LSM: No šodienas valsts vairs nedotē autobusu braucienus maršrutos Rīga-Daugavpils un Daugavpils-Rīga

LSM: No šodienas, 01.09.2021. valsts vairs nedotē autobusu braucienus maršrutos Rīga-Daugavpils un Daugavpils-Rīga. Pirmais komercreiss no Rīgas uz Daugavpili devās ceļā ap pusdienlaiku un biļetes tajā nebija izpirktas, vēstīja Latvijas Radio.

Valstij nedotējot autobusu braucienus šajā maršrutā, tā apkalpošanai pēc brīvā tirgus principiem tagad var pieteikties ikviens pārvadātājs. Šobrīd pārvadājumus veic uzņēmums “Daugavpils autobusu parks”.

Biļetes gan kļuvušas 2,5 eiro dārgākas, un reisu skaits krietni samazināts – vien trīs braucieni katrā virzienā dienā.

Pirmais komercreiss no Rīgas izbrauca īsi pirms pulksten 12, un galvaspilsētas Autoostā Latvijas Radio uzzināja, ka no pieejamās 41 vietas kasēs iegādātas 22 biļetes.

Arī autobusa šoferis skaidroja, ka ceļā no Daugavpils autobusā vietas visiem pieticis un sūdzību par jauno kārtību teju vai neesot. Tikmēr aptaujātie pasažieri gan norādīja, ka uz Daugavpili vēlētos biežākus un lētākus braucienus.

Vairāki nebija pamanījuši, ka ir kādas izmaiņas. Tāpat pasažieri atzina, ka reisu skaits ir pārāk mazs – tas neesot īsti pareizi.

“Zinu, ka valsts vairs nesubsidē šīs biļetes. Kā es saprotu, tagad cilvēkiem izdevīgāk būs braukt ar vilcieniem. Gaidu, kad mums būs normāli vilcieni, tad man tas būs aktuāli, braukšu labprāt,” sacīja kāds no pirmā komercreisa pasažieriem.

KONTEKSTS:

No 1. septembra Latvijā kursēt uzsāks pirmais autobusa komercreiss Rīga–Daugavpils. Biļetes cena sākotnēji varētu būt ap 10–14 eiro, kas ir dārgāk, nekā bija valsts dotētajā maršrutā, tomēr konkurences un akciju rezultātā cena varētu mainīties, informēja Autotransporta direkcijā.

Autors: Kristaps Feldmanis (Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents)