Diskusiju ciklā SARUNAS PAR SVARĪGO kultūras žurnāliste, režisore un rakstniece Kristīne Želve

27. jūlijā plkst.18.00 Balvu Sakrālās kultūras centrā (Baznīcas ielā 9) tiksimies trešajā sarunā diskusija ciklā „Sarunas par svarīgo”. Ar kultūras žurnālisti, filmu režisori un rakstnieci Kristīni Želvi runāsimies par viņas pēdējo gadu nozīmīgāko veikumu – dokumentālo filmu “Mērijas ceļojums” (2018) un grāmatu “Grosvaldi” (2021), kas atspoguļo sabiedrībai aktuālas tēmas toreiz un tagad, par to, kā literatūra un māksla rosina domāšanu un aktivizē pilsoniskos procesus.

Diskusiju cikla mērķis ir aicināt uz sarunu kādu sabiedrībai zināmu kultūras personību – literātu, mūziķi, kino režisoru, mākslinieku, baudīt viņa radītos darbus, kā arī diskutēt par mākslinieka-indivīda lomu sabiedrības vērtību veidošanā, tā spēju vai nespēju ietekmēt demokrātijas procesu norisi.

Kristīne Želve ir studējusi kinomākslu un kultūras menedžmentu, ilgi strādājusi Sabiedriskā medija Kultūras raidījumu redakcijā, ir filmu, scenāriju, izstāžu, stāstu krājuma un grāmatas autore. Pēc filmas “Mērijas ceļojums” panākumiem, Kristīne Želve turpina pētījumu par Latvijas vēsturē nozīmīgo Grosvaldu dzimtu un piedāvā savu interpretējumu dzimtas gaitām, Latvijas un Eiropas vēstures procesiem turpat simt gadu garumā. Tikšanās reizē diskutēsim par personības lomu, apstākļiem un noskaņojumu, kādā cilvēki dzīvoja XX gadsimta sākumā un dzīvo tagad, meklēsim atbildes uz jautājumiem – cik nacionālai ir jābūt mākslai. Vai māksliniekam ir jāatspoguļo tautas politiskie centieni? Centīsimies izprast feminisma dzimšanas apstākļus, klausīsimies grāmatas “Grosvaldi” un Kristīnes Želves blogu fragmentus. Diskusijas beigās visiem klātesošajiem būs iespēja noskatīties filmu “Mērijas ceļojums”

Projekta ietvaros plānotas 19 tikšanās ar dažādiem kultūras jomu pārstāvjiem. Diskusiju cikls turpināsies līdz 2023.gadam. Tas būs pieejams visiem interesentiem, jo sarunu ieraksti tiks raidīts arī biedrības ESTO mājaslapā biedribaslg.lv sociālajā tīklā facebook.