Tirdzniecības vietās «Covid-19» dēļ būs jānodrošina divu metru distance

Lai ierobežotu risku inficiēties ar jauno koronavīrusu, tirdzniecības vietās būs jānodrošina divu metru distance, pirmdien informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Ministrijas pārstāvji pirmdien tikās ar tirgotājiem un vienojušās, ka divu metru distanci nodrošināt ir nozīmīgi. Par šo ierobežojumu valdība varētu lemt otrdien, 17. martā.

Ticis runāts arī par darba laika maiņu, bet nospriests, ka to varēs izlemt katra tirdzniecības vieta pēc saviem ieskatiem.

Ministrijā norādīja, ka tikšanās laikā arī runāts par to, kā nodrošināt divu metru distanci. Piemēram, pie kases varētu novilkt lentu, tāpat ieteikts izvēlēties iepirkumu ratiņus, nevis groziņu.

Esot paredzēts arī palielināt apjomu e-veikaliem, lai tie varētu nodrošināt vairāk pārtikas piegāžu. Tāpat veikalos izvietoti dezinfekcijas līdzekļi. Iedzīvotājiem iesaka ilgi veikalā neuzkavēties, bet arī neveidot pārtikas uzkrājumus.

KONTEKSTS:

Ministru kabinets ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. martā, nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtējo situāciju. Lai ierobežotu koronavīrusa “Covid-19” izplatību, Latvijā no 13. marta cita starpā slēgtas mācību iestādes, kā arī aizliegti lielie masu pasākumi. Pāris dienas vēlāk valdība vienojās par papildu ierobežojumiem, tostarp pārtraukt starptautisko pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka “Covid-19” izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Autori: Linda Zalāne (Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente), LSM.lv Ziņu redakcija