Festivāls “LNSO vasarnīca 2021” Latgales vēstniecībā GORS jau šonedēļ!

Jau šajā nedēļas nogalē, no 20. līdz 22. augustam, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, norisināsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra festivāls “LNSO vasarnīca 2021”. Festivālā izskanēs koncerti kā maziem, tā lieliem mūzikas baudītājiem. Programmā –  Raimonds Pauls un naktstauriņi, pianists Luks Geņušs un Čaikovska ikoniskais Pirmais klavierkoncerts, spilgtā eksperimentētāja Matīsa Čudara jaundarbs kā arī nepārspējamais Intara Busuļa un Latvijas Radio bigbenda duets.

“LNSO vasarnīca” ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas koncertzāļu klausītājiem. Festivāls iepriekš skatītājus priecējis gan Cēsīs, gan Ventspilī, bet septītajā norises gadā tas atgriežas Rēzeknē, kur festivāls iepriekš norisinājies divreiz.

“Šogad “LNSO vasarnīca” apmeklētājiem esam sagatavojuši daudzveidīgu, muzikāliem pārsteigumiem bagātu festivāla programmu. Esam priecīgi, ka varam strādāt ar tādiem Latvijā mīlētiem māksliniekiem, kā Raimondu Paulu, Intaru Busuli un Matīsu Čudaru! Tāpat ļoti priecājamies par atkalsatikšanos ar Luku Geņušu un Latvijas Radio bigbendu! Kā ierasts – neesam aizmirsuši arī par jaunākajiem klausītājiem! Bērniem un jauniešiem īpaši veltītos notikumus līdz 12 gadu vecumam varēs apmeklēt bez Covid-19 vakcinācijas sertifikāta vai testa. Savukārt apmeklētājiem vecākiem par 12 gadiem ieeja iespējama uzrādot negatīvu Covid-19 testu. Jauniešiem vecumā no 12 – 18 gadiem tests pirms ieejas koncertos tiks nodrošināts bez maksas,” uz festivālu ielūdz LNSO direktore Indra Lūkina.

Festivāla pirmajā dienā, 20. augustā pl. 21.00 brīvdabā klausītājus priecēs džeza kvinteta Dream Teller programma “Džeza vakars. Sapņi, mīlestība un miers”. Kvinteta ierosinātāji ir dziedātāja Kristīne Liede un pianists, komponists Edgars Cīrulis, un viņi aicinājuši uz sadarbību draugus un domubiedrus – ģitāristu Svenu Vilsonu, basģitāristu Jāni Rubiku un sitaminstrumentālistu Rūdolfu Dankfeldu. Kvintets piedāvās klausītājiem vēl nedzirdētu programmu.

21.augustā pl. 16.00 koncertā “LNSO un Čaikovskis” Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē LNSO sadarbībā ar Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra un Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mūziķiem diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos Pētera Čaikovska fantāzijuvertīru ”Romeo un Džuljeta“. Izskanēs arī Čaikovska populārais Pirmais klavierkoncerts ar pasaulē pieprasītā pianista Luka Geņuša solo. Krievu–lietuviešu izcelsmes pianists Luks Geņušs dzimis Maskavā izcilā mūziķu ģimenē. Piecu gadu vecumā viņš sāka apgūt klavierspēli Friderika Šopēna mūzikas koledžā Maskavā, 2008. gadā absolvējot to ar izcilības apbalvojumu. Viņš sevi pieteicis kā viens no aizraujošākajiem un atšķirīgākajiem savas paaudzes māksliniekiem. Luks Geņušs ir vairāku prestižu starptautisku konkursu laureāts, īpaši izceļama sudraba medaļa 2015. gada Čaikovska konkursā Maskavā un 2010. gada starptautiskajā Šopēna konkursā.

Tajā pašā vakarā, 21. augustā pl. 19:00, LNSO tiksies ar nepārspējamo un unikālo maestro Raimondu Paulu koncertā “LNSO un Raimonds Pauls”.  Muzikālā satikšanās notiks miniatūru cikla “Naukstauriņi” skaņās, ko no klavieru solo orķestrim pārveidojis talantīgais komponists Jēkabs Jančevskis. Līdzās šim liegajam un nakts veldzes un mistikas apburtajam ciklam – Holivudas spožums ar mūziku, kas simbolizē īsti amerikānisku glamūru, eleganci un kino zelta klasiku.

