Līvānu novadā atjaunots autoceļa posms no Rožupes līdz Vanagiem

Braukšana no Preiļu novada Vanagiem līdz Līvānu novada Rožupei kļuvusi daudz ērtāka. Valsts vietējā autoceļa Līksna – Kalupe – Vecvārkava – Rožupe posms gandrīz divu kilometru garumā šogad tika atjaunots, gan izbūvējot jaunas brauktuves konstruktīvās kārtas un veicot virsmas apstrādi, gan izbūvējot jaunus grāvjus un caurtekas.

Vanagu iedzīvotājs Jānis stāsta: “Pēc tā, kā bija iepriekš, kad bija tā saucamā “gruntovka”, tagad ir ļoti labi braukt. Mašīna visu laiku tīra, braukšana ērta. Esmu apmierināts. Paldies tiem cilvēkiem, kas to paveica. Iepriekš te bija dubļi un bedres. Šajā laika posmā – oktobrī jau vairs nevarēja normāli pārvietoties. Greiderēja, bet ceļš bija tādā stāvoklī, ka jau pēc nedēļas atkal bija slikti. Es pa šo ceļu katru dienu braucu uz darbu, darīšanās uz pilsētu.”

Autoceļu atjaunoja SIA “STRABAG” pēc “Latvijas Valsts ceļi” pasūtījuma. Līgums ar uzņēmumu tika slēgts par kopumā trīs autoceļu posmu atjaunošanu par līgumcenu – vairāk nekā divi miljoni eiro. Līvānu novada pašvaldībā uzsver, ka nav bijis viegli panākt, lai šī lauku ceļa atjaunošana tiktu iekļauta valsts šī gada veicamo darbu plānā.

“Mēs vēl pavasarī uz vairākiem ceļiem stāvējām un domājām, kā tos atjaunot,” skaidro Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. “Jāsaka lielu paldies visiem – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Satiksmes ministrijai, “Latvijas Valsts ceļi” un vietējiem vīriem, kuri tomēr saprot un virza to, lai šāda programma būtu. Programmā paredzēti 300 miljoni eiro uz trim gadiem. No šīs naudas arī veikta šī autoceļa sakārtošana.”

Valsts grantēto autoceļu atjaunošana turpināsies arī nākamajā gadā, un viens no autoceļiem, kur paredzēti darbi, ir valsts vietējais autoceļš Špoģi – Arendole – Rimicāni – Rožupe, kur šobrīd tiek izstrādāts tehniskais projekts aptuveni deviņu kilometru gara posma atjaunošanai. Jau gadiem ilgi ceļš ir sliktā stāvoklī, sevišķi lietavu un atkušņu laikā. Plānots, ka ceļa posmā tiks veikta nevis virsmas apstrāde, bet asfalta seguma ieklāšana.

Sandra Paegļkalne