Par pilnveidoto Rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai sociālās aprūpes centros

Ņemot vērā, ka Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošana ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās (SAC) joprojām ir aktuāla, Labklājības ministrija sagatavojusi informatīvo ziņojumu par aktualizēto Rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai SAC. To otrdien, 7. septembrī, izskatīja un pieņēma zināšanai valdības sēdē.

Rīcības plānā ietvertie pasākumi ir vērsti ne vairs uz masveida inficēšanās ar Covid-19 gadījumu novēršanu, bet gan galvenokārt uz vakcinācijas aptveres paaugstināšanu gan SAC darbinieku, gan arī klientu vidū. Palielinot vakcinācijas aptveri SAC, nozīmi zaudēs rutīnas testēšana kā prevencijas pasākums. Kā liecina mediķu izplatītā informācija, vakcinācija ir efektīvākā prevencija pret inficēšanos ar Covid-19, bet inficēšanās gadījumā vakcinācija novērš smagu slimības gaitu un nāvi.

Paredzēts arī turpmāk regulāri apkopot informāciju par inficēšanās gadījumiem ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās, iemesliem vakcinācijas neveikšanai un vakcinācijas procesu kopumā. Tiks īstenoti SAC klientu un darbinieku vakcinācijas motivācijas pasākumi, tai skaitā noskaidrojot iemeslus vakcinācijas neveikšanai.

Ir paredzēts, ka tiks turpināti jau gada sākumā pieņemtajā Rīcības plānā paredzētie drošības un kontroles pasākumi. Kā jaunums plānā paredzēts nodrošināt pasākumus savlaicīgas veselības aprūpes nodrošināšanai SAC klientiem. Iecerēts arī piesaistīt finansējumu veselības punktu izveidei valsts un pašvaldību SAC veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības sekmēšanai personām ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem. Plānots uzlabot sadarbību ar ģimenes ārstiem, t.sk. izstrādāt sadarbības algoritmu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai klientiem ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās

Ilgstošu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā valstī sniedz 208 iestādes, no kurām 25 valsts ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas, 183 pašvaldību un privātās ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas. Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošās informācijas kopumā SAC ir atrodas 13 221 cilvēki.

Augusta dati liecina, ka ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās vismaz ar pirmo vakcīnas devu ir vakcinējušies 74% no visiem klientiem un 61% no visiem darbiniekiem.

Avots: Labklājības ministrija