Daugavpilī atvērta Pusaudžu resursu centra filiāle

Kopš 1. jūlija Daugavpilī darbojas Pusaudžu resursu centra (PRC) filiāle, kurā bezmaksas palīdzību ir iespēja saņemt Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona pusaudžiem. Trešdien, 28. jūlijā šaurā lokā, piedaloties pilsētas pašvaldības un mediju pārstāvjiem notika svinīga Pusaudžu resursu centra Daugavpils filiāles atklāšana.

Pusaudžu resursu centrs (PRC) ir organizācija, kas piedāvā dažāda veida atbalstu pusaudžu mentālās veselības veicināšanā. Savu darbību organizācija sāka Rīgā, bet šogad tā ir paplašinājusies un atvērusi jaunas filiāles, tostarp arī Daugavpilī.

“Šī mēneša laikā mēs atklājām pusaudžu resursu centrā filiāles Valmierā, Liepājā un tagad arī Daugavpilī,” Daugavpils filiāles atklāšanā stāstīja PRC vadītāja Anita Masaļska, “pusaudžu resursu centrs sākās kā pilotprojekts 2018. gadā. Pamatā tam tika ņemts Lielbritānijas modelis. Kolēģi devās pieredzes apmaiņā uz Lielbritāniju un adaptēja programmu mūsu vajadzībām. Pateicoties Labklājības ministrijas finansējumam, mēs uzsākām īstenot programmu jauniešiem ar atkarības riskiem. Pirmajā gadā mums bija 58 klienti. 2019. gadā, pateicoties veselības ministrijai, mums izdevās piesaistīt finansējumu garastāvokļa traucējumu programmai, suicīda riska mazināšanai. Šīs programmas mums jau pastāv Rīgā un Liepājā, bet pārējās reģionālajās filiālēs pieejama garastāvokļa traucējumu programma. 2020. gadā mēs apkalpojām vairāk nekā 600 jauniešus un sniedzam viņiem palīdzību, šogad – vairāk nekā 200 jaunieši. Mēs priecājamies, ka jaunieši paši vēršas pie mums pēc palīdzības. Mēs priecājamies, ka arī Daugavpils filiālē jau ir vērsušies pilsētas jaunieši. Šī palīdzība ir bezmaksas, pieejami klātienes un attālināti pakalpojumi. Attālinātos pakalpojumus mēs saglabāsim arī turpmāk.”

Pusaudžu vecums ir nozīmīgs posms, kas saistīts ar dažādiem izaicinājumiem un riskiem. “Pusaudži ir tā vecuma grupa, kurai visvairāk nepieciešama šāda veida palīdzība, bet šai vecuma grupai tā pieejama vismazāk,” norāda PRC attīstības vadītājs Ņiķita Bezborodovs, “tas arī bija iemesls, kāpēc mēs mērķtiecīgi sākām veidot Pusaudžu resursu centru. Tas sākās, kā pilotprojekts ar ziedotāju atbalstu. Sākotnējā nostāja, kas arī tagad nav mainījusies, ka pakalpojumam jābūt pieejamam bezmaksas. Psihiatriskā palīdzība mūsu valstī galvenokārt balstās uz lielām institūcijām. Daugavpilī tā ir Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca, Rīgā – Psiholoģijas un narkoloģijas centrs un Bērnu slimnīca. Šajās institūcijās pamatā ir stacionārā aprūpe un vāji attīstīti ambulatorie dienesti. Savukārt, pusaudži nevēlas apmeklēt slimnīcas. Tāpēc mēs veidojam sabiedrībai pieejamu pakalpojumu, kas nav balstīts uz veselības aprūpes iestādēm.”

PRC Daugavpils filiāles atklāšanas pasākumu apmeklēja arī Daugavpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, kurš sveica PRC komandu un pauda pašvaldības ieinteresētību sadarbības mehānismu veidošanā. “Mēs visi apzināmies, ka Pusaudžu resursu centrs ir vēl viens rīks darbam ar jaunatni. Arī no pašvaldības puses mēs apzināmies, ka ne visas problēmas mums izdodas atrisināt un ne par visām problēmām mēs zinām. Ne visi jaunieši ir gatavi iziet formālu procedūru Sociālajā dienestā, Izglītības pārvaldē, jo reizēm tas beidzas ar Bāriņtiesas iesaistīšanos. Tāpēc novēlam, lai jaunieši Pusaudžu resursu centru redz kā atbalstu un nāk pēc palīdzības. Mēs labprāt pieslēgsimies ar resursiem, kas ir mūsu kompetencē.”

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas domes

Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa

Foto: Ilma Petrova