LRT veido raidījumus par Latgales rakstniekiem

Jau 20. – 24. decembrī Latgales reģionālās televīzijas veidotajos ziņu raidījumos “Runā Latgale” un “Pieci novadi Latvijā” kanālos Re:TV un RīgaTV 24 tiks iekļauti trīs aptuveni 12 minūtes gari raidījumi “Latgalīšu rakstnīceibys kods” latgaliešu valodā par Vladislava Loča Latgales rakstniecības muzeju, interesantākajiem faktiem par rakstniekiem, kas tuvākajā laikā svinēja vai svinētu jubilejas, kā arī par mūsdienu rakstnieku jaunāko paaudzi, pievēršot vērību tiem, kas saņēmuši Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” un viņu izdotajām grāmatām.

Pirmais raidījums būs veltīts Vladislava Loča Latgales rakstniecības muzeja veidotāja un vadītāja Pētera Loča piemiņai, kā arī muzeja tālākajiem nākotnes plāniem un iecerēm, savukārt otrā raidījuma gaitā viesosimies trīs izcilu Rēzeknes novada Rogovkas rakstnieku jubilejas svinībās, ielūkosimies Annai Rancānei veltītā koncertuzveduma “Latgolys freska”, gan dzejnieces pašas režisētā pasākuma “Suprātka Kuorklinīkūs jeb Andryvam Jūrdžam – 175” un Ontona Kūkoja ģimenes un draugu organizēto pasākumu un projektu aizkulisēs. Trešajā raidījumā akcentēsim Ligijas Purinašas, Svena Kuzmina, kā arī Egitas Kancānes un Alda Bukša jaunākos izdevumus un panākumus.

Projekta mērķis ir izcelt latgaliešu literatūras vēstures nozīmi, kā arī veicināt sabiedrības ieinteresētību par dažādu laiku Latgales rakstniekiem, mudināt būt lepniem par savu reģionu un arī pašiem rakstīt un radīt jaunus darbus latgaliešu valodā. Projekta īpašā loma ir tāda, ka televīzijā nacionālā līmenī izskanēs raidījumi latgaliešu valodā un iedzīvotāji tiks radināti pie tā, ka valoda attīstās un to var lietot ne tikai ģimenē, bet arī publiskajā telpā. Ar raidījumu palīdzību popularitāti gūs gan paši rakstnieki, gan arī tiks veicināta skolēnu kultūrizglītība un izpratne par tendencēm latgaliešu literatūrā. Īpaši svarīgi tas ir arī, tāpēc, lai arī turpmāk veiksmīgāk pedagogi varētu nodrošinātu attālinātu mācību procesu un veidot interesantāku novadmācību, kā arī latviešu literatūras un valodas stundu norisi.

Šogad “Latgales kultūras programmas 2020” konkursa gaitā LRT projektam “Latgolys rakstnīkim pa pādom” īstenošanai saņemts finansējums 3000 eiro apmērā. Kopumā konkursam bija iesniegti 126 projekti no tiem atbalstīti 68 projekti ar kopējo finansējumu 153 777 eiro.

LRT veidotos raidījumus latgaliešu valodā varēs redzēt 20. – 24. decembrī kanālā Re:TV virszemes apraidē raidījumā “Runā Latgale” un raidījumā “Pieci novadi Latvijā” kanālā Rīga TV24. Pēc pārraides tos varēs atrast LRT mājas lapā www.lrtv.lv un sociālajos tīklu lapās www.facebook.com un www.youtube.com.

Projekta vadītāja, LRT žurnāliste Ausma Sprukte