Latviešu kultūras centru Daugavpilī pārdēvē par Vienības namu

No otrdienas, 1. septembra, Daugavpils pašvaldības iestāde – Latvijas otrās lielākās pilsētas centrā esošais “Latviešu kultūras centrs” – oficiāli pārdēvēts par “Vienības namu”. Par juridiskā nosaukuma maiņu aizvadītajā nedēļā lēmusi Daugavpils pilsētas dome, uzskatot, ka nosaukums „Vienības nams” vairāk atspoguļos ēkas un tajā notiekošo dažādos aktivitāšu un pasākumu nozīmi.

“Vienības nams” ar tā nosaukumā ietverto misiju – vienot pilsētas sabiedrību un vienuviet piedāvāt iedzīvotajiem daudzveidīgus pakalpojumus, tika atklāts 1937. gadā. Visu šo laiku tas bijis viens no Daugavpils kultūras un sociālās dzīves zīmoliem.

Tādējādi nosaukums „Vienības nams” apliecinās nama vēsturisko sūtību un atvieglos darbu ar dažādiem projektiem, kuros šobrīd nereti parādās gan Latviešu kultūras centrs, gan “Vienības nams”. Tajā pašā laikā latviešu un latgaliešu kultūras popularizēšana nosaukuma maiņas dēļ centrā nesamazināsies, uzskata Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

„Viena no motivācijām – sakārtot šos nosaukumus. Otrs jautājums saistīts arī ar darbību, jo darbība nav tikai uz latviskās vides veidošanu, kaut arī “Vienības nams” jau bija celts, lai popularizētu latviešu, latgaliešu kultūru visiem iedzīvotājiem Latgalē. Līdz ar to tas virziens latviskās kultūras nešana, popularizēšana nekur nepazudīs, tas tieši otrādik – varbūt pat vēl pastiprināsies,” sacīja Dukšinskis.

Viņš gan atklāja, ka bažas par nosaukuma maiņu bija izteikusi Latviešu biedrība. Taču tās neesot pamatotas: “Vienības nams apvieno visus iedzīvotājus un Latgales iedzīvotājus uz latviskuma, uz Latgales kultūras bāzes.”