Par tendencēm Latgales tūrisma nozarē

Daudzu nozaru darbu  būtiski ir skārušas vispasaules pandēmijas “Covid 19” izraisītās sekas, un tūrisma nozare nav izņēmums, kas izjuta pārmaiņu, izaicinājumu un pielāgošanas brīžus.

Latgales Tūrisma asociācijas “Ezerzeme” apkopotie dati, liecina ka Latgalē 2020. gadā tūristu kritums bija par 40% lielāks ne kā 2019. gadā, kur Latgalē tūristi viesojās tuvu pie viena miljona.

Savukārt tieši ārzemju tūristu skaita ziņā 2020. gadā, kritums bija pat par 82%.  Ja 2019. gadā Latgali apmeklēja vairāk nekā 57 tūkstoši ārzemju tūristu, tad 2020. gadā tie bija tikai 10,5 tūkstoši.

Pateicoties Baltijas valstu valdību lēmumam, uz kādu laiku saglabāt, t.s., “Baltijas burbuli”, gada pirmajā pusē Latgales pilsētās viesojās salīdzinoši daudz tūristu no Lietuvas un Igaunijas.  Tomēr, neskatoties uz tūristu skaita pieaugumu vasaras sākumā, gada griezumā bija redzams tūristu skaita samazinājums. Balstoties uz Latgales Tūrisma asociācijas “Ezerzeme” apkopotajiem datiem, no Lietuvas 2020. gadā bija par 8% mazāk tūristu, nekā 2019. gadā, bet no Igaunijas – par 14% mazāk tūristu, nekā 2019. gadā.

Gatavojoties tūrisma sezonai Latgales tūrisma asociācija “Ezerzeme” prognozē galvenokārt vietējo un Baltijas valstu ceļotāju  īpatsvaru, pārsvarā tie būs individuāli ceļotāji, kompaktās grupās, kas meklēs tematiskus, viņu interesēm personalizētus pakalpojumus. Pieprasītākie tūrisma tirgū būs dažādi dabas, veselības, labsajūtas tūrisma produkti, kas nodrošinās prasību pēc distancēšanās.

Savukārt tūrisma nozares uzņēmējiem konkurētspēju palielināšanai ir  jāizvērtē esošie resursi un ieguldījumi kā padarīt savu produktu vai pakalpojumu par mūsdienīgu un pieprasītu tūrisma produktu, piemēram, sadarbībā ar citu uzņēmēju vai līdztekus tradicionāliem resursiem izvērtēt iespēju izmantot  jaunās tehnoloģijas un informācijas sistēmas, ieskaitot virtuālo un papildināto realitāti, digitālos pavadoņus, mākslīgo intelektu, hibrīdas komunikācijas formas un citas inovācijas.

Latgales Tūrisma asociācijas “Ezerzeme”  aicina  ikvienu apmeklēt Latgali, kas ir drošs tūrisma un atpūtas galamērķis ar daudzveidīgu un aizraujošu piedāvājumu ikkatram ceļotājam.

Laipni gaidīti Latgalē!

#latgaletravel