Izbaudi ziemu Latgalē!

Latgale ir tik dažāda – tā spēj piedāvāt interesantas aktivitātes gan dabas mīļotājiem, gan aktīvas atpūtas cienītājiem. Arī ziemas sezonā Latgalē ir lieliskas iespējas labi pavadīt laiku! Šoreiz iepazīstinām ar vietām, kur iespējams īsteni izbaudīt ziemu un sniegu, slēpojot, snovojot, pastaigājoties!

DAUGAVPILS UN AUGŠDAUGAVAS NOVADS

Distanču slēpošanas trase Daugavpilī – Stropu aktīvās atpūtas un sporta trasē.

Distanču slēpošanas trase ir pilnībā izgaismota, tādēļ slēpot var gan dienas gaišajās, gan tumšajās stundās. Distanču slēpošanas trase Stropu mežā paredzēta brīvā stila slēpotājiem, tās garums ir no 1.1 līdz 2.8 km (1.1 km – kalna aplis, 2.8 km – līdzenums). Turklāt slēpot var arī pašā Stropu mežā – līdz Stropu estrādei ir iebrauktas vairākas trases, slēpotāju pašu iebrauktas špūres.

Aktīvās atpūtas piekritēji var ņemt līdzi savu slēpošanas inventāru, vai arī izmantot distanču slēpju nomu, ko piedāvā veikals “Rumba centrs”, zvanot pa tālr. 20555591, 29644492. Piedāvājumā ir komplekts slēpošanai pieaugušajiem un bērniem (komplektā ietilpst slēpes ar stiprinājumiem, zābaki un nūjas). Adrese: Stropu mežs, Daugavpils.

Āra slidotava Daugavpils Centrālajā parkā

Daugavpils Centrālajā parkā, pie Ledus halles ir atvērta bezmaksas āra slidotava, kas piektdienās, sestdienās un svētdienās ir pieejama pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Ņemot vērā epidemioloģiskās drošības prasības, uz ledus vienlaikus varēs atrasties 20 personas.

 

Izbaudi ziemas ainavu Daugavpils cietoksnī.

Daugavpils cietoksnis ir pēdējais bastionu tipa cietoksnis pasaulē. Skatoties no putna lidojuma, cietoksnis atgādina saules, zvaigznes, bruņurupuča vai pat sikspārņa formu. Mūsdienās tas ir viens no Daugavpils populārākajiem apskates objektiem. Ne mazāk nozīmīga ir arī cietokšņa iekšējā apbūve, kurā līdz mūsdienām ir saglabājušās 80 ēkas, tās savukārt savieno ar 10 ielām, kurām doti to vēsturiskie nosaukumi. Ekskursijas pa cietoksni iespējams pieteikt gan Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā pa tālr. +371 65424043, +371 28686331, cietoksnis@daugavpils.lv.

Pie Daugavpils cietokšņa, Daugavas ielā, atrodas arī pavisam nesen izveidotā promenāde, kur kopumā paredzēts izveidot gandrīz kilometru garu atpūtas zonu.

 

Foto: Daugavpils cietoksnis

Slēpošanas bāze “Egļukalns”

Augšdaugavas novada slēpošanas un snovbordinga paradīze – slēpošanas bāze “Egļukalns” sagaidīs ar labiekārtotām un apgaismotām slēpošanas trasēm, kur var lieliski izbaudīt skaistos ziemas mirkļus. Apmeklētājiem tiks piedāvāta “Zilā” slaloma trase, ģimenes “zaļā” trase un kameršļūkšanas trase (snow – tube).

“Zilā” slaloma trase ir 200 metrus gara, ar lielisku slēpošanas virsmu mierīgai un komfortablai slēpošanai. Šī trase guvusi lielu popularitāti bērnu vidū, kuri jau labi apguvuši kalnu slēpošanas tehniku, kā arī ir saistoša jaunpienācējiem, kuri apmeklē slēpošanas nodarbības.

Iesācēju izvēle – ģimenes trase, te nebūs bail gūt pirmās slēpošanas emocijas, jo trase ir lēzena un tajā strādā instruktori. Pēc sarežģītības pakāpes klasifikācijas šī trase tiek uzskatīta par vieglu un apzīmēta ar zaļu krāsu. Šī trase ir īsta paradīze ģimenes atpūtai. Kameršļūkšanas trase – piedzīvojums bez vecuma ierobežojuma.

Slēpošanas bāze piedāvā arī inventāra nomu, kā arī vairākas piknika vietas. Ja, baudot ziemas priekus, kāds sajutīsies nosalis, sasildīties pie tējas krūzītes varēs slēpošanas bāzes kafejnīcā. Slēpošanas bāze “Egļukalns” arī šosezon turpina lietot mobilo aplikāciju “Bookla”. Lai rezervētu sev vietu slēpošanas trasē ir nepieciešams apmeklēt mobilo lietotni un aplūkot vietu pieejamību, kā arī veikt rezervāciju.

