Latvijas pašvaldību vēlēšanās no ārzemēm piedalīsies 276 vēlētāji

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pašvaldību vēlēšanām balsošanai pa pastu ir reģistrējusi 276 vēlētājiem ārvalstīs, informē CVK. Šogad pirmo reizi vēlētājiem, kuriem ir balsstiesības jūnija pirmajā sestdienā paredzētajās pašvaldības vēlēšanās, bet kuri vēlēšanu laikā uzturēsies ārvalstīs, bija iespēja pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm.

Visvairāk balsotāju no ārvalstīm pieteikušies dalībai Jūrmalas domes vēlēšanās – 30 vēlētāji. Daugavpilī pa pastu no ārzemēm balsot plāno 20 vēlētāji, Jelgavā – 18 vēlētāji, Ogres novadā -16 vēlētāji, Tukuma novadā – 15, bet Talsu novadā -14 vēlētāji. Pārējos vēlēšanu apgabalos balsotāju no ārvalstīm skaits nepārsniedz desmit, savukārt Līvānu novadā nav pieteicies neviens balsotājs pa pastu no ārvalstīm, norāda CVK.

Pieteikties balsošanai pa pastu ārvalstīm varēja līdz 24.aprīlim. No visiem pieteikšanās veidiem visvairāk pieteikumi tika saņemti e-pakalpojumā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā.

Līdz 16.maijam CVK vēlētājam uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi vai oficiālo elektronisko adresi nosūtīja informāciju ar tīmekļvietnes adresi, kurā pieejami balsošanas materiāli.

Kopumā tika saņemti 286 pieteikumi balsošanai pa pastu, no kuriem desmit gadījumos tika nosūtīts atteikums balsošanai, jo vēlētājs nebija reģistrēts vēlēšanām nevienā no vēlēšanu apgabaliem. Šāda situācija veidojās, ja vēlētāja reģistrētā dzīvesvieta ir ārvalstīs vai Rīgā un nav veikta reģistrēšanās vēlēšanu apgabalā pēc nekustamā īpašuma atrašanās vietas, skaidro CVK.

Lai nobalsotu, vēlējam jāsagatavo divas aploksnes – viena lielāka, viena mazāka. No visām vēlēšanu zīmēm jāizdrukā viena – tā vēlēšanu zīme, kas atbilst kandidātu sarakstam, par kuru vēlas balsot. Vēlēšanu zīmi var atstāt tukšu vai arī izdarīt tajā atzīmes, ar “+” atzīmējot kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai arī izsvītrojot kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Pēc tam izvēlētā vēlēšanu zīme jāieliek pirmajā – mazākajā aploksnē. Aploksne jāaizlīmē un jāieliek lielākajā aploksnē. Šajā aploksnē jāievieto arī vēlētāja pašrocīgi parakstīts apliecinājums, ka balso personiski.

Uz pasta aploksnes jānorāda pašvaldības vēlēšanu komisijas adrese, kā arī savs vārds, uzvārds un kārtas numurs vēlētāju sarakstā, kas būs norādīts informācijā, ko saņems vēlētājs. Uz aploksnes arī jāuzraksta, ka tajā ir vēlēšanu aploksne. Pasta aploksne ar balsojumu, jānosūta tās pašvaldības vēlēšanu komisijai, kuras vēlēšanu apgabalā vēlētājs reģistrēts pašvaldību vēlēšanām, norāda CVK.

Pašvaldības domes vēlēšanas jūnija pirmajā sestdienā norisināsies sešās ārpus novadiem esošajās valsts pilsētās un 35 novados. Savukārt Rīgas pašvaldībā vēlēšanas šogad nenotiks, jo dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn.

Jau ziņots, ka pašvaldību vēlēšanu diena būs jūnija pirmajā sestdienā. Vēl pirms tam iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās atsevišķas stundas notiks maija pēdējā dienā, pirmdien, un pēc pāris dienu pārtraukuma iepriekšējā balsošana atsevišķas stundas turpināsies arī jūnija pirmās nedēļas ceturtdienā un piektdienā.

Avots: www.latviesi.com