Ludzā plāno izbūvēt autoeļļu pārstrādes cehu

SIA “Ellikss Holding” Ludzā iecerējusi būvēt autoeļļu pārstrādes cehu, liecina paziņojums Ludzas novada pašvaldībā. Rūpnīca paredzēta Rūpniecības ielā 3c, kur plānots izvietot tvertnes un ceha telpas.

Idejas attīstītāji uzsver, ka ceha plānotā vieta neietilpst nevienā no īpaši aizsargājamām dabas teritorijām. Tāpat uzņēmuma teritorijā neatrodas valsts vai vietējas nozīmes aizsargājami kultūras pieminekļi – tā ir slēgta rūpniecības teritorija. Pārstrādes iekārtas pamatā ir ogļūdeņražu dziļas vakuuma pārstrādes princips, lai iegūtu augstas kvalitātes bāzes eļļas, kuras tiek plaši izmantotas tautsaimniecības nozarēs. Izvēlētā tehnoloģija ļauj pārstrādāt katru gadu 1800 tonnas atstrādātu eļļu, no kuram iegūst 1440 tonnas augstas kvalitātes bāzes eļļas. Uzņēmumā uzsver, ka pārstrāde ir videi draudzīga, nerada smakas. Objektā plānots nodarbināt septiņus cilvēkus. Šonedēļ uzņēmums pilsētniekiem prezentējis ceha būvniecības ieceri.

Ludzas novada pašvaldības uzņēmējdarbības koordinators Jānis Romancāns pastāstīja, ka, atšķirībā no citām reizēm, kad iedzīvotāji bijuši pasīvi, apspriede izsaukumi diezgan lielu iedzīvotāju un vietējo uzņēmēju interesi. Klātesošie ideju esot atbalstījuši, jo uzskata, ka ir jāvirzās uz aprites ekonomiku. Turklāt tuvākās mājas no rūpnieciskās teritorijas atrodas diezgan lielā attālumā. Arī pašvaldība būvniecību atbalsta, jo tā nozīmē investīcijas un jaunas darba vietas. Turklāt cehu plānots izveidot vēsturiski potenciāli piesārņotajā teritorijā, ko, iespējams, idejas virzītājam vajadzēs sanēt. Gan iedzīvotāji, gan pašvaldība paļaujas, ka uzņēmums ceha izbūves gadījumā izpildīs Valsts vides dienesta izvirzītās prasības.

“Firmas.lv” dati liecina, ka 2016.gadā reģistrētais “Ellikss Holding” vienādās daļās pieder Ukrainas iedzīvotājam Jurijam Moisejenko un Latvijas iedzīvotājai Sandrai Parfilovai. Uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā bija 41 847 eiro, tas cietis 17 308 eiro zaudējumus.

Avots: LETA