Izdots jauns Valentīna Lukaševiča dzejas krājums “Pādi navā svāti”

Klajā nācis rakstnieka un literatūrzinātnieka Valentīna Lukaševiča dzejas krājums latgaliešu valodā “Pādi navā svāti”. Tas noslēdz 2005. gadā aizsākto tetraloģiju “Ceļš”.

Valentīns Lukaševičs ir vairāku grāmatu autors un līdzautors, darbojas žurnālistikā, piedalās televīzijas un radio raidījumu veidošanā, raksta scenārijus. Kopā ar Oskaru Seikstu sarakstījis pirmo postmoderno latgaliešu romānu “Valerjana dzeive i redzīni” (1996). Par literāro sniegumu vairākas reizes saņēmis Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks”.

Tetraloģija “Ceļš” aizsākta 2005. gadā ar dzejas krājumu “Kuozynda”, tai 2006. gadā seko “Vot taidi vot i batvini”, bet 2011. gadā “Bolti burti”. Par krājumu “Bolti burti” autoram piešķirta Latvijas Literatūras gada balva – “Speciālbalva –  īpaši notikumi latviešu rakstniecībā 2011”. Noslēdzošais krājums “Pādi navā svāti” (2020) ir laikmetīga, sadzīvisko un metafizisko sintezējoša dzeja, kurā, kā atzīst pats autors, viņš ir ceļotājs, kurš aprunājas gan ar garām braucošajiem, gan pieturā sēdošajiem, daudz vēro, bet citu reizi vienkārši paskrien visam garām. Krājumu, tāpat kā visos iepriekšējos, veido 108 dzejoļi latgaliešu valodā.

Grāmatas redaktore, literāte Ilze Sperga par krājumu: “Brīžiem šķiet – par īsu un kaut kas palicis nepateikts, tagad jāpasaka man pašai, lasītājam. Tāda baltā grāmata, kurā autors ar viegliem triepieniem un pāris vārdiem zīmē melnbaltas ilustrācijas, bet man pašai jāpievieno krāsas, lai viss atdzīvotos. Bet varbūt tie ir aforismi. Bet varbūt stāsti par dzīvi un ceļu. Bet varbūt pantiņi apsveikumiem.”

Dzejas krājums izdots ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu, izdevējs – SIA “Cymuss”.

Grāmatu var iegādāties latgaliešu grāmatu internetveikalā taiseitslatgola.lv, veikalā “o!Marta” Daugavpilī, grāmatnīcās “Liesma” un “Zvaigzne ABC” Rēzeknē, kā arī “Jānis Roze” grāmatu veikalos.

Informāciju sagatavoja: Kristīne Pokratniece, dzejas krājuma “Pādi navā svāti” projekta vadītāja, pokratniece@gmail.com; 28240441, www.taiseitslatgola.lv/