Par spīti grūtajiem laikiem svarīgi ir nepadoties

Rūpējoties par lauksaimniekiem un spītējot ārkārtējai situācijai, aprīļa sākumā Līvānos savas durvis klientiem vēra jauns lauksaimniecības tehnikas rezerves daļu veikals “ROGA-TEHNIK”. Kaut veikals atrodas uz centrālās pilsētas  ielas un veikala izkārtne piesaista apmeklētāju uzmanību, šajā grūtajā laikā, kā atzīst veikala dibinātāja Līga Ancāne, tas ir krietni par maz, lai atpelnītu ieguldīto, un mērojams garš ceļš uzņēmējdarbības attīstības ziņā.

Līgas pieredze uzņēmumu vadīšanā aizsākās 2012. gadā, kad liela daļa Latvijas iedzīvotāju turpināja doties projām uz ārzemēm darba meklējumos. Viņas ģimene dibināja uzņēmumu, lai radītu jaunas darba vietas paši priekš sevis, un varbūt motivētu kādu no radinieku loka atgriezties ātrāk mājās no ārzemēm. Viņi neskrēja labākas dzīves meklējumos, bet strādāja dzimtenē, lai nodarbinātu sevi un citus Līvānu novada iedzīvotājus. Svarīgi bija, lai bērni uzaug dzimtenē līdzās ar vecvecākiem, lai redz, ka pie pirmajām grūtībām nav jāpadodas, arī pie otrajām un trešajām noteikti nē. Toreiz dibinātais uzņēmums  SIA ‘’ROGA L’’ uzsāka  darboties mežizstrādes nozarē.  Uzņēmus sniedz pakalpojumus kokmateriāla zāģēšanā ar rokas motorzāģiem un harvesteru, kokmateriāla pievešanu līdz ceļam. Uzņēmumam ir svarīgi vienmēr kvalitatīvi un noteiktajā termiņā veikt pasūtījumus, kas arī nozīmē, ka tehnikai vienmēr jābūt kārtībā. Tāpēc tas bija viens no iemesliem, lai iemācītos pareizi veikt rezerves daļu pasūtīšanu, lai viss notiktu ātri un noteiktajā termiņā, tādējādi nekavējot pasūtījumus un neietekmējot darbu kvalitāti. Pateicoties neatlaidībai, uzstājībai un pieejai darbā,  uzņēmums 2019. gadā strādāja ar 306 000 EUR lielu apgrozījumu.

Gūtā pieredze un iegūtās zināšanas uzņēmējdarbībā, kā arī sadarbības partneri rezerves daļu piegādē bija labs pamats, lai turpinātu attīstīties un veidotu jaunu uzņēmumu iepriekš nesaistītā nozarē – dibinot lauksaimniecības tehnikas rezerves daļu veikalu “ROGA-TEHNIK”. Uz veikala atklāšanas brīdi, kad bija ieguldīts milzīgs darbs, laiks, negulētas naktis un  liekās, ka ir sasniegts finišs, tika izsludināta ārkārtas situācija, kas daudziem mainīja plānus, bet ne Līgai. Neskatoties uz to, ka mājās viņai ir trīs bērni un esošajā situācijā daudzi no mums izjūt, ko tas nozīmē, Līgai tas nesagādāja grūtības – viņai ir skaidra nākotnes vīzija jaunā uzņēmuma attīstībai.

Ziņu sagatavoja LPR LUC

Komercdarbības konsultants I. Stahovska