No 1. jūlija būs jāmuito visi sūtījumi no valstīm ārpus ES

Stājoties spēkā izmaiņām sūtījumu atmuitošanas un saņemšanas procesā Eiropas Savienībā (ES), no 1.jūlija visiem internetā iegādāto preču sūtījumiem no valstīm ārpus Eiropas Savienības, jāveic atmuitošana, samaksājot pievienotās vērtības nodokli.
No 2021.gada 1. jūlija muitas deklarācija būs jāaizpilda par visiem sūtījumiem, kas Eiropas Savienībā nonāks no trešajām pasaules valstīm. Līdz šim bija jāmuito sūtījumi, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, bet no 1.jūlija pievienotās vērtības nodoklis (PVN) būs jāmaksā no pirmā centa. Ja sūtījuma vērtība pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis. Jaunie noteikumi tiks ieviesti visās ES dalībvalstīs.
Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē vid.gov.lv ir apkopoti svarīgākie jautājumi par atmuitošanas procesu, iegādājoties pirkumus internetā (komerciāli sūtījumi), saņemot dāvanas (nekomerciālus sūtījumus), kā arī par preču atgriešanas un citiem jautājumiem, kas skars preču atmuitošanas procedūru par internetā iegādātajām precēm, kas tiks saņemtas no valstīm ārpus Eiropas Savienības. Aktuālajiem jautājumiem iespējams sekot arī VID facebook vietnē.

Svarīgākais:

  1. Visi sūtījumi, kas saņemti  no valstīm ārpus Eiropas Savienības, būs jādeklarē muitā.
  2. Tiks atcelts atbrīvojums no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) zemas vērtības sūtījumiem. Tādējādi par precēm, ko iedzīvotāji iegādāsies internetveikalos vai platformās un saņems sūtījumos no valstīm ārpus Eiropas Savienības, PVN būs jāmaksā neatkarīgi no preču vērtības.
  3. Sūtījuma saņēmējs varēs izvēlēties sev ērtāko veidu – vai nu pats aizpildīt īsu un vienkāršu importa muitas deklarāciju VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), vai arī uzticēt preču muitošanu sūtījuma piegādātājam.
Lai iepazītos ar VID sagatavoto informāciju par sūtījumu atmuitošanu, iespējams noskatīties tiešsaistes semināru, kurā stāstīs un rādīs: – kādi nodokļi jāmaksā par dažādas vērtības pirkumiem, ko saņemat no trešajām valstīm (piemēram, Ķīnas, ASV, Apvienotās Karalistes); – kādas izmaksas tiek ņemtas vērā, aprēķinot nodokļus; – kā aizpildīt jauno un vienkāršoto muitas deklarāciju; – vai par visām precēm var iesniegt vienkāršoto deklarāciju; – vai muitas deklarācija obligāti jāpilda pašam. Papildus tiks informēts par to, ar kādām izmaiņām jārēķinās, ja no radiem vai draugiem saņem sūtījumus ar dāvanām.
Savukārt, ja sūtījuma saņēmējs vēlēsies atmuitot preci pie sūtījuma piegādātāja, varēs izmantot Latvijas Pasta radīto jauno digitālo risinājumu, kas ļaus ar dažiem soļiem vienkārši un izdevīgi atmuitot ar Latvijas Pasta starpniecību no trešajām valstīm saņemtos sūtījumus.
“Kad negribi grūti, izvēlies viegli!” – tā Latvijas Pasts dēvē jaunizveidoto digitālo rīku! Lietotnē atmuito.pasts.lv. tiks atvērta tikai konkrētajam sūtījumam atbilstoša atmuitošanas forma atkarībā no sūtījuma vērtības – sūtījumiem vērtībā līdz 150 eiro bez akcīzes precēm tas būs PVN aprēķins no sūtījuma vērtības, bet sūtījumiem vērtībā virs 150 eiro tiks iekļauta iespēja pievienot deklarēšanai nepieciešamos dokumentus – rēķinu, maksājuma uzdevumu. Lietotnē paredzēta iespēja atteikties no sūtījuma atmuitošanas klientiem, kuri nevēlas saņemt konkrēto sūtījumu. Informējam, ka lietotne darbosies arī kā informatīva platforma, apkopojot pasta sūtījumu muitošanas aktualitātes, biežāk uzdotos jautājumus un atbildes.
Vairāk par izmaiņām un jauno Latvijas Pasta digitālo rīku iespējams uzzināt, noskatoties Latvijas Pasts facebook vietnē pieejamo informatīvo semināru.