Viļakas pusē mīt ārkārtīgi rets meža iemītnieks – balts alnis

Baltais alnis Zviedrijā. 31.augusts, 2017. Ilustratīvs attēls
FOTO: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Nesen sociālos tīklus pāršalca video ar mežā novērotu baltas krāsas alni. Raidījums “Bez Tabu” devies uz Viļakas pusi tikties ar vietējo mednieku, kurš brīnumaino zvēru jeb alni albīnu ir saticis vairākkārt.

Unikālo sugas pārstāvi skrienam meža biezoknī video iemūžinājis mednieks. Video autoru pazīst vietējā medību kolektīva vadītājs Jānis Šakins. Arī viņš vairākkārt redzējis šo alni albīnu iznākam izcirtumos. Jānis “Bez Tabu” komandu aizved līdz vienai kailcirtei, kur redzējis alni, mielojamies vienatnē un ar savu draugu, citu aļņu puiku.

“3. decembrī, kad bija uzsnidzis sniedziņš, viņš uzreiz nebija pamanāms. Stāvēja mežmalā un barojās ar koku atliekām, kas palikušas, izcērtot mežu. Aļņi uzturas izcirtumu vietās, sevišķi tur, kur apses zari. Tā ir viņu pamatbarība. Pēc 3. decembra vairākkārt izcirtumā viņu manīju, ganījās te. Bija redzēts viens pats, bet pārsvarā viņi divatā te ganījās. Pirmā aļņa reakcija, ieraugot cilvēku, nav bailīga. Lai gan bija salīdzinoši tuvu, nemuka, jo neuztvēra cilvēku kā potenciālu apdraudējumu,” norāda medību kolektīva vadītājs Viļakas novadā Jānis Šakins.

Jānis “Bez Tabu” komandu ved dziļāk meža biezoknī, kur izvietota viena no sāls laizītavām. Tās ierīko, lai dzīvnieki ziemā netuvotos nokaisīto ceļu tuvumā, bet gan minerālvielas, laizot sāli, uzņemtu drošās vietās. Barotavai blakus izvietotajā meža kamerā arī iemūžināts albīns, jau atkal kopā ar melno draugu.

“Lai tuvāk apskatītu alni albīnu, pie barotavas uzstādījām sensoru kameru. Kādas divas nedēļas gaidījām, kamēr viņš te pienāca un nobildējās.

Arī šodien redzam, ka peļķes ledus sadauzīts, visdrīzāk, te alnis nesen viesojies. Šis alnis ir unikums! Es to decembrī ieraudzīju pirmoreiz,” raidījumam norāda Jānis.

Mednieks gan lūdz neatklāt apkaimi, kur alnis ganās, lai interesentu bari nebiedētu meža zvēru.

Pēc dzīvnieka ragiem mednieks secina, ka albīns ir aptuveni divus gadus vecs. Alnis var nodzīvot līdz 15 gadu vecumam, bet konkrētais sugas pārstāvis sava uzkrītošā baltā kažoka dēļ ir mazāk pasargāts no plēsēju uzbrukumiem.

Viļakas puses mednieku apņēmība saudzēt reto sugas pārstāvi ir uzteicama, jo aļņu lielākais apdraudētājs ir cilvēks, teic Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš.

“Gēni, kas atbildīgi par pigmenta veidošanos, vienkārši iztrūkst. Tie nedarbojas. Līdz ar to dzīvnieks ir albīns. Tam ir sārtas acis, spīd cauri asinsvadi,” pauž Ozoliņš.

Pētnieks Ozoliņš gan apšauba, ka Viļakas pusē sastaptais alnis ir albīns, jo tā ķermenis vietām iekrāsots citā, bēšā krāsā. Ozoliņš gan uzsver, ka arī ar iemūžināto dzīvnieku var lepoties, jo alnis gaišā krāsā arī ir reti sastopams.