Valsts prezidents Egils Levits apmeklē Viļakas novadu

Egils Levits

Ceturtdien, 9. janvārī Valsts prezidents Egils Levits apmeklē Viļakas novadu, lai kopā ar novada iedzīvotājiem godinātu Brīvības cīņu Ziemeļlatgalē 100.gadadienu.

Mērķis ir iepazīties ar Latvijas un Eiropas Savienības pierobežas aktualitātēm, skatoties caur vēstures 100 gadu notikumiem.

  1. Darba vizītes sākumā Valsts prezidentam tika ieplānota Šķilbēnu robežapsardzības nodaļas apskate, kur klātienē viņš iepazinās ar valsts robežas apsardzes darba ikdienu un tehnisko aprīkojumu.
  2. Kā viens no galvenajiem vizītes mērķiem ir uzlūkot valsts drošību, skatoties caur uzņēmējdarbības prizmu un darbiem, kas  stiprina Latvijas informatīvo telpu, diskutējot ar Latgales plānošanas reģiona, Latgales pašvaldību vadītājiem, deputātiem un Viļakas novada, Ziemeļlatgales iedzīvotājiem.
  3. Vizītes laikā Latvijas valsts prezidents Egils Levits, Polijas Republikas vēstniece Monika Mihališina un Igaunijas Republikas vēstnieks Arti Hilpus kopā ar Viļakas novada, Ziemeļlatgales iedzīvotājiem,  reliģisko konfesiju priesteriem un mācītājiem piedalījās Ekumēniskajā Dievkalpojumā un noliks ziedus pie tēlnieka Kārļa Zemdegas  pieminekļa 1920.gadā brīvības cīņās kritušo karavīru brāļu kapos.

Savukārt Šķilbēnu pagasta kultūras centrā “Rekova” tikšanās reizē ar iedzīvotājiem centās noskaidrot:

  • Kas kopīgi ir jādara, lai stiprinātu Latvijas tautsaimniecību?
  • Vai latgaliešu valoda ir valoda vai dialekts?
  • Vai plānotā Administratīvi teritoriālās reforma stiprinās valsts pārvaldi vai reformas aizsegā tiek plānots spēcināt Saeimas pārstāvēto partiju pozīcijas un mazināta demokrātija valstī, samazinot iedzīvotāju iespēju iesaistīties vietējās kopienas dzīves jautājumu risināšanā ar reformu attālinot pašvaldības varu no tautas?

Vizītes turpinājumā notika Latvijas Valsts radio un televīzijas centra torņa apskate Medņevas pagasta Aizpurvē. Lai stiprinātu informatīvo telpu Latgalē, 2019.gadā Medņevas pagasta Aizpurvē tika uzbūvēts Latvijas Valsts radio un televīzijas centra apraides  masts.

Uzsverot to, ka kopējos mērķus, cīnoties karalaukā vai strādājot tautsaimniecībā mēs varam tikai tad, kad atbalstam citus un saņemam palīdzību no drauga.  Piemiņas brīdī Jaškovas Brāļu kapos piedalīsies arī Polijas Republikas vēstniece Monika Mihališina un Igaunijas Republikas vēstnieks Arti Hilpus.