No 15. jūnija kultūras pasākumus varēs apmeklēt arī personas, uzrādot negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kā arī vecāki ar bērniem

Koncerta apmeklētāji

Valdība šodien lēma no 15. jūnija ļaut kultūras pasākumus – kino un teātra izrādes, koncertus, izstādes, muzej-pedagoģiskās un izglītojošās norises – apmeklēt arī personām ar negatīvu Covid-19 testu, kā arī bērniem līdz 12 gadu vecumam, neveicot testu. Šādos pasākumos būs jāievēro noteiktas drošības prasības.

Jau iepriekš lemts par to, ka publiskus pasākumus no 15. jūnija var apmeklēt vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas, kuros ievērojamie drošības pasākumi noteikti minimāli.

No 15. jūnija, uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu, kultūras pasākumus varēs apmeklēt personas, kuras:

  • ir vakcinējušās pret Covid-19;
  • pēdējā pusgada laikā ir pārslimojušas Covid-19;
  • pēdējo 48 stundu laikā ir veikušas Covid-19 testu un tā rezultāts ir negatīvs;
  • pēdējo 6 stundu laikā ir veikušas Covid-19 ātro antigēna testu un tā rezultāts ir negatīvs.

Informācija par to, vai persona ir vakcinēta pret Covid-19, pēdējā pusgada laikā pārslimojusi Covid-19 vai ir veikta Covid-19 testēšana, tiek reģistrēta digitālajā Covid-19 sertifikātā. Tas pasākuma apmeklētājiem jāuzrāda pie ieejas, savukārt organizatoram – jāpārbauda vietnē www.Covid19sertifikats.lv, kā arī izmantojot speciālu viedtālruņu aplikāciju.

Pasākumus kopā ar vecākiem varēs apmeklēt arī bērni līdz 12 gadu vecumam, kas nav vakcinēti, pārslimojuši, un kuriem nebūs jāveic Covid-19 tests (bērni no 12 gadu vecuma var vakcinēties, tāpēc viņiem jābūt vakcinētiem, pārslimojušiem vai jāveic Covid-19 tests).

Ja pasākumā piedalās gan vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki, pastāv lielāka iespēja vīrusa pārnešanai un cirkulācijai, tādēļ drošības prasībām šādos pasākumos ir jābūt stingrākām, nekā pasākumos, kuros piedalās tikai vakcinēti un pārslimojuši cilvēki.

Lai pasākumus varētu apmeklēt arī cilvēki ar negatīviem Covid-19 testiem, kā arī bērni, kuriem vēl vakcinācija nav pieejama / vēl nav veikta, kultūras pasākumu organizatoriem jāievēro šādas drošības prasības:

  • telpās pasākumā drīkst piedalīties ne vairāk kā 300 personas, pasākumos ārā – ne vairāk kā 500 personas;
  • jāspēj pārbaudīt, vai apmeklētāji ir vakcinējušies, pārslimojuši Covid-19 vai ir derīgs Covid-19 tests (bērniem līdz 12 gadu vecumam var lūgt apliecināt vecumu);
  • gan darbiniekiem, gan apmeklētājiem jālieto sejas maskas (izņemot bērnus, kuri nav sasnieguši 7 gadu vecumu);
  • pasākumā jābūt personalizētām sēdvietām (blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā 2 personas, kuras nav no vienas mājsaimniecības, un ne vairāk kā 4 personas no vienas mājsaimniecības);
  • telpās pasākums nedrīkst būt ilgāks par 4 stundām (pēc 2 stundām jābūt 15 minūšu pauzei, telpu vēdināšanai);
  • nedrīkst pieļaut apmeklētāju / personāla drūzmēšanos.

Kultūras pasākuma organizators ir tiesīgs izvēlēties un informēt sabiedrību par pasākuma organizēšanas modeli – vai pasākums paredzēts tikai vakcinētām/ Covid-19 pārslimojušām personām vai arī vakcinētām/Covid-19 pārslimojušām un ar negatīvu Covid-19 testu pasākumu apmeklējošām personām. Otrajā no modeļiem pasākuma organizēšanai noteikti būtiski drošības pasākumi, tostarp ierobežojumi attiecībā uz skatītāju skaitu telpās un ārpus tām. Līdz ar to pasākuma organizators var izvēlēties pasākuma rīkošanas modeli, lai nodrošinātu tā ekonomiski pamatotu norisi, biļešu tirdzniecības procesā nepārprotami informējot potenciālos pircējus par to, kuram no modeļiem konkrētais pasākums atbilst, lai personas ar negatīvu Covid-19 testu kļūdaini neiegādātos biļetes uz pasākumiem, kurus apmeklēt nevarēs.

Kā informē Veselības ministrija, līdz š.g. 1. augustam Covid-19 testi tiks apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem. Bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 testu no valsts budžeta līdzekļiem apmaksās līdz š.g. 1. septembrim.