Mākslas dienas-2021 Daugavpilī – gaidot ierobežojumu atcelšanu

Aprīlī un maijā Daugavpilī notiek ikgadējās Mākslas dienas. Šo radošo tradīciju, kas šogad svin 50 gadu jubileju, diemžēl ietekmēja koronavīrusa pandēmija, un tāpēc daudzas izstādes un pasākumi tiek rīkoti mainītā formātā – ekspozīcijas tiek izstādītas vitrīnās, atsevišķos ielu stendos vai internetā. Tomēr, ja ierobežojumi tiks atcelti, muzeji un izstāžu zāles ar prieku uzņems apmeklētājus.

Mākslas dienas sākās ar muzikāli māksliniecisko performanci Vienības nama vitrīnā – Ģimnāzijas un Saules ielu krustojumā varēja dzirdēt modru mūziku profesionālā pūtēju orķestra “Daugava” un talantīgo akordeonistu izpildījumā, kā arī ieraudzīt, kā mākslinieces Nellija Dzalbe un Vera Semjonova veidoja pavasarīgo radošo instalāciju.

“Izstādes aiz stikla” apskatāmas arī PIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” jaunajā ēkā (“Slepenie kodi”, modes dizains, tekstils), Māla mākslas centrā 18. novembra ielā, 8 (jubilejas izstāde “10X4”), Vienības nama stendos un vitrīnās. Digitālā formātā var apskatīt Daugavpils Universitātes pasniedzēju un studentu darbus, kā arī Krievijas un Polijas kultūras namu izstādes.

Radošuma cienītājiem tiek piedāvāti arī dažādi konkursi. Piemēram, foto akcija “Uzķer krāsu!”, kurā ikviens var izmēģināt sevi violetu un rozā krāsu mednieka lomā. Fotogrāfijas ar uzsvaru uz šīm krāsām var sūtīt uz Kultūras pārvaldes e-pastu kultura@daugavpils.lv. Radošākos autorus gaidīs pārsteigumu balvas!

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, Marka Rotko mākslas centrs un citas izstāžu telpas ir sagatavojušas jaunas ekspozīcijas un cer tuvākajā nākotnē iepriecināt savus viesus, ja valsts līmenī tiks lemts atvieglot apstākļus, lai apkarotu Covid-19 izplatību. Novadpētniecības un mākslas muzejs plāno izveidot savā iekšpagalmā veselu radošo zonu, kurā gan bērni, gan pieaugušie varēs paplašināt savas zināšanas par mākslu un radīt kopīgu gleznu.

Oficiāli Mākslas dienas Daugavpilī norisināsies līdz 14. maijam, tāpēc daudzu vietu klātienes apmeklēšana joprojām ir ļoti iespējama.

Pilna Mākslas dienu-2021 programma pieejama Daugavpils pašvaldības portālā daugavpils.lv.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.