Seminārs par ārzemēs nopelnīto pensiju saņemšanu Latvijā, eParaksta un eID iegūšanu

2021. gada 21. aprīlī pulksten 15.00 (pēc Latvijas laika) notika Ārlietu ministrijas un Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) organizētais tiešsaistes seminārs “Diasporai par aktualitātēm Latvijā”. Otrais seminārs trīs semināru ciklā bija par ārzemēs nopelnīto pensiju saņemšanu Latvijā, kā arī par eParaksta un eID iegūšanu un lietošanu.

Par to, kas jāzina diasporas pārstāvjiem pensijas un pirmspensijas vecumā, plānojot remigrēt un Latvijā saņemt ārvalstīs nopelnīto pensiju, informēja Finanšu ministrijas Īpašuma un iedzīvotāju ienākuma nodaļas vadītāja Anda Orehova, Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Daiga Kudiņa un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Par eID un eParaksta ieviešanu stāstīja Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta vecākais referents Sandis Barks, VARAM pakalpojumu attīstības departamenta direktors Uģis Bisenieks stāstīja par eID iegūšanu un tās priekšrocībām. Savukārt Latvijas Valsts radio un televīzijas centra Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine pastāstīja par eParaksta saņemšanas un lietošanas iespējām. Sarunā piedalījās un uz klausītāju jautājumiem atbildēja arī Ārlietu ministrijas Konsulāro pakalpojumu nodaļas vadītāja Elīna Grintāle.

Semināra noslēgumā Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele uzvēra: „Paldies visiem, kuri pacietīgi klausījās šo divu stundu ļoti svarīgo jautājumu diskusiju. Saprotu, ka jautājums par ārzemēs nopelnīto pensiju ir īpaši svarīgs. Es negribētu, ka nesaprašana, nezināšana vai jautājumu sarežģītība šo lietu nokārtot, atturētu cilvēkus pieņemt lēmumu atgriezties vai sagaidīt savu pensiju Latvijā, vai nopirkt māju pie upes, lai, tā teikt, laimīgi pavadītu vecumdienas dzimtenē. Mēs, atbildīgās institūcijas, mēģināsim rast risinājumus, izveidot rokasgrāmatu, lai vienkopus apkopotu šo informāciju, kur un kā vērsties. Paldies visiem par piedalīšanos!”

Seminārs norisinājās Zoom platformā, interesenti semināra ierakstu var vērot Ārlietu ministrijas Facebook un PBLA Facebook lapās.

Jautājumus var iesūtīt, rakstot uz e-pasta adresi: pbla@pbla.lv

Informācijas avots:
Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas mājas lapa: www.mfa.gov.lv