Remigranti un potenciālie remigranti 18. jūlijā tiek aicināti uz pasākumu “Atgriezies Balvos”

18. jūlijā svētku Balvos “Par prieku sev, par prieku Tev un ļautiņiem par prieku” laikā no plkst.10.00 Balvu Bērnu un jauniešu centrā visi tiek aicināti uz izzinošām lekcijām, rosinošām sarunām un pieredzes stāstiem pasākumā “Atgriezies Balvos!”.

Plkst. 10:00 pasākuma atklāšana pie tējas tases.

Plkst. 10:30 ar pieredzes stāstu “Ienākumi. Izdevumi. Brīvība jeb kāpēc pēc 6 gadu pavadīšanas Zviedrijā esmu izvēlējies atgriezties Latvijā” uzstāsies Aigars Andersons – PhD cand., MSc. manag., MSc. comp., MSc. ing., Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātes dekāna p.i. Balvu puses cilvēks, kuru pazīstam arī kā orientēšanās sporta entuziastu, pozitīvo iniciatīvu biedrības “PRO.ini” valdes priekšsēdētāju. Aigars Andersons ir atzīts saimniecisko un biznesa procesu eksperts Baltijas valstīs un reģionālais koordinators globālajā biznesa izglītības tīklā “BUSINET” Baltijā. Viņš ir publiskojis vairākus rakstus laikrakstos un žurnālos kā “iFinanses”, “Dienas bizness”, “Riga Business”, “Valmieras Zinas”. A. Andersons ir apliecinājis savu profesionālo pieredzi, strādājot kā padomnieks biznesa un tehnoloģiju jomā uzņēmumā SPORTident GmbH Vācijā, kas darbojas vairāk nekā 60 pasaules valstīs. Viņš ir uzstājies zinātniskajās un praktiskajās konferencēs un sanāksmēs vairāk nekā 15 pasaules valstīs.

Turpinājumā, plkst. 11:20, ar lekciju “Ko vēlas un sagaida remigrants? Atziņas no pētījumiem par atgriešanos Latvijā” uzstāsies Inta Mieriņa. Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore, LU vadošā pētniece un Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore. Viņas specializācija ir politiskajā socioloģijā, un viņa ir plaši pētījusi sociālo kapitālu, politiskās attieksmes un rīcību, kā arī pilsonisko un sabiedrisko iesaisti migrācijas kontekstā. Viņas nesenie pētījumi koncentrējas uz jaunajiem migrācijas veidiem, un migrantu un etnisko minoritāšu integrāciju. Mieriņa ir piedalījusies daudzos starptautiskos pētījumos un vadījusi vairākus migrācijas projektus, tai skaitā lielāko latviešu emigrantu aptauju, kas ir sasniegusi 14 068 latviešus 118 valstīs. Dr. Mieriņas publikācijas ir tikušas publicētas tādos žurnālos kā Social Science ResearchThe Sociological ReviewEuropean SocietiesEurope-Asia Studies, un viņa ir 2019. gadā izdotas Springer grāmatas par latviešu emigrantu kopienām līdzredaktore. Mieriņa regulāri sniedz ieteikumus saistībā ar migrācijas un integrācijas jautājumiem politikas veidotājiem Latvijā un ir arī Eiropas Komisijas vērtēšanas eksperte.

Pasākuma noslēgumā, plkst.12:10, ar lekciju “Remigrācijas politika pasaulē un Latvijā: labās prakses”, uzstāsies Inese Šūpule. Viņa ir LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece, kas pēta migrācijas un identitātes jautājumus. Pētnieciskajā projektā “Latvijas emigrantu kopienas“, I. Šūpule kopā ar E. Kļavi pievērsās no Latvijas aizbraukušo iedzīvotāju atgriešanās procesu analīzei, izmantojot kvalitatīvās datu ieguves un analīzes metodes. Balstoties uz padziļinātajām intervijām, tika analizēts, kā mainās remigrējošo iedzīvotāju nacionālā identitāte transnacionālisma apstākļos. Balstoties uz remigrējošo iedzīvotāju atgriešanās pieredzi, viņu motivācijas un vajadzību izpēti, tika veikts arī Latvijas remigrācijas politikas novērtējums. Pētījumā iegūtās atziņas tika prezentētas Saeimā, Valsts Kancelejā, Ārlietu, Ekonomikas un Kultūras ministrijās, kas sekmēja zinātnisko atziņu pielietojumu praktiskās politikas veidošanā. I. Šūpulei ir socioloģijas doktora zinātniskais grāds politikas socioloģijā, kas iegūts 2012. gadā Latvijas Universitātē. Līdztekus projektiem LU FSI Inese Šūpule ir vadošā pētniece arī Baltijas Sociālo zinātņu institūtā. Pētnieciskās intereses: migrācija, identitāte, sabiedrības integrācija, etniskās attiecības, pilsonība, valodu lietojums un zināšanas, izglītības pārvaldība, politikas plānošana un diskursu analīze.

No plkst.10:00 – 13:00 darbosies informatīvā telts, kurā varēs uzzināt, ko piedāvā ALTUM, kas ir valsts attīstības finanšu institūcija, kas ar finanšu instrumentiem (aizdevumiem, garantijām, ieguldījumiem riska kapitāla fondos u.c.) nodrošina finansējumu jomās, kuras valsts ir izvirzījusi kā svarīgas un atbalstāmas, un kurās pietiekamā apjomā nav pieejams kredītiestāžu finansējums. Par aktualitātēm un projektu iespējām informēs arī Lauku atbalsta dienests un Balvu rajona partnerība, bet par praktiskām lietām, piemēram, par bērnudārza pieejamību, par telpu pieejamību un izglītības iespējām Balvu novadā, informēs Balvu novada pašvaldības speciālisti.

Pasākums tiek rīkots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas prioritārā pasākuma 2019.-2021. gadam “Diasporas likuma normu īstenošanai (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai “Reģionālās remigrācijas koordinators”) projektu konkursa “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros.