Remigranti dalās pieredzē par uzņēmējdarbības uzsākšanu Latgalē

Noslēdzošais raidījumu cikla “Biznesa iespējas Latgalē” sižets, kuru veido Reģionālā televīzija LRT+ sadarbībā ar SIA MEDIASTRIMS, tika veltīts remigrācijas tematikai, atspoguļojot remigrantu – uzņēmēju pieredzes stāstus par sava biznesa uzsākšanu, atgriežoties no ārzemēm Latgalē.

Par to, kāpēc Latgale ir pievilcīga savas biznesa idejas attīstīšanai cilvēkiem, kuri pēc vairākiem ārvalstīs pavadītiem gadiem ir atgriezušies Latvijā, kādas ir tās jomas, kurās remigranti uzsāk savu uzņēmējdarbību un par pieejamajiem atbalsta instrumentiem raidījumā eksperta viedokli sniedza Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktors Raivis Bremšmits informēja par pašvaldību lomu uzņēmējdarbības atbalsta veicināšanā, kā arī sniedza ieskatu reģionālā remigrācijas koordinatora darbības nozīmīgumā potenciālo remigrantu apzināšanā un konsultēšanā.

Kā raidījumā norādīja viens no aktīvajiem remigrantiem, Daugavpils novadā esošā “JuRita mini Zoo” īpašnieks Juris Šadurskis, tieši remigrācijas koordinatora sniegtās konsultācijas un palīdzība var būt kā pirmais atbalsta instruments, gatavojoties atgriezties Latvijā.

Juris Šadurskis ir arī viens no Latgales plānošanas reģiona atgriešanās vēstnešiem – uzņēmīgs remigrants, kurš pēc prombūtnes ir atgriezies Latvijā, labo lietu darītājs savā dzimtajā novadā – remigrants, kurš popularizē savu novadu, veiksmīgi aizpilda brīvās nišas uzņēmējdarbībā un rada jaunas darbavietas. Remigrācijas vēstneši ir kā piemērs citiem – tiem, kas, plāno savu atgriešanos Latvijā, kā arī ir piekrituši bez atlīdzības kļūt par mentoriem tiem potenciālajiem remigrantiem, kuri šaubās par savu atgriešanās ideju un vēlmi uzsākt uzņēmējdarbību Latgalē. 

Vai ir viegli uzsākt savu uzņēmējdarbību, atgriežoties Latgalē pēc vairākiem ārvalstīs pavadītiem gadiem? SIA “REGEM FITNES” fitnesa kluba īpašnieks Viktors Blohins no Rēzeknes atbild, ka, protams, visgrūtāk ir tieši sākumā, kamēr ideja tiek īstenota. Arī Viktors Rēzeknē atgriezies pēc aptuveni astoņiem ārzemēs pavadītiem gadiem un šaubu par sava biznesa nišu viņam nav bijis, jo jau daudzus gadus lolojis sapni par sava fitnesa kluba atvēršanu.

Savukārt Ivars Reimanis, atgriežoties no ārzemēm Daugavpilī, ātri atrada savu sirdslietu: eko rotaļlietu un mēbeļu ražošanu, izveidojot uzņēmumu Cutkoks. Ivars sava biznesa attīstīšanas nolūkos ir izmantojis arī pašvaldības sniegtās iespējas, piedaloties Daugavpils pilsētas domes grantu programmā “Impulss”.

Raidījumu ciklu “Biznesa iespējas Latgalē” mērķis ir informēt Latgales iedzīvotājus, topošos un esošos uzņēmējus par pieejamajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem. Kā raidījuma noslēgumā secina tā veidotāji – Latgale ir reģions ar lielu potenciālu biznesa attīstības jomā, jo uzņēmējiem ir pieejamas dažādas atbalsta programmas un uzņēmējdarbības ekspertu konsultācijas, galvenais ir jābūt labai idejai un vēlmei to īstenot!

Raidījumu cikls tapis ar Mediju atbalsta fonda ieguldījumu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Papildus informācija: lat.grani.lv/

Visi cikla “Biznesa iespējas Latgalē” raidījumi ir apskatāmi xtv.lv/lrtplus/program/8blGbBEGn3P-biznesa_iespejas_latgale