LSM: Līvānos saražotā optiskā šķiedra nonāk teju visos pasaules kontinentos

LSM: “Tas ir tāpat kā sportā – visi grib būt olimpiskie čempioni,” tā runājot par sava optiskās šķiedras uzņēmuma Līvānos “Light Guide Optics International”  veiksmes stāstu, saka uzņēmuma vadītājs Daumants Pfafrods. Uzņēmumā saražotā optiskā šķiedra nonāk teju visos pasaules kontinentos, bet pats uzņēmums, kurš dod darbu ap 200 strādājošo, ar vidējo atalgoju 2500 eiro mēnesī, ierindojas Latvijas visstraujāk augošo un arī vērtīgāko uzņēmumu rindās.

Optiskā šķiedra tiek izmantota rūpniecībai, kosmosa industrijai, bet lielākā daļa, ko ražo Līvānos, tiek pielietota medicīnā, piemēram, vēnu operācijām, nierakmeņu skaldīšanai, kardioloģijā, drīzumā arī artēriju operācijās.

Šķiedru optika Līvānos tiek ražota jau gandrīz 40 gadus, un tieši Līvānus Daumants Pfafrods šobrīd uzskata pat par pasaules optikas ražotnes centru, bet uzņēmums nemitīgi attīstās.

“Šobrīd mēs atrodamies tādā straujā savas izaugsmes posmā, varētu teikt, ka esam atraduši savu vietu un „audzējam muskuļus”, un ar katru dienu nostiprinām savu vietu tirgū, ar mums rēķinās visā pasaulē. Uz doto brīdi mēs esam viens no vadošajiem uzņēmumiem savā nozarē pasaulē. Mūsu prece nonāk uz visām pasaules malām.”

Progress optikas ražošanas uzņēmumā Līvānos, kurš nodarbina gandrīz 200 strādājošos ar vidējo algu 2,5 tūkstoši eiro, ir katru gadu. Pērnais gads, kā stāsta Daumants Pfafrods, bijis īpaši sekmīgs.

“Mūsu izaugsme bija 28 procenti, par tik mēs pērn kāpinājām ražošanas apjomus, un tas bija viens no straujākajiem kāpumiem. Mūsu priekšrocība ir tā, ka mēs strādājam kā tehnoloģisks uzņēmums un pašlaik šīs lietas attīstās, un tāpēc šos labumus mēs arī varam baudīt. Bet no otras puses mums jārēķinās, ka jebkura tehnoloģijas kompānija strādā ar lieliem riskiem, pasaule mainās, ienāk dažādas zinātniskas lietas, tāpēc tev visu laiku ir jābūt topā, jāattīstās, jāiet uz priekšu nedrīkst stāvēt uz vietas. Pēdējos gados mūsu uzņēmumā notikusi ļoti sekmīga paaudžu maiņa, ienākuši daudzi jauni talantīgi cilvēki, gudri un erudīti.”

Edvards Saušs ir viens no šiem  jaunajiem speciālistiem.

“Esmu atbildīgs par to, lai mūsu uzņēmums ražotu ļoti kvalitatīvu, visiem standartiem atbilstošu šķiedru. Ražošanā tiek izmantotas ļoti gudras tehnoloģijas, pārsvarā tās tiek izstrādās tepat Līvānos, faktiski viss – programmatūras, mehāniskās iekārtas, viss, kas nepieciešams uzņēmumam, tiek saražots tepat Latvijā.

Mūsu uzņēmuma veiksmes atslēga, pirmkārt, ir mūsu fabrikas īpašnieks – Daumants Pfafrods, kurš ar savu entuziasmu un zināšanām ir uzbūvējis šo fantastisko uzņēmumu, un dod iespēju jauniem talantīgiem cilvēkiem attīstīt to kopā un radīt ar vien jaunus fantastiskus produktus, ko apbrīno ne vien Latvijā, bet visā pasaulē.”

Uzņēmums attīstās, paplašinās, top jauni projekti, bet runājot par valsts atbalstu savai uzņēmējdarbībai, Daumants Pfafrods, vien uzsver, nepieciešama valsts prestiža celšana, bet pašiem uzņēmējiem – ambīcijas.

“Mūsu ražotnes plešas, šobrīd izmantojam daudzus tūkstošus kvadrātmetrus, nākamgad vēl klāt nāks kādi 4 tūkstoši. Mums būtisks ir valsts prestižs, tas, ko pasaulē domā par valsti.

Joprojām daudzi uz mums skatās kā uz trešo pasaules valsti, vairāk domā, ka mēs esam spējīgi izvest no valsts kādas izejvielas, piemēram, mežu, baļķus pārdot. Taču nedomā, ka mēs esam spējīgi pārdot tehnoloģiskus produktus. Tur vēl daudz ir darāmā. Bet pašiem vajag ticēt saviem spēkiem, idejai, ko tu nes, pārliecībai, ka tu vari to izdarīt, ka tas ir vajadzīgs cilvēkiem. Un vajag augstus mērķus, tas ir tāpat kā sportā – visi grib būt olimpiskie čempioni.”

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 vērtējumā šis Līvānu optiskās šķiedras uzņēmums „Light Guide Optics International” ir 59. vietā, ar uzņēmuma vērtību 80 miljoni.

Sagaidāms, ka uzņēmuma vērtība nākamgad varētu sasniegt jau 100 miljonus eiro.