88 procenti daugavpiliešu atbalsta pilsētas kandidēšanu Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam

Absolūtais vairākums jeb 88% aptaujāto iedzīvotāju atbalsta Daugavpils kandidēšanu titulam “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”, un teju puse iedzīvotāju ir gatavi aktīvi iesaistīties –  kā brīvprātīgie pasākumu norisē, īstenot savu ideju un piedalīties norišu organizēšanā. To liecina Latvijas Kultūras akadēmijas domnīcas “Culturelab” 2021. gada februārī veiktais Daugavpils pilsētas kultūras patēriņa pētījums.

Vērtējot potenciālos ieguvumus no Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa, lielākā daļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka tas veicinās tūrisma attīstību (74%), uzlabos Daugavpils tēlu Latvijas iedzīvotāju vidū (64%), veicinās pilsētas starptautisko atpazīstamību (59%), kā arī veicinās kultūras jomas attīstību (54%). Kultūras jomas pārstāvji kā papildu ieguvumus norāda jaunu kultūras infrastruktūras objektu tapšanu.

Daugavpils ar tās bagātīgo kultūrvēsturisko mantojumu, dinamisko attīstību un aktīvajām kopienām ciešā sadarbībā ar Rēzekni un Latgales reģionu ir apņēmības pilna iegūt titulu “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”.

Iedzīvotāju aptauju 2021. gada februārī īstenoja Latvijas Kultūras akadēmija un domnīca “Culturelab”, pasūtītājs – Daugavpils pilsētas dome. Elektroniskajā aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu. Pētījuma atziņas tiks izmantotas gatavojot Daugavpils Kultūras attīstības programmu 2021.-2027.gadam un Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikumu.

Daugavpils Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 pieteikuma koncepts ir “LINGUA FRANCA: meklēt, radīt, runāt”. Uzsāktā darba vadmotīvs ir kopīgas valodas meklējumi. Kultūras, mākslas un starpdisciplināros notikumos mēs meklēsim, radīsim un runāsim kopīgu vērtību valodu, kas ikvienam iedzīvotājam Daugavpilī, Latgalē un Latvijā dos iespēju apzināties savas piederības spēku Eiropai. Savukārt Eiropai atklāsies unikālais Latgalei raksturīgais kultūras stāsts par dzīvi uz robežas starp Austrumiem un Rietumiem. Plašāka informācija daugavpils2027.eu

Papildu informācija: Diāna Soldāne, Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikuma izstrādes darba grupas koordinatore
tālrunis 28378679, 65423601, e-pasts diana.soldane@daugavpils.lv. daugavpils2027.eu