VKKF mērķprogrammas kultūras nozares radošo personu, komersantu, biedrību un nodibinājumu atbalstam pagarinātas līdz š.g. 31. decembrim

Lai mazinātu Covid-19 negatīvo seku ietekmi uz kultūras nozari, tajā strādājošām radošajām personām, uzņēmumiem, biedrībām un nodibinājumiem, valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 27. oktobrī lēma pagarināt atbalsta sniegšanu Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) administrētajās mērķprogrammās – “Radošo personu nodarbinātības programma” un „Covid-19 ietekmēto institūciju ilgtspēja.” Atbalstam varēs pieteikt radošā darba veikšanu līdz š.g. 31. decembrim.

“Krīzes laikā ir būtiski turpināt sniegt atbalstu tieši nevalstiskā sektora pārstāvjiem kultūras jomā – tā bija viena no prioritātēm pavasarī, tikpat svarīgi šo procesu turpināt arī līdz šī gada beigām. Pēc ārkārtējās situācijas beigām kultūras joma darbojās spēkā esošo ierobežojumu apstākļos, ar Covid-19 otrā viļņa aizsākšanos šie ierobežojumi ir pastiprināti. Esmu gandarīts par iespēju šobrīd šim mērķim novirzīt teju 900 tūkstošus eiro VKKF radošo personu nodarbinātības programmai, kā arī papildu finansējumu kultūras institūciju – uzņēmumu un NVO – ilgtspējai īpašajā VKKF programmā,” norāda kultūras ministrs Nauris Puntulis.

VKKF administrētā “Radošo personu nodarbinātības programma” tika izveidota š.g. jūnijā; tās mērķis – finansēt radoša darba veikšanu kultūras nozarē individuāli nodarbinātām radošām personām, kuras ir autori vai izpildītāji Autortiesību likuma izpratnē un kuru profesionālā radošā darbība tikusi ierobežota valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ. Vienlaikus sekmēt arī žanriski daudzveidīgu, kvalitatīvu mākslas un kultūras vērtību radīšanu, veicinot līdzšinējā radošajā darbībā māksliniecisko kvalitāti apliecinājušu radošo personu turpmāku radošo izaugsmi.

Tāpat kā līdz šim arī mērķprogrammas otrajā posmā radošai personai tiks piešķirts vienreizējs atbalsts 1 614 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas (radošā darba veikšanai laikā no š.g. 1. jūlija līdz 31. decembrim).

Atbalstu varēs saņemt radošas personas, kuras reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji un kuru vidējie mēneša ienākumi no saimnieciskās darbības (izņemot mērķprogrammas ietvaros jau sniegto VKKF atbalstu) pirms nodokļu nomaksas laika posmā no š.g. 1. jūlija līdz 30. septembrim nav bijuši lielāki par 538 eiro mēnesī. Vidējos mēneša ienākumos netiek iekļauti ienākumi no autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām un dīkstāves pabalsts, tādējādi nodrošinot atbalsta saņemšanas iespējas ekonomiski aktīvajām radošajām personām darbaspējas vecumā, kuru ienākumi no saimnieciskās darbības epidemioloģiskās situācijas un noteikto ierobežojumu dēļ ir būtiski samazinājušies.

Lai pieteiktos mērķprogrammas trešajā konkursā, radošajai personai būs jāiesniedz apliecinājums, ka tās profesionālā darbība ir ierobežota epidemioloģiskās situācijas un noteikto ierobežojumu dēļ, tās ienākumi atbilst iepriekš minētiem nosacījumiem, kā arī jāiesniedz turpmākās radošās darbības plāns un radošās darbības portfolio par pēdējiem 3 gadiem.

Atbalstam mērķprogrammā nevarēs pieteikties personas, kuras kā darba ņēmēji periodā no š.g. 13. marta līdz 30. septembrim nodarbinātas uz pilnu darba laiku, ienākumiem no šīs nodarbinātības vidēji mēnesī pārsniedzot 2020. gadā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu.

Mērķprogrammas pirmajā un otrajā konkursā – līdz š.g. 6. augustam – atbalsts sniegts 646 pašnodarbinātām personām kopumā 1 037 264 eiro apmērā.

Mērķprogrammas “Covid-19 ietekmēto institūciju ilgtspēja” mērķis ir atbalstīt komersantus, biedrības un nodibinājumus, kuru darbība saistīta ar pastāvīgu publisku kultūras norišu nodrošināšanu un bijusi ierobežota Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ. Programmas ietvaros daļēji kompensēti komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem ierobežojumu pastāvēšanas laikā radušies kārtējie izdevumi, lai nodrošinātu to darbības nepārtrauktību.

Atbalsta apmērs periodam no š.g. 1. oktobra līdz 31. decembrim tiks noteikts identiskā apmērā kā piešķirtajam atbalstam par periodu no š.g. 1. jūlija līdz 30. septembrim – vienam mēnesim ne vairāk kā 5 000 eiro, saglabājot līdzšinējos mērķprogrammas atbalsta nosacījumus.

Atbalsts organizācijām no š.g. 1. oktobra līdz 31. decembrim tiks piešķirts kā grants, ievērojot komercdarbības atbalsta kontroles nosacījumus. 2021. gada sākumā atbalstu saņēmušajām organizācijā būs jāiesniedz atskaites par piešķirtā finansējuma izlietošanu.

Mērķprogrammas pirmajā konkursā – līdz š.g. 20. augustam – atbalstīti 70 pretendenti kopumā 320 958,96 eiro apmērā. Savukārt otrajā konkursā līdz š.g. 21. oktobrim VKKF saņemti 128 pieteikumi; šobrīd norit pieteikumu vērtēšana.

Papildu informācijai:  Lita Kokale, KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, Tālr.: 67330343 / 26469946, E-pasts: Lita.Kokale@km.gov.lv