Rēzeknē pasažieriem ērtāks, mūsdienīgs un videi draudzīgāks sabiedriskais transports

Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fondu līdzfinansējums veicinājis mūsdienīga, droša, cilvēkiem un videi draudzīga transporta un sakaru pieejamību Latvijā. Sabiedriskā transporta infrastruktūras modernizācijai, laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam, pašvaldības un pašvaldību uzņēmumi kopumā ir saņēmuši vairāk nekā 258 miljonus eiro ES līdzfinansējuma.

Rēzeknes, Liepājas, Daugavpils, Jēkabpils, Jūrmalas, Jelgavas un Valmieras iedzīvotāji un pilsētu viesi ir novērtējuši priekšrocības, ikdienas ceļu mērojot ar ērtākiem, klusākiem un videi draudzīgiem jauniem satiksmes autobusiem un tramvajiem.

Pateicoties ES fondu līdzfinansējumam šobrīd Rēzeknes iedzīvotājiem un viesiem ir iespēja pilsētas ietvaros pārvietoties ar četriem videi draudzīgiem elektroautobusiem. Mūsdienīgie elektroautobusi ir ne tikai ērti, bet arī rada mazāku troksni un nepiesārņo vidi. Tas ir īpaši svarīgi, satiksmei virzoties gar slimnīcām, skolām un Rēzeknes dzīvojamajiem rajoniem.

Pirmais elektroautobuss pilsētas maršruta līnijā tika iekļauts 2018. gada 7. decembrī un gandrīz divu gadu laikā elektroautobusi ir nobraukuši vairāk nekā 385 tūkstošus kilometru. Savukārt, kopējais  izmešu daudzums, pateicoties tam, ka autoparkā četri elektroautobusi ir aizvietojuši autobusus ar dīzeļdzinēju, ir samazinājies par 15%.

Kā informē  Viktors Borcovs (SIA “Rēzeknes Satiksme” valdes loceklis), pozitīvas atsauksmes ir gan no uzņēmuma SIA “Rēzeknes satiksme” pasažieriem, gan autobusu vadītājiem, uzsverot, ka elektroautobusos braukt ir komfortablāk – vibrācija un trokšņa līmenis salonā ir ievērojami mazāks.

Video par līdz šim izlietoto finansējumu videi draudzīgam transportam Rēzeknē:

Kā jau ziņots, š.g. 7.janvārī Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi paredz vēl papildu 85 milj. EUR ES līdzfinansējumu videi draudzīga sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai – sliežu transporta un autobusu projektu īstenošanai, kur projektu īstenošana ir jārealizē līdz 2023.gada beigām.

Infografikas par līdz šim izlietoto finansējumu videi draudzīgam transportam:

Komunikācijas nodaļa, Tālr.: +371 29 855 688, komunikācijas@sam.gov.lv