Rēzeknē skanēs kora ‘Latvija’ koncertprogramma ‘Ziemassvētku gaisma’

Foto: Reinis Hofmanis

Viena no gada sākuma tradīcijām Latgales vēstniecībā “Gors” ir pareizticīgo mūzikas koncerts. Šogad, 12. janvārī, “Gora” Lielajā zālē svētku programmā “Ziemassvētku gaisma” izskanēs krievu pareizticīgo tradicionālie garīgie dziedājumi, kā arī Rahmaņinova, Česnakova, Balakirjeva un citu komponistu mūzika Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” izpildījumā.

Kā informē kora pārstāvji, pie diriģenta pults stāsies viena no jaunākajām un perspektīvākajām pasaules koru un simfonisko orķestru diriģentēm – Jūlija Hutoreckaja (Sanktpēterburga).

Gada sākumā Latgales vēstniecībā “Gors” allaž izskan kāda koncertprogramma, kas veltīta Pareizticīgo Ziemassvētku laikam vai mūzikai. Rēzeknē viesojušies gan vīru koris “Pravoslavnije pevčije” (Pareizticīgo dziedoņi) no Maskavas, gan Igaunijas Filharmonijas kamerkoris ar koncertprogrammu “Magnificat”, kā arī folkmūzikas grupa “Otava Yo” no Sanktpēterburgas ar koncertstāstu “Raždzestvo” (Ziemassvētki). Šajā gadā, 12. janvārī, “Gora” Lielajā zālē izskanēs Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” un diriģentes Jūlijas Hutoreckajas (Sanktpēterburga) veidotā koncertprogramma “Ziemassvētku gaisma”. Tajā līdzās krievu pareizticīgo tradicionālajiem garīgajiem dziedājumiem skanēs arī Sergeja Rahmaņinova, Pāvela Česnakova, Dmitrija Smirnova, Milija Balakirjeva, Dmitrijs Bortņanska un citu komponistu mūzika.

Diriģente Jūlija Hutoreckaja (Юлия Хуторецкая) ir viena no jaunākajām un perspektīvākajām pasaules koru un simfonisko orķestru diriģentēm, kura savu karjeru iesāka jau 15 gadu vecumā, atskaņojot Čaikovska un Rahmaņinova darbus. Uzvaras starptautiskajos konkursos viņai pavēra durvis uz daudzu pasaules koncertzāļu skatuvēm. Hutoreckaja ir Amerikas korus asociācijas goda biedre, viņa koncertējusi Francijā, Japānā, ASV, Vācijā, Šveicē, Spānijā. Koncerta “Ziemassvētku gaisma” sākumā būs dzirdama arī pašas Jūlijas Hutoreckajas skaņdarbs “Kristus gaisma”.

VAK “Latvija” Baltijas lielākais profesionālais koris, kuru regulāri savās koncertprogrammās vēlas redzēt pasaules izcilākie diriģenti un orķestri. Šogad koris svinēs savu 78. darbības sezonu. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais.

Biļetes uz koncertu Rēzeknē nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.