Šovakar gaidāma vētra, kas var kļūt par spēcīgāko pēdējo 5 gadu laikā

Šovakar un naktī uz piektdienu Latvijā plosīsies vētra, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Šī vētra var kļūt par spēcīgāko pēdējo 5 gadu laikā!

LVĢMC brīdinājumā teikts, ka ceturtdienas pēcpusdienā, sākot ar jūras piekrasti, vējš sāks būtiski pastiprināties, jūras piekrastē pēcpusdienā vēja brāzmas sasniegs 25-27 metrus sekundē (m/s), bet vakarā arī līdz 33-35 m/s.

Līča piekrastē vakarā vēja brāzmas sasniegs 20-23 m/s, bet nakts vidū līdz 25-30 m/s. Iekšzemes teritorijās vakarā un arī naktī uz piektdienu gaidāmas vēja brāzmas līdz 25 m/s. Piektdien no rīta vējš pierims brāzmās līdz 15-18 m/s.

Rīgā dienas vidū dienvidrietumu, rietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 15-19 m/s. Nakts pirmajā pusē vējš pastiprināsies brāzmās līdz 25-28 m/s. No rīta vējš pierims brāzmās līdz 15-18 m/s.

Šī ir pirmā reize pēdējo gandrīz sešu gadu laikā, kad vēja dēļ izplatīts augstākās pakāpes brīdinājums. Iepriekš 2014. gada decembrī Latvijā plosījās vētra, stiprākais vējš toreiz tika fiksēts Liepājā – 35 m/s.

Vēja dēļ celsies arī ūdens līmenis. Lai arī ievērojami plūdi nav gaidāmi, LVĢMC izplatījis dzelteno brīdinājumu par ūdens līmeņa kāpumu Rīgā, pieļaujot, ka zemākās vietas dažviet var applūst.

Jūrā būs arī lieli viļņi, Kurzemes piekrastē līdz pieciem metriem.

Vējš radīs postījumus – lauzīs kokus, pārraus elektrolīnijjas, tāpat bojājumi iespējami ēkām, vējš var pa gaisu aiznest arī vieglāku konstrukciju daļas, piemēram, reklāmas stendus un plakātus, būvniecības sastatnes. Autovadītājiem jāizvairās no auto atstāšanas zem kokiem.