Biedrība Danču krātuve sākt publicēt danču burtnīcas

2021. gada nogalē biedrība “Danču krātuve” laiž klajā lielāko Latvijā dejojamo danču burtnīcu kolekciju e-burtnīcu formātā, kas ir brīvi pieejama ikvienam danču kultūras lietotājam platformā dancukratuve.lv.

Pēc vairāk nekā piecu gadu pētniecības darba biedrība “Danču krātuve” publicē pirmās četras danču burtnīcas: Latgales danči, Zemgales danči, Kurzemes danči, Malienas danči. Katrā burtnīcā apkopoti 20 danču, kas tiek dejoti Latvijā, apraksti. Latgales danču burtnīcā danču dziedamie panti variē starp latviešu un latgaliešu valodām. Zemgales burtnīcā papildus apkopotajām dejām, izmantojot arhīva materiālus, veikts vairāku mēnešu garš deju rekonstrukciju darbs. Malienas dančos pierakstītās dejas veidotas no arhīvos atrodamajiem video, kas uzņemti, sākotno 20. gadsimta 80. gadu beigām. Kurzemes danči atspoguļo dažas  ikoniskas latviešu tautas dejas, piemēram, Apaļais Mēness – Goda solis.

“Ar danču burtnīcām mēs vēlamies plašākai sabiedrībai sniegt padziļinātu informāciju par danču kultūru Latvijā. Mūsu galvenais mērķis ir saglabāt danču mantojumu nākošajām paaudzēm, un cerams, ka tas Latvijā tiks kopts tikpat lielā pulkā arī pēc simts gadiem, kā tas notiek tagad,” tā par danču burtnīcu projektu stāsta Sandis Zučiks, viens no burtnīcu autoriem. “Man ir 15 gadu praktiskā pieredze danču dejošanā, pārējiem autoriem tikpat liela vai pat lielāka praktiskā pieredze gan dejošanā, gan danču mūzikas spēlēšanā.”

Tomēr darbs neapstājas tikai pie pirmajām 4 burtnīcām. Jau nākošā gada sākumā plānots izveidot vēl trīs burtnīcas, kas vairāk paredzētas bērnu repertuāram. Tādejādi šis burtnīcu cikls jau tagad ir lielākais Latvijā dejoto deju kultūrvēsturiskais atspoguļojums. Vēl lielāki apkopojumi ir tikai danču melodiju publicētajos krājumos.

Visi, kas vēlas iegūt danču burtnīcas savā krājumā, var doties uz dancukratuve.lv un bez maksas tās lejupielādēt.

Biedrības “Danču krātuve” vadītājs Sandis Zučiks