22.augustā pl. 17.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē diriģenta Gunta Kuzmas vadībā uz vienas skatuves varēsim redzēt LNSO, Latvijas Radio bigbendu un Intaru Busuli. Šajā programmā tiks atskaņota simfodžeza milža Djūka Elingtona kompozīcija Black, Brown and Beige, džeza hiti „Fly me to the moon“ un „I am fool to want you“, kā arī Kārļa Lāča dziesmas “Brīvdiena”, “Dejo vientulību”, “Viss ir iespējams” un “Miglas rīts” Intara Busuļa izpildījumā.

“Šajā koncertā dziedātājs Intars Busulis skatītājiem atklāsies no neierastas šķautnes, tā kā programma veidota simfodžeza stilā. Domāju, ka daudziem šie skaņdarbi Intara izpildījumā sagādās patīkamu pārsteigumu. Sevišķu intrigu koncertā raisa ģitārista un komponista Matīsa Čudara speciāli festivālam radīts neakadēmisks jaundarbs,” atzīmē LNSO direktore Indra Lūkina.

Kā ierasts, festivāls nav aizmirsis arī par jaunākiem apmeklētājiem. 20. augustā pl. 19.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē Rēzeknes kamerorķestris (Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi kopā ar LNSO mūziķiem) diriģenta Jāņa Stafecka un režisores Unas Rozenbaumas veidotajā iestudējumā pirmoreiz rādīs Andra Vecumnieka un Ineses Zanderes kopdarbu “Pasaka par mūzikas instrumentiem”. 21. augustā plkst. 14.00 Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē notiks godalgotā režisora Elmāra Seņkova muzikālā izrāde pusaudžiem “Otello”, kas veidota, lai iepazīstinātu jauniešus ar Viljama Šekspīra slavenās lugas notikumiem caur objektiem, kas ir ap mums – ikdienā, sadzīvē vai noteiktās dzīves situācijās. 22. augustā pl. 13.00 Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē tiks izrādīta muzikālā pasaka “Kaķpēdiņu skola”, kuru režisors Edgars Niklasons veidojis, par pamatu ņemot Herberta Dorbes stāstu “Tas notika Kaķpēdiņu bulvārī”.

Koncerti “LNSO un Čaikovskis”, kā arī “LNSO un Raimonds Pauls” ir Latvijas Valsts simtgades programmas notikumi. LNSO organizētās meistarklases un koncerts “Pasaka par mūzikas instrumentiem”, kā arī koncerts “LNSO, Latvijas Radio bigbends un Intars Busulis” norisinās ar VKKF mērķprogrammas “Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi” atbalstu.

Biļetes uz festivālu pieejamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā – www.bilesuparadize.lv/lv/

Biļetes iespējams iegādāties ne tikai uz individuāliem koncertiem, bet arī kā vairāku koncertu biļešu komplektus. Atlaides uz koncertu apmeklējumiem pieejamas “Rēzeknieša kartes”, Latgales vēstniecības GORS “Kultūras vēstnieku programmas” kartes, “3+ Ģimenes karte” īpašniekiem, kā arī senioriem un skolēniem.

Koncertus “LNSO un Čaikovskis”, “LNSO un Raimonds Pauls”, kā arī “LNSO, Latvijas Radio bigbends un Intars Busulis” būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

Bērniem un jauniešiem paredzētajos pasākumos “Pasaka par mūzikas instrumentiem”, “Otello”, “Kaķpēdiņu skola”, apmeklētājiem no 12 gadu vecuma jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kurš apliecina, ka apmeklētājs ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19, pārslimojis Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā vai ir derīgs Covid-19 negatīvs analīžu rezultāts. Latgales vēstniecības GORS telpās tiks nodrošināta pieeja ātrajiem antigēna testiem divas stundas pirms bērnu un jauniešu pasākumiem. Testēšanu veiks laboratorijas BIOR izbraukuma komanda. Viena testa cena 10,47 EUR. Apmeklētājiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem testi būs pieejami bez maksas. Bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, sertifikāts vai tests nav nepieciešams. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personalizēta biļete un derīgs sertifikāts. Vairāk informācijas par drošības nosacījumiem apmeklējot „LNSO vasarnīca“: www.lnso.lv/post/noteikumi-vasarnicas

Seko līdzi LNSO jaunumiem mājaslapā www.lnso.lv/ un Facebook profilā www.facebook.com/LNSO.lv.