Pērn pieaudzis licencēto komersantu skaits, kas nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili; palielinājies arī Taksometru vadītāju reģistrā reģistrēto autovadītāju skaits

Neskatoties uz dažādiem pasākumiem, kas ieviesti vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanai, pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili nodrošināšanai nepieciešamo izsniegto dokumentu skaits ir pieaudzis. Licences kartīšu skaita palielinājums ir 198%, licenču skaits pieaudzis par 65%, bet Taksometru vadītāju reģistrā kopējais reģistrēto autovadītāju skaits palielinājies par 19%.

2020. gada 31. decembrī Latvijā bija 851 licencēts komersants, kas nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili. To skaits, salīdzinot ar 2019. gada beigām, palielinājās par 65%. Savukārt izsniegto licences kartīšu skaits, kas tiek izsniegtas uz katru vieglo automobili, ar ko tiek nodrošināti pasažieru komercpārvadājumi, pērnā gada beigās bija 572, kas ir par 198% vairāk, salīdzinot ar 2019. gada beigām.

“Saskaņā ar nozares dalībnieku sniegto informāciju pārvadājumu ar vieglo automobili, tai skaitā taksometru, apjoma kritums Covid-19 iespaidā pērn bijis vismaz uz pusi, jo klienti pārvietojās retāk, daudzi komersanti bija spiesti uz laiku apturēt savu darbību vai pārtraukt to vispār, kā arī daļa iesaistījās ēdienu piegādes pakalpojumu nodrošināšanā. Tomēr mēs redzam, ka šī ir joma, kas ir pieprasīta un turpina attīstīties. Viens no būtiskākajiem rādītājiem, kas to apliecina, ir milzīgais izsniegto licences kartīšu apjoma pieaugums un arī licencēto komersantu skaits. Pasažieru pārvadājumu ar vieglo automobili apjoms visvairāk pieauga tieši 2020. gada vasarā, kad, salīdzinot ar laika periodu līdz marta mēnesim, izsniegto dokumentu skaits dubultojās, saglabājoties tādā līmenī līdz pat gada beigām,” uzsver Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Licenču un licences kartīšu skaita palielinājumu veicināja arī tīmekļvietņu un mobilo lietotņu pakalpojumu sniedzēju reģistrācija un tiem noteiktais pienākums nodrošināt, ka ar to starpniecību var izsaukt tikai licencētus pārvadātājus. Šobrīd Autotransporta direkcijā ir reģistrējušies trīs tīmekļvietņu un mobilo lietotņu pakalpojumu sniedzēji – BOLT TECHNOLOGY OÜ (lietotne Bolt), Yandex.Taxi (lietotne Yandex GO) un Ipay (lietotne QWQER). To, vai pārvadātājam ir nokārtoti visi nepieciešamie dokumenti, pārbauda Rīgas domes Kontroles dienests. Arī pasažieri mājaslapā www.atd.lv var pārliecināties par to, vai autovadītājs ir reģistrējies Taksometru vadītāju reģistrā.

Visa 2020. gada laikā Taksometru vadītāju reģistrā reģistrējās 1516 personas, kuras nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, tai skaitā taksometru. Gada beigās šai reģistrā kopumā bija reģistrējusies 7963 autovadītāji. Pērn no Taksometru vadītāja reģistra tika izslēgti 236 autovadītāji – 229 personas tika izslēgtas, jo pieļaujamais septiņu soda punktu apmērs tika pārsniegts, bet septiņas personas tika izslēgtas par valsts valodas nezināšanu.

No 2020. gada augusta autovadītājiem, lai reģistrētos Taksometru vadītāju reģistrā, ir jāiesniedz dokuments, kas apliecina valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa 1. pakāpē. Kopš šī prasība ir stājusies spēkā, ir samazinājies sūdzību skaits par to, ka autovadītāju nerunā un nesaprot latviešu valodu. Ņemot vērā, ka 2021. gadā apritēs trīs gadi kopš ir ieviesta prasība reģistrēties Taksometru vadītāju reģistrā un šī reģistrācija personai tiek apstiprināta uz trim gadiem, lielai daļai autovadītāju šogad būs jāreģistrējas atkārtoti. Tas nozīmē, ka visiem autovadītājiem, kuri Taksometru vadītāju reģistrā reģistrējās pirms trim gadiem, kad papildu dokumentus, kas apliecina valodas zināšanas, nebija jāsniedz, tas būs jāiesniedz šogad, veicot atkārtotu reģistrāciju.

Valsts valodas zināšanas apliecina šādi dokumenti:

  • izglītības dokuments par pamata, vidējās vai augstākās izglītības iegūšanu akreditētā programmā latviešu valodā (iesniedzot augstākās izglītības diplomu, tam jāpievieno diploma pielikums, kurā attēlota informācija par to, ka programma apgūta latviešu valodā; iesniedzot pamata vai vidējās izglītības dokumentu, tam jāpievieno sekmju izraksts);
  • pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības sertifikāts, ja tika apgūta akreditēta mazākumtautību izglītības programma un kārtots centralizētais eksāmenu latviešu valodā (mazākumtautību izglītības programmās 9. klasei) vai centralizētais eksāmenu latviešu valodā un literatūrā (mazākumtautību izglītības programmās 12. klasei);
  • valsts valodas prasmes apliecība.

Ja personai nav atbilstoša izglītības dokumenta, tai sākotnēji jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, lai reģistrētos valsts valodas prasmes pārbaudei un saņemtu valsts valodas prasmes apliecību. Papildu informācija pieejama Valsts izglītības centra mājaslapā www.visc.gov.lv.

Papildu informācijai: Lilita Pelčere, VSIA Autotransporta direkcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste, Tālr.: + 371 67356129, E-pasts: lilita.pelcere@atd.lv