Tomēr uz Egļukalnu ir vērts doties arī tiem, kam aktīvā atpūta nav saistoša – kalna virsotnē ir ierīkota labiekārtota atpūtas vieta, no kuras pavēras brīnišķīgs skats uz apkārtnes pauguraino ainavu un mežu mozaīku. Plašāka informācija par aktīvās atpūtas iespējām pieejama Egļukalna mājaslapā: eglukalns.lv/

Darba laiks: 10.00 – 20.00
Adrese: “Egļukalns”, Kalnāji, Sventes pagasts, Augšdaugavas novads, GPS: 55.8731867, 26.3299732.

Foto: Egļukalns

Slēpošana un unikāli ziemas skati Bebrenē

Šajā ziemā Bebrenē tiks piedāvāta kvalitatīva distanču slēpošanas trase dažāda līmeņa slēpotājiem, siltas pārģērbšanās telpas un arī iespēja iznomāt distanču slēpošanas inventāru.  Jau atkal slēpošanas sporta entuziasti, kā arī jebkurš novada iedzīvotājs un ciemiņi, kuriem interesē izslēpoties, pavadīt laiku brīvā dabā, aktīvi kustoties uzlabot savus fiziskos rādītājus un gūt emocionālu gandarījumu, varēs ierasties un patīkami pavadīt laiku.

Pieejams: nomas distanču slēpošanas komplekts (slēpes, zābaki, stiprinājumi, nūjas); siltas pārģērbšanās un sasildīšanās telpas ar iespēju lietot siltu tēju vai kafiju; ar sniega motociklu un riepu rulli sagatavotas slēpošanas trases; interesentu individuāla apmācība distanču slēpošanas pamata prasmēs; slēpju sagatavošana (profilaktiskā, parafinēšana, tīrīšana, vaskošana); iespējama slēpju noma grupām; profesionāli padomi distanču slēpošanas, slēpju iegādes, smērēšanas, trenēšanās jautājumos.

Adrese: „Zeltlapas”, Bebrenes pagasts, ( 2,1 km virziens Bebrene – Aknīste kreisajā pusē), GPS: 56.35087411748, 26.54515650124
Kontaktinformācija: +371 28331588, sskbebra@inbox.lv, manabebrene.lv

Foto: Mana Bebrene


RĒZEKNE UN RĒZEKNES NOVADS

Orientēšanās piedzīvojums Rēzeknē

Iestājoties Ziemassvētku gaidīšanas laikam, lai pastaigas pa pilsētu piepildītu ar noskaņu un padarītu tās aizraujošākas, no 9. decembra Rēzeknē pieejams jauns orientēšanās piedzīvojums. Šo spēli pilsētā ir atstājis kāds Ziemassvētku rūķītis, kurš  šogad cauri pilsētai ir devies nelielā ceļojumā, visur atstājot pēdas un pavedienus. Lai piedalītos spēlē, ir nepieciešams uzlādēts viedtālrunis, kurā ir lejupielādēta bezmaksas lietotne “Actionbound”. Noskenējot spēles sākuma kodu, kurš atrodas Festivāla parkā pie Ziemassvētku vecīša mājiņas, lietotnē atvērsies uzdevumi un jautājumi, kas izvedīs interesantā pastaigā pa skaisti izrotāto pilsētas centru.

Spēles gaitā būs jāseko norādēm, jāatrod visus rūķīša atstātos QR kodus un jāatbild uz jautājumiem par svētku tradīcijām dažādās pasaules valstīs. Pie katra koda norādēm, lietotnē būs redzams attēls ar rūķīti, kurš pateiks priekšā, kurā vietā meklējams slēpnis. Savukārt spēles beigās, pareizi atšifrējot rūķīša dāvanu kastītes kodu, tiksiet pie īpaša Ziemassvētku pārsteiguma, kas ļaus sasildīties ziemas aukstumā.

Spēles maršruts ir apļveida – ar sākumu un noslēgumu Festivāla parkā, tas nav garš un izvijas cauri pilsētas centram, aptverot spoži izrotātās vietas. Aktivitāte lietotnē “Actionbound” būs pieejama no 9. decembra līdz 7. janvārim, lai visu svētku laiku būtu iespēja izkustēties un aktīvi pavadīt brīvo laiku.

Foto: Rēzeknes pilsēta

Aktīvā atpūta “Sarkaņkalnā” Rēzeknes novadā

Sarkaņkalns atrodas Rēzeknes novada Vērēmu pagastā, Plikpūrmaļos, tikai nepilnus 10 km no Rēzeknes! Sarkaņkalns (latg. Sarkaņkolns) ir augstākais paugurs dabas parka “Adamovas ezers” (arī Odumovas, latg. Odumovys azars) teritorijā. 55,7 m augstā Sarkaņkalna virsotne atrodas 203,5 m vjl. No Sarkaņkalna virsotnes paveras izcili tāls skats dienvidaustrumu, dienvidu un dienvidrietumu virzienā un no šejienes ar neapbruņotu aci var saskatīt aptuveni 35 km attālumā esošo Lielo Liepu kalnu un Mākoņkalnu Rāznas Nacionālā parka teritorijā. Nedaudz tālāk uz ziemeļiem aiz šiem abiem pauguriem 1,3 km attālumā no ezera ziemeļu krasta atrodas ar mežu apaugušais Škūru kalns ar virsotni 214,3 m vjl. augstumā, kas ir augstākais kalns visā Rēzeknes apkārtnē.

Sarkaņkalns ir vieta, kur tiekas pozitīvi, radoši un atvērti cilvēki! Ziemas sezonā tā ir izcila vieta, kur ar draugiem vai ģimeni apgūt vai pilnveidot slēpošanas prasmes, vai ar bērniem baudīt dažādus ziemas priekus!

Foto: Sarkaņkalns

Nesteidzīga ziemas pasaka Lūznavas muižas parkā

Lūznavas muiža atrodas Lūznavas ciemā, apmēram 22 kilometru attālumā no Rēzeknes. Tā celta 1870. gados, bet restaurēta un savu spožumu atguvusi 2015. gadā. Muiža celta romantizētā jūgendstilā un tai piešķirts Valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statuss. Muižu ieskauj 23,7 ha lielais muižas parks, tajā atrodas atjaunota Madonnas statuja, kurā attēlota Svētā Marija, ko veidojis kāds nezināms itāļu izcelsmes mākslinieks. Cauri parkam ved aptuveni kilometru gara pastaigu taka, kas tumšajā diennakts laikā izgaismota.

Adrese: Pils 8, Lūznava, luznavasmuiza.lv/, tālr. 28 686 863

Foto: Lūznavas muiža

Mākoņkalna ziemas skati

Mākoņkalns jeb padebešu kalns ir 247,4 metrus augsts un atrodas netālu no Rāznas ezera. Tā virsotnē atrodas leģendām apvītās Volkenbergas pils drupas. Ceļš kalnā augšup ved pa gleznainu taku, no kuras paveras skats uz apkārtni – no kalna redzams arī netālu esošais dzidrais Ubagovas ezers. Interesanti, ka šī pils bijusi  viens no senākajiem krustnešu nocietinājumiem Latgalē. Tas ir bijis slēgts, laukakmeņu nocietināts poligons ar priekšpili, bet pati pils bijusi koka guļbūve. Turklāt, kā vēsta leģenda, tieši šī pils pēc valdnieka nāves nonākusi viņa meitu – Rozes, Lūcijas un Marijas īpašumā, un katra no meitām izveidojusi kādu no Latgales pilsētām – Roze – Rēzekni, Lūcija – Ludzu, bet Marija – Viļaku.

Adrese: Mākoņkalna pagasts, Rēzeknes novads
GPS: 56.279246, 27.415855

Foto: Latvia Travel


BALVU NOVADS

Dabas parks “Balkanu kalni”

Balvu novada Šķilbēnu pagastā dabas parkā “Balkanu kalni” uzsākta slēpošanas sezona. Ziemā dabas parks “Balkanu kalni” aktīvās atpūtas cienītājiem piedāvā distanču slēpošanas trasi, viens aplis stiepjas 3,8 km garumā pa līdzenumu, pauguriem un lejām. Diennakts tumšajā laikā pieejama 1,5 km gara, apgaismota trases daļa. Darbojas slēpošanas inventāra noma. Inventāra noma darbojas sestdienās, svētdienās  11:00-16:00; otrdienās, ceturtdienās  18:00-21:00 (apgaismota trase). Pieejams arī ragaviņu kalniņš un pūšļu noma. Citā laikā trase pieejama ar savu inventāru. Papildus informācija, zvanot 29132664. Aktualitātēm sekojiet līdz Balkanu dabas parka facebook lapā.

Foto: Balkanu dabas parks


KRĀSLAVAS NOVADS

Atpūtas komplekss “Sauleskalns”

Sauleskalns ir viens no vispopulārākajiem tūrisma objektiem Latgalē, pirms daudziem gadsimtiem tas bijis seno latgaļu kulta vieta. Uzkāpjot kalnā, paveras pasakaina panorāma – skaidrā laikā var saskatīt brīnišķīgos ezerus, tostarp Varakļānu, Solnas, Velna, Saules, Joda, Zosnas, Sivera, Lejas u.c., kas mijas ar birztalām, sauktām par ”Dieva dārzu”, un druvām, bet pie apvāršņa tie saplūst ar debesu zilgmi. Pašā kalna pakājē spoguļojas dziļākais ezers Baltijā – Dridzis.

Bērniem un iesācējiem piedāvā mazo trasi ar divām nobrauktuvēm, kas lieliski piemērota pirmajiem soļiem uz kalna. Pieredzējušiem slēpotājiem un snovbordistiem ir visas iespējas traukties lejup pa lielo trasi. Piedāvājam slēpošanas un snovošanas nodarbības pie sertificētiem instruktoriem. Iznomājam inventāru- slēpes un sniega dēļus. Tiek ievēroti visi valstī noteiktie ierobežojumi. Gaidīsim Jūs gan dienas gaismā, gan tumšajos vakaros, jo trases ir apgaismotas.

Adrese: Sauleskalns, Kombuļu pagastā, Krāslavas novadā, LV-5601, tālr. +371 25614040

Foto: Sauleskalns


LĪVĀNU NOVADS

Grīvas aktīvās atpūtas parks un skaistās ziemas ainavas Līvānos

Grīvas aktīvās atpūtas parks ir aktīvās atpūtas parks, ko Līvānu novada Grīvas mežā veido biedrība “Veloklubs Līvāni”. Šobrīd te pieejama trase 2 km garumā, kas piemērota riteņbraukšanai, skriešanai, nūjošanai un citām veselīga dzīvesveida aktivitātēm vasarā un slēpošanai slidsolī un klasiskajā solī ziemā.

Šobrīd Grīvas aktīvās atpūtas parka slēpošanas trase ir sagatavota slēpošanai! Slēpot iespējams gan slidsolī, gan ir izveidota viena špūre slēpotājiem klasiskajā solī. Izbaudām šo negaidīti ātri pienākušo sniegoto ziemu!
Trases apgaismojums būs ieslēgts līdz 22:00 vakarā!
Adrese: Rīgas iela 2i, Līvani-LV-5316
LUDZAS NOVADS
Izbaudīt sniegu Dabas parkā “ Numernes valnis” NATURA 2000 teritorijā!
Laikā, kad zemi sāk klāt sniegs, Numernes valnis ir lieliska vieta, lai baudītu ziemas pasaku Latgalē. Dabas parkā vari izstaigāties, saelpoties svaigo ziemas gaisu, noķert skaistus skatus un baudīt mirkli! Skatu tornis, iespēja vizināties no kalna un priecāties par ziemas skaistumu mežā un gleznainajā ainavā.
Salnavas pagasts, Nūmierņa, T. 29327265, Numernes GPS: 56.811334, 27.535601
Kā arī – ziemas aukstie laika apstākļi nav attaisnojums palikšanai telpās. Izbaudi ziemīgus skatus kādā no Ludzas novada pastaigu takām. vai izslēpoties Aktīvās atpūtas parks “Zīdūņs” (Kārsavas novads, Malnavas pagasts, 29327265).
PREIĻU NOVADS
Laikā, kad dabā valda pelēkais, dienas ir īsas un tumšas, Preiļos var smelties gaismu izgaismotajās pilsētas ielās un gaismas strūklakas leduspuķē. Zvaigžņu mirdzumā iekļautais Raiņa bulvāris aizved līdz ielas galā esošiem parka vārtiem, pa kuriem izejot, ceļš aizved līdz pilij. Preiļu pils parkā izveidota apgaismota slēpošanas trase, kuru bez maksas var izslēpot ar savu vai īrētu (bez maksas) inventāru: Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skola (BJSS) piedāvā ziemas sporta inventāra bezmaksas nomu. Tā kā notiek BJSS telpu renovācija, slēpes tiks izsniegtas Preiļu BJSS stadiona tribīnēs ar ieeju no Sporta ielas puses. Nomas punktā pieejamas distanču slēpes gan pieaugušajiem, gan bērniem, tādēļ ziemas priekus baudīt aicinām arī ģimenes. Vienlaicīgi iespējams izsniegt apmēram 60 inventāra komplektus. Nomas punkts darbosies darbadienās no 14.00 līdz 21.00, bet brīvdienās no 11.00 līdz 18.00. Trasē apgaismojums ir ieslēgts līdz 22.00, bet izsniegšanas punkts darbu beidz plkst. 21.00, atbilstoši noteikumiem.

Foto: Kristaps Gilučs un  Latgale Travel