IETEIKUMI SAISTĪBĀ AR COVID-19 VĪRUSA IZPLATĪBU

 

Saistībā ar COVID-19 12. martā pieņemts lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā! 

Saistībā COVID-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz šī gada 14.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu.

Pilns rīkojuma teksts (aktualizēts 19.martā) lasāms TE.


Aktuālāko diennakts statistiku par veiktajiem izmeklējumiem par aizdomām par COVID-19 saslimšanu, kā arī kopā apstiprinātos COVID-19 saslimšanas gadījumus Latvijā, skatīt Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļa vietnē – www.spkc.gov.lv


Ārlietu ministrija regulāri aktualizē ceļojuma brīdinājumus vairākām valstīm. Pirms ceļošanas aicinām iepazīties un ņemt vērā arī Ārlietu ministrijas noteiktos ceļojuma brīdinājumus – www.mfa.gov.lv

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iedzīvotāju zvanu centrs par COVID-19 > 67387661

SPKC nodrošina iespēju iedzīvotājiem saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību COVID-19. Zvanot uz telefona numuru 67387661 SPKC speciālisti sniedz iedzīvotājiem atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar COVID-19, tostarp arī rekomendācijas attiecīgajā situācijā un norāda, kur var meklēt vairāk informāciju par interesējošo tēmu.

Uzziņas, individuālas konsultācijas SPKC informatīvā tālruņa darbinieki sniedz darba dienās plkst. 8.30 – 21.00, bet brīvdienās plkst. 8.30 – 17.00.

Atbildīgo iestāžu informatīvie tālruņi konsultācijām un padomiem iedzīvotājiem, kā rīkoties saistībā ar COVID-19 pieejami TE.


Informatīvais biļetens par pēdējās diennakts aktualitātēm par koronavīrusa izraisīto slimību COVID–19 (jaunākā statistika, svarīgākās pēdējās diennakts ziņas, pieņemtie lēmumi u.c., svarīga informācija):

Aktualitātes par COVID-19

Ekspertu komentāri TV un radio par koronavīrusa izraisīto slimību COVID–19:

Veselības ministrijas un atbildīgo dienestu preses brīfingi, informatīvie pasākumi medijiem, veselības nozares ekspertu intervijas un komentāri TV un radio par turpmāko rīcību un rekomendācijām saistībā ar koronavīrusa izraisīto slimību COVID–19 infekciju – skatīt šeit.


No 18.marta īpaši piesardzības pasākumi būs attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupuPlašāk lasīt te.

No 18.marta ir ieviests jauns tālruņa numurs – 8303, uz kuru turpmāk varēs zvanīt pacienti, lai pieteiktos valsts apmaksātu COVID-19 analīžu veikšanai. Zvanus par laboratorisko izmeklējumu veikšanu uz jauno tālruņa numuru 8303 pieņems katru dienu no plkst. 9:00 līdz plkst.18:00.

Uz tālruni – 8303 jāzvana tiem cilvēkiem:

  • kuri ir atgriezušies no ārzemēm un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums);
  • Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi;
  • Savukārt uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tikai tādos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi, proti, ja ir ļoti augsta temperatūra un elpas trūkums.

No 18.marta ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 strādā visu diennakti:

Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66016001 mediķi iedzīvotājus telefoniski konsultēs akūtu saslimšanu un traumu gadījumoskā arī hronisku slimību saasinājuma brīžos.

Šis ir medicīnisko konsultāciju tālrunis, tāpēc informāciju par COVID-19 analīzēm vai citām uzziņām par COVID-19 ģimenes ārstu tālruņa mediķi nesniegs.

  • Slimību profilakses un kontroles centrs turpina sekot epidemioloģiskās situācijas attīstībai un veiktajiem pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa (COVID-19) izraisīto uzliesmojumu.
  • Rekomendācijas un biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu:

Vairāk informācijas par izplatību.

Koronavīrusi ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām (pneimoniju, nieru mazspēju) un pat nāvi. Nopietnus saslimšanas gadījumus iepriekš ir izraisījis SARS koronavīruss, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi.

COVID-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms, iespējams, ka tā arī ir zoonoze, jo daļa saslimušo bija saistīti ar Uhaņas Dienvidķīnas Jūras produktu un dzīvnieku tirgu. Ir apstiprināta COVID-19 pārnešana no cilvēka uz cilvēku, tomēr, lai pilnībā novērtētu infekcijas izplatīšanās ceļus un riskus, ir nepieciešams vairāk informācijas.

Pasaules Veselības organizācija un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs nav noteicis ierobežojumus ceļošanai un tirdzniecībai. Eiropas Komisija noteikusi, ka katrs ievests COVID-19 infekcijas gadījums ir pakļauts epidemioloģiskajai uzraudzībai. Šobrīd ir paplašināts COVID – 19 skarto teritoriju saraksts –  SPKC ir izplatījis rekomendācijas ārstniecības iestādēm un ārstiem kā rīkoties, ja ir akūtas respiratoras saslimšanas gadījums personai, kura 14 dienu laikā pirms saslimšanas apmeklēja skarto teritoriju vai bija kontaktā ar slimnieku, kurš ir saslimis pēc ceļojuma uz COVID – 19 skartajām teritorijām, tad nekavējoties jāziņo SPKC.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pārstrādā savu algoritmu par došanos uz izsaukumiem. NMPD mediķi ir gatavi šādām situācijām. Līdz šim arī pārbaudīts, ka algoritms šādu pacientu konstatēšanai darbojas.

Tāpat ir apzinātas rezerves, lai nodrošinātu ārstniecības personu aizsardzību vajadzības gadījumā. Gan Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, gan Bērnu klīniskā universitātes slimnīca apliecina gatavību pacientus uzņemt un nodrošināt visu nepieciešamo palīdzību.

! Aktuālai informācijai par vīrusa COVID-19 izpaltību var sekot Slimību profilakses un kontroles centra vietnē spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757