots skaļi.

Tāpat kā līdz šim, arī jaunā mājaslapa nodrošinās administratīvās informācijas pieejamību, piedāvās Rēzeknes novada iedzīvotājiem e-pakalpojumus, saistošos noteikumus, veidlapas, anketas un citus publiskos dokumentus, informēs par pašvaldības notikumiem, darbības pamatuzdevumiem, pieņemtajiem lēmumiem un sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī nodrošinās sabiedrības līdzdalību pašvaldības lēmumu pieņemšanā, tostarp iespēju uzdot jautājumus un sekot līdzi domes sēdēm. Jaunajā mājaslapā katrai pagastu apvienībai un katram pagastam ir sava sadaļa. Veidot šo sadaļu saturu aicinām pašus iedzīvotājus.

Lapas saturs šobrīd ir pieejams latviešu valodā, taču iedzīvotāju un tūristu ērtībai šī gada laikā plānots nodrošināt mašīntulkošanu krievu un angļu valodā. Mājaslapā vēl ir sadaļas, kas atrodas izstrādes stadijā, bet tikai lietojot mājaslapu mēs varam to pilnveidot un padarīt apmeklētājiem vēl ērtāku.

Lai līdzšinējās vietnes saturs būtu redzams arī jaunajā lapā, tika pārmigrēti vairāk nekā 90 GB datu. Ja viens gigabaits datu ir vienlīdzīgs grāmatu tornim trīsstāvu ēkas augstumā, tad 90 gigabaitu informācijas apjomu varētu pielīdzināt vairākiem debesskrāpjiem. Tik lielu datu apjomu pārmigrējot, var gadīties kļūdas, tāpēc lūgums ziņot, ja pamanāt kādu neprecizitāti. Tāpat arī citus komentārus un ierosinājumus gaidīsim uz e-pastu  majaslapai@rezeknesnovads.lv.

Mājaslapas izstrādi veica SIA “sem.lv” par kopējo summu 15015 Eur (bez pievienotās vērtības nodokļa). Līguma summā ietilpst tīmekļa vietnes izstrāde un ieviešana, kā arī uzturēšanas maksa vienam gadam.

Madara Bērtiņa, Rēzeknes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste