Nakšņot uz salas ezera vidū – interesanta tūristu naktsmītne Latgalē

Ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā daudz tiek piedomāts pie tā, kā pēc iespējas interesantāk izguldīt viesus. Tā, piemēram, jau stāstījām par burbuļtelti Bulduros, namiņiem kokos pie Niniera ezera un daudzām citām interesantām naktsmītnēm. Tomēr šo sarakstu pavisam noteikti papildina arī kāds interesants piedāvājums Latgalē – glempings “Uz salas”.

“Uz salas” nosaukums jau pačukst priekšā, ko no šī piedāvājuma sagaidīt. Šī atpūtas vieta atrodas uz nelielas salas Dagdas ezera vidū – prom no pilsētas trokšņiem un steigas. Idejas autors Jurģis Dudko zina stāstīt, ka glempings ir glamūra kempinga vieta, kas apvieno sevī angļu valodas vārdu “glamorous” un “camping” nozīmes. No kempinga idejas glempings pārņēmis iespēju būt tuvāk dabai, papildinot to ar komfortu, ko sniedz viesnīcas istabiņas ērtās gultas, siltās segas un karstās dušas.

Šīs idejas pirmsākumi meklējumi pirms desmit gadiem, kad Jurģa vecāki atgriezās no ceļojuma pa Dienvidāfriku, kur tūristiem tiek piedāvāta iespēja nakšņot pie dabas, vienlaikus baudot visas ērtības skaisti iekārtotās teltīs. Šī pieredze Jurģa tēti iedvesmojusi tik ļoti, ka viņš nolēmis līdzīgu telti uzsliet piemājas pļaviņā pie meža personīgai lietošanai. Pēc pāris gadiem arī pašam Jurģim radās sajūta, ka cilvēki labprāt pavadītu laiku šādās teltīs, taču tad vēl Latvijā nekas tāds nebija pieejams. Pirmais šo ideju realizēja Jurģa brālēns ar glempinga projektu “Klaukas” Siguldā. Brālēns pēc pāris sezonām atzinis, ka šāda ideja cilvēkus tiešām ļoti uzrunā, un šī veiksmīgā pieredze bijusi kā pamudinājums arī Jurģim pašam ķerties pie līdzīga projekta īstenošanas.

Nakšņot uz salas ezera vidū – interesanta tūristu naktsmītne Latgalē
Foto: “Uz salas” arhīva foto

Meklējot iespējamo vietu idejas īstenošanai, Jurģis gandrīz uzreiz nonācis līdz lēmumam par naktsmītņu veidošanu Latgalē. Tieši Dagdā atrodas viņa vecvectēva īpašums, kuru viņa ģimene atguvusi pēc neatkarības atjaunošanas. Sīkāk pētot apkārtni, radusies doma par iespēju nakšņot uz salas Dagdas ezerā. Domājot par dzimtas saknēm, Latgales skaisto un neskarto dabu, kā arī to, ka iespēju palikt uz salas ezera vidū vēl neviens Latvijā nepiedāvā, Jurģis ar domubiedriem pagājušajā gadā ķērās pie salas labiekārtošanas.

Nakšņot uz salas ezera vidū – interesanta tūristu naktsmītne Latgalē
Foto: “Uz salas” arhīva foto

Telšu izveidei par pamatu tika ņemta tēva iepriekš izveidotā telts konstrukcija, padarot to gan vizuāli pievilcīgāku, gan praktiskāku. Bija nepieciešami radoši risinājumi, lai izveidotu ērtas labierīcības un siltas dušas, tāpat noderēja iepriekš gūtās zināšanas par alternatīviem enerģijas iegūšanas veidiem un to efektivitāti Latvijā – elektroenerģija uz salas tiek ražota ar saules paneļu palīdzību. Atrisinot dažādas tehniska rakstura nianses, “Uz salas”, pateicoties Lauku atbalsta dienestam un Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, jau tā paša gada vasarā uzņēma pirmos viesus.

Katrs viesis ar motorlaivas palīdzību tiek nogādāts uz salas, kur vēlāk var iekārtoties kādā no sešām ar ērtībām aprīkotajām teltīm, no kurām paveras skats uz ezera panorāmu. Atturīgā stilā iekārtotās teltis ir mēbelētas un katrā no tām atrodas arī malkas krāsniņa, tā gādājot par siltumu un mājīguma sajūtu arī drēgnākos vasaras vakaros. Viesi var brīvi izmantot uz salas esošo virtuvi, kurā atrodams viss nepieciešamais, lai pagatavotu iecienītāko maltīti – virtuvē ir gan ledusskapis, gan gāzes plīts, gan arī cepeškrāsns, kā arī virtuves piederumi. Tāpat pieejamas arī dušas ar karsto ūdeni, kurās, cienot vietas neskarto apkārtni, apmeklētāji aicināti izmantot dabai draudzīgus matu un ķermeņa kopšanas līdzekļus.

Nakšņot uz salas ezera vidū – interesanta tūristu naktsmītne Latgalē
Foto: “Uz salas” arhīva foto

Lai iepazītu ne tikai pašas salas skaistumu, bet arī gleznaino Dagdas ezeru, salas viesi var izmantot airu laivas – doties makšķerēt saullēktā vai baudīt romantisku vakaru uz ūdens. Vakaros iespējams iekurināt ugunskuru un ļauties sarunām vai ar klusajiem sprakšķiem fonā vērot zvaigznes.

Plašāka informācija par glempingu “Uz salas” pieejama mājaslapā šeit, savukārt ko vēl apskatīt, viesojoties Dagdas pusē, atradīsi te.

Avots: www.delfi.lv