Gadījumos, ja tiks slēgtas bērnudārzu grupiņas vai mācības 1.līdz 4. klašu bērniem notiks attālināti, vienam no vecākiem būs iespēja palikt mājās kopā ar savu bērnu, noformējot slimības palīdzības pabalstu. To paredz Labklājības ministrijas izstrādātie likuma grozījumi, kas 24. novembrī apstiprināti valdībā un 26.novembrī pieņemti Saeimā.

Šāds jauns atbalsta veids ģimenēm nepieciešams, jo COVID-19 izplatības dēļ periodiski tiek slēgtas atsevišķas pirmskolas izglītības grupas vai iestādes, kā arī attālināti notiek mācības sākumskolas posmā. Daudziem vecākiem darba specifikas dēļ nav iespēja strādāt attālināti, bet ir nepieciešams atbalsts bērna pieskatīšanai. Tāpēc uz terminētu laiku tiek ieviests jauns atbalsta veids – vienreizējs slimības palīdzības pabalsts. To izmaksās 60% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par iepriekšējiem 12 kalendārajiem mēnešiem. Pabalstu neizmaksās, ja persona strādā, veic saimniecisko darbību un gūst ienākumus vai personai piešķirts cits sociālās apdrošināšanas pabalsts vai dīkstāves atbalsts. Lai pabalstu saņemtu, cilvēkam būs nepieciešams iesniegt iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Atbalsts paredzēts ģimenēm, kurās aug bērni vecumā līdz 10 gadiem. Slimības palīdzības pabalstu šajā laikā varēs saņemt arī atbalsta persona cilvēkam ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, kuram pašvaldība piešķīrusi dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumu, bet kurš ar COVID-19 saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt dienas aprūpes centru.

Plašāka informācija Labklājības ministrijas tīmekļvietnē.