Baltijas valstu reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru tikšanās Latgales plānošanas reģionā

2021. gada 2. un 3. septembrī Latgales plānošanas reģionā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) organizē Baltijas valstu reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru tikšanos, lai ar kaimiņvalstu pārstāvjiem pārrunātu aktuālos jautājumus reģionālās politikas dienaskārtībā.

VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs sanāksmes laikā tiksies ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas viceministru Arnoldu Abramaviču (Arnoldas Abramavičius) un Igaunijas Valsts pārvaldes ministru Jāku Ābu (Jaak Aab).

Ministrs Plešs (A/P!): “Lietuva un Igaunija daudzējādā ziņā ir Latvijas tuvākie partneri, un, lai spēcinātu šo saikni, nepieciešama arvien ciešāka sadarbība, īpaši reģionālās attīstības, demokratizācijas veicināšanas un klimata mērķu sasniegšanas jautājumos, kas ir ne vien Baltijas valstu, bet arī visas Eiropas ilgtermiņa prioritāšu augšgalā. Jau pašreizējā sadarbība pierāda, ka, veidojot dialogu un mācoties citam no cita, iespējams rast jaunus veidus, kā risināt šodienas izaicinājumus un apzināt tos, kas liks par sevi manīt nākotnē.”

Par vienu no centrālajiem sarunu tematiem izvirzīta Latvijā nupat īstenotā administratīvi teritoriālā reforma un tās loma reģionālās attīstības un ilgtspējīgas ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Ministrs Plešs iepazīstinās kaimiņvalstu kolēģus ar reformas ieviešanas gaitu un iezīmēs reformas sniegtos ieguvumus kā iedzīvotājiem, tā pašvaldības un valsts attīstībai un starptautiskai konkurētspējai kopumā.

Izceļot starpvalstu sadarbības iespējas, jāmin Valkas un Valgas pārrobežu projekta īstenošana, kura ietvaros izveidots kopīgs dvīņu pilsētu centrs ar pastaigu takām pasākumu norises vietu, sporta aktivitāšu laukumu, skeitparku, kā arī atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu. Tas kalpo kā pozitīvs piemērs efektīvai sadarbībai starp pašvaldībām, kā arī gudri izmantotiem pieejamajiem Eiropas Savienības atbalsta mehānismiem reģionālās attīstības veicināšanai pārrobežu līmenī.

Baltijas valstu ministri pārrunās arī Covid-19 pandēmijas ietekmi uz ekonomiku un reģionālo attīstību. Tā, piemēram, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas, VARAM turpina īstenot valsts aizdevumu programmu pašvaldību investīciju projektiem pandēmijas seku mazināšanai. Tikšanās laikā plānots iepazīties arī ar kaimiņvalstu attiecīgo ministriju īstenotajām iniciatīvām Covid-19 pandēmijas radīto ekonomisko seku pārvarēšanai.

Sanāksmes laikā ministriem paredzēts apspriest arī reģionu telpiskās plānošanas attīstību, tostarp Eiropas Zaļā kursa un digitālās pārveides ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Miks Strazdiņš
Ministra padomnieks komunikācijas jautājumos
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026430, 20121021
e-pasts: miks.strazdins@varam.gov.lv
www.varam.gov.